Suriye'de yıllardır rejim güçlerinin ablukası altında yaşayan Humus halkı, zeytin hasadı ve zeytinyağı üretimini geleneksel yöntemlerle sürdürüyor.
Suriye'nin batısında yer alan Humus kenti, yaklaşık 5 yıldır rejim güçlerinin ablukasında bulunuyor. Halk, abluka nedeniyle büyük mahrumiyet yaşıyor.
Kaliteli zeytiniyle bilinen bölgede elektrik ve akaryakıt sıkıntısı, yedek parça eksikliği gibi sebeplerle fabrikalar çalışmıyor, çiftçiler de modern tarım yöntemlerini kullanamıyor.
Ancak her türlü zorluğa rağmen Humuslu çiftçiler, zeytin hasadı ve zeytinyağı üretimini aksatmıyor. Bunun için basit araç gereçler, ilkel makineler ve geleneksel yöntemleri kullanıyorlar.
AA muhabirine konuşan Suriyeli çiftçi Hasan Cuma, savaş öncesi dönemde mahsullerini fabrikaya götürerek zeytinyağı elde ettiklerini, savaş ve rejim güçlerinin uyguladığı abluka sonrasında ise alternatif geliştirmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Cuma, elindeki kısıtlı imkânlarla zeytin sıkma işine girdiğini ve çamaşır makinesi mekanizmasıyla çalışan ilkel bir pres makinesi yaptığını belirtti.
Bölgedeki diğer çiftçilerle el ele vererek eski usul bir zeytinyağı işletmesi açtıklarını aktaran Cuma, burada 3 tonluk zeytinin yağını bir günde alabildiklerini dile getirdi. Cuma, Humus kırsalında kısıtlı imkânlarla zeytinyağı elde etme süreciyle ilgili şunları anlattı:
"Zeytinyağını çıkarmak için ürünü birkaç aşamadan geçiriyoruz. Öncelikle zeytini yıkıyoruz, ardından kıyma makinesi olarak tanımladığımız cihazda öğütüyoruz, sonra da su ve yağını almak üzere sıkma aşamasına geçiyoruz. Son aşamada ise su ve yağı birbirinden ayırmak için süt sağım makinelerinden yaptığımız sistemi kullanıyoruz."
- "Makinelerin çoğu elle çalışıyor"
Zeytinyağı işletmesi çalışanlarından Ubade Ebu Nasr da zor şartlar altında hizmet verdiklerini belirterek, "Makinelerin çoğu elle çalışıyor. Bu yüzden az işçiyle çalışan modern fabrikaların aksine büyük çaba ve işçi gücüne ihtiyacı var." dedi.
Ebu Nasr, bölgede faal bir zeytinyağı fabrikası olmaması nedeniyle mahsullerinden daha çok verim elde etmek isteyen halkın buraya yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti.
Humuslu zeytin üreticisi Yahya Ebu Halid, bölgedeki tek ve sınırlı zeytinyağı işletmesi sayesinde zeytinlerini toplamaya başladıklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Zeytinlerimiz ağaçlarda çürüyordu ancak yağ fabrikası olmadığı için toplamıyorduk. Bu zeytinyağı işletmesinin açılmasıyla mahsullerimizden elde ettiğimiz yağı hem evde kullanıyor hem de satıp diğer ihtiyaçlarımızı gideriyoruz. Zeytin ağaçlarının büyümesi için çok sabrettik, şimdi de meyvesinden istifade etmemiz gerekiyor."
Ebu Halid, bu seneki zeytin hasadında istedikleri verimi alamadıklarını sözlerine ekledi.
Humus kırsalındaki çiftçiler, geçen yıl 40 bin ton zeytinyağı elde ettiklerini, bu yıl ise üretimin 20-25 bin tona kadar gerilediğini belirtiyor.
Suriye krizi başlamadan önce bölgede 1 milyon civarında zeytin ağacı olduğu kaydediliyor. Ancak iç savaş ve rejim güçlerinin bölgeye yönelik yoğun bombardımanı sebebiyle bu rakam günden güne düşüyor.
Rejim Kuşatması Altındaki Humus'ta Zeytin Hasadı
Suriye'de kaliteli zeytiniyle bilinen Humus kentinde, rejim güçlerinin ablukasına rağmen zeytin hasadı ve zeytinyağı üretimi aksamıyor.