Rekor Fiyata Tay Satan Anadolu Tarim Isletmesi Gelecek Yila Hazirlaniyor

Eskisehir'in Mahmudiye ilçesinde bulunan ve yetistirdigi 'Cevhertay' adli tayi Veliefendi Hipodromu'nda 1 milyon 200 bin liraya satan isletme, 2022'de 39 bas elit tayi satisa sunacak Isletmenin Atçilik Sube Sefi Eren Karabulut: 'Bunlar da sampiyon olacaktir. Insallah gelecek sene bu yil kirdigimiz rekorun üzerine bir rekor daha kirariz'

DENIZ AÇIK - Istanbul Veliefendi Hipodromu'nda geçen hafta 1 milyon 200 bin lira bedelle satilan "Cevhertay" isimli tayin yetistirildigi Anadolu Tarim Isletmesi Müdürlügü, 2022 yili için de yüksek satis rakamlari hedefliyor.

Osmanli döneminde "Çiftlikat-i Hümayun" adiyla Sultan 2. Mahmud tarafindan 1815'te Eskisehir'in Mahmudiye ilçesinde kurulan ve 1984'ten bu yana Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügü (TIGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Tarim Isletmesi, 10 bas aygir ve 145 bas kisrakla Türkiye'de Arap ati yetistiriciligine önayak oluyor.

Geçmiste "Turbo", "Tamerinoglu", "Ayabakan", "Anka", "Altaha", "Ufukbir" ve "Yakupbey" gibi pistlerde basarilariyla adlarindan söz ettiren aygirlarin yavrularini yetistiren isletmede özenle bakilan taylar 2,5 yilin sonunda satisa sunuluyor.

Veliefendi Hipodromu'nda 12 Ekim'de 18 bas elit tayini satisa sunan Anadolu Tarim Isletmesi, "Cevhertay" isimli tayi 1 milyon 200 bin lira, "Demirberke" adli tayi ise 900 bin lira karsiliginda yeni sahiplerine vererek satis rekorlari kirdi.

Isletmeye ait Yavuzhan Tavlasi'nda barinan ve 2022 yilinda satisa sunulacak 2020 dogumlu 39 bas elit tayin da rekor fiyatlarla alici bulmasi bekleniyor.

Anadolu Tarim Isletmesi Atçilik Sube Sefi Eren Karabulut, AA muhabirine, 12 Ekim'deki tay satislarindan 8 milyon 630 bin lira gelir elde edildigini söyledi.

"Cevhertay"in, TIGEM'in en yüksek bedelli satisi olarak tarihe geçtigini ifade eden Karabulut, hem bu tay hem de "Demirberke" ile geçen yila göre de iki rekor birden kirdiklarini dile getirdi.

Bu taylari, at sahipleri tarafindan verilecek 6 aylik egitim sonrasinda pistlerde görebileceklerini belirten Karabulut, "Satisi rekorlar kiran bu taylarimiz 2022 yilinin nisan ayinda pistlerde olacak. Bu taylarin gelecegin sampiyonlari olacagindan eminiz." dedi.

- "2022 yilindaki satistan da rekorlar bekliyoruz"

Karabulut, isletmenin Yavuzhan Tavlasi'nda su anda 2020 yili dogumlu 39 bas elit tayin bulundugunu, bunlarin 18'inin yine Veliefendi Hipodromu'nda 2022 yilinin ekim ayinda satisa sunulacagini söyledi.

Kalan 21 bas tayin ise 2022 yilinin temmuz ya da agustos aylarinda Bursa'daki Karacabey Tarim Isletmesi'nde satilacagini bildiren Karabulut, söyle devam etti:

"Bu taylar içinde Turbo, Ayabakan, Altaha, Tamerinoglu, Anka, Yakupbey, Ufukbir gibi sampiyon atlarin yavrulari var. Bunlarin içinde Serhantay, Demirperde, Balalayka, Gülhatmi, Yalnizefe gibi pistlerde adindan söz ettiren atlarin kardesleri var. 2022'de satisa sunacagimiz taylardan da rekorlar bekliyoruz. Bunlar da sampiyon olacaktir. Insallah gelecek sene bu yil kirdigimiz rekorun üzerine bir rekor daha kirariz."

Eren Karabulut, isletmelerinde yetisen taylara 2,5 yasina kadar büyük emekle baktiklarini belirtti.

Taylarin dogumundan çip takilmasina, kimlik çikartilmasindan satisina kadar geçen zaman zarfinda her anlarina sahitlik ettiklerini söyleyen Karabulut, "Yetistirdigimiz taylar satisa giderken duygulaniyoruz. Onlar bizim evladimiz gibi oluyor. Emaneti yeni sahiplerine teslim ediyoruz ancak insan o sirada duygusallasiyor. Bu taylarin yaris kazanmasi bizim emegimizin karsiligi olarak mutlu ediyor. Insallah her biri sampiyon olur ve gelecek Arap ati nesilleri için birer mihenk tasi görevi üstlenirler." diye konustu.

TIGEM Genel Müdür Yardimcisi Ali Osman Kiyak, geçen hafta safkan elit tay satislarina iliskin, "Cevhertay isimli tayimiz 1 milyon 200 bin lira gibi rekor bir fiyata satildi. 18 bas tayimizdan toplam 8 milyon 630 bin lira gelir elde ettik." bilgisini vermisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile