Rekabet Kurumu Başkanı Torlak Açıklaması

'Herhangi bir pazar ya da sektörde hakim durumun kötüye kullanılması, uyumlu eylem, kartel, yani piyasada rekabeti bozucu, engelleyici, özellikle büyük ölçekli firmaların küçük ölçekli firmaları dışlayıcı birtakım davranışları varsa, bu davranışların engellenmesi, piyasada daha rekabetçi ortamın oluşması noktasında üzerimize düşen görevi yerine getirmek durumundayız' 'Tek başına 'şu ölçekteki firmaları şu ölçekteki firmalara karşı korumak' gibi bir çıkış noktamız yok'.

CANAN TÜKELAY - Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, 'Herhangi bir pazar ya da sektörde hakim durumun kötüye kullanılması, uyumlu eylem, kartel, yani piyasada rekabeti bozucu, engelleyici, özellikle büyük ölçekli firmaların küçük ölçekli firmaları dışlayıcı birtakım davranışları varsa, bu davranışların engellenmesi, piyasada daha rekabetçi ortamın oluşması noktasında üzerimize düşen görevi yerine getirmek durumundayız.' dedi.

Torlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilgi ve faaliyet alanlarına sadece büyük ölçekli firmalar değil, tüm sektörlerdeki KOBİ'lerin de girdiğini söyledi.

Ölçek farkı gözetmeksizin herhangi bir sektör ya da pazarda bir uyumlu eylem varsa veya bu eylem bir karteli işaret ediyorsa buna yönelik kararlar aldıklarını belirten Torlak, 'Dolayısıyla KOBİ'lerin korunması noktasında da elbette görevimizi yapıyoruz ama özel olarak 'Rekabet Kurumu şu ölçekteki firmaları korur, şu ölçekteki firmaları korumaz' gibi bir kaygımız yok.' diye konuştu.

Böyle bir algının ortaya çıkmasını arzu etmediklerini dile getiren Torlak, şöyle devam etti:

'Herhangi bir pazar ya da sektörde hakim durumun kötüye kullanılması, uyumlu eylem, kartel, yani piyasada rekabeti bozucu, engelleyici, özellikle büyük ölçekli firmaların küçük ölçekli firmaları dışlayıcı birtakım davranışları varsa, bu davranışların engellenmesi, piyasada daha rekabetçi ortamın oluşması noktasında üzerimize düşen görevi yerine getirmek durumundayız. Bu noktada gerek bize yapılan başvuru veya şikayetler gerekse de herhangi bir duyum, herhangi bir emare üzerine, kurulun re'sen alacağı kararla bu uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Tek başına 'şu ölçekteki firmaları şu ölçekteki firmalara karşı korumak' gibi bir çıkış noktamız yok.'

- Kurumun aldığı kararların tüketiciye yansıması

Torlak, Rekabet Kurumunun aldığı kararların tüketiciye fiyat, kalite, hız ve nitelik olarak yansıdığını ifade etti.

Söz konusu yansımaların hızlı veya zamana yayılarak yansıyabildiğine işaret eden Torlak, şunları kaydetti:

'Rekabet hukukunun özünde ve mantığında da nihai hedef, tüketici refahını ve toplumsal refahı artırmaktır. Dünyanın her yerinde böyledir. Buna ilişkin zaman içerisinde etki ölçümleri de yapılır. 'Rekabet hukuku kararlarının etkileri ne kadar olmuştur.' diye biz de zaman içerisinde bu etki ölçümlerini yapacağız. Şu anda Türkiye'de hukuk fakültelerinde ağırlıklı olmak üzere lisans ve lisans üstü düzeyde rekabet hukuku dersleri ve dolaylı olarak ilişkili dersler var. Zaten pek çok işletmecilik dersinde de rekabetin yanlış uygulamalarına yönelik konular bulunuyor.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile