Rekolte Düsüklügü Findik Üreticisini Zora Soktu

Rekolte Düsüklügü Findik Üreticisini Zora Soktu

Dereli Ziraat Odasi Baskani Burhan Okusal, ülkemiz ekonomisi için önemli ihracat kaynagi olan findigin esas sahipleri olan findik üreticilerinin zor bir dönem geçirdigini ileri sürdü.

Serbest piyasada findigin TMO’nun fiyatindan yüksek gibi görünse de rekolte düsüklügünden dolayi findik üreticilerin maliyetlerini karsilayamadiklarini kaydeden Dereli Ziraat Odasi Baskani Burhan Okusal, “Tarim Bakanligimizin açiklamis oldugu 2023 yili findik rekolte tahminine göre Toprak Mahsulleri Ofisi, findik alim taban fiyatini kilogram basina 84 TL olarak belirlemistir. Ancak hastalik, zararli, asiri yagis, asiri sicaklik gibi etkenler sebebiyle findikta büyük verim kayiplariyla karsi karsiya kalinmis ve açiklanan rekolte tahmini ile gerçek rekoltenin arasinda daglar kadar fark olusmustur. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açiklamis oldugu 84 liralik findik taban fiyati da buna bagli olarak oldukça düsük kalmistir. Serbest piyasada findik fiyati bir miktar yükselmis gibi gözükse de fiyatlar üreticinin yapmis oldugu masraflari bile karsilamamaktadir. Ayrica bir gecede yasanan 9-10 liralik düsüs dalgalanmalari sebepli findik üreticilerinin panik satislari ile fiyatlarin çok daha asagiya inme egilimi göstermesi üreticilerimizi tedirgin etmektedir” dedi.



"TMO findik fiyatini güncellemeli"

Üreticilerin findik taban fiyatlarinin güncellenmesi talebine de dikkat çeken Okusal, “Tüm bu durumlar dikkate alindiginda Tarim Bakanligimizin ve Toprak Mahsulleri Ofisimizin findik alim taban fiyatlarini rekoltede gerçeklesen kaybin yüzde bazina karsilik gelecek sekilde yükselterek kilogram basina 110 TL dolaylarina getirmesi ile fiyatlarda istikrarin saglanmasi, yeni üretim sezonu için bahçeye girip budama, kireç ve kislik gübre uygulamalari yapacak zor durumda olan findik üreticisinin bir nebze de olsa rahatlatilmasi, findik üreticisi çiftçilerimiz adina talebimizdir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile