Rekor Tazminat Ödendi Ancak Tedavi Masrafları Karşılanmıyor

Kızılay tarafından HIV virüslü kan verilen küçük çocuğun ailesi tarafından başlatılan hukuk mücadelesini kazandı

Kızılay tarafından HIV virüslü kan verilen küçük çocuğun ailesi tarafından başlatılan hukuk mücadelesini kazandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından ödenmesi gereken 745 bin 988 Türk Liralık rekor tazminatın ödendiği ancak Y.O.'nun hayatı boyunca tüm tedavi masraflarının yine devletçe karşılanmasının kararlaştırılmasına rağmen çcoğun halen ailesinin sosyal güvencesinden yararlandığı öğrenildi.
1996 yılında Kızılay tarafından doğumunun ardından verilen kanla HIV virüsü bulaşan İzmirli Y.O., ailesi tarafından başlatılan hukuk zaferini kazandı. O. ailesinin maddi anlamdaki mağduriyetinin giderilmesi için AİHM tarafından kesinleştirilen Türkiye Cumhuriyeti tarafından ödenen 745 bin 988 Türk Liralık rekor tazminatın Türkiye tarafından ödenen rekor bir tazminat rakamı olduğu öğrenildi. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan aile Avukatı Mehmet Emin Keleş kararın tazminat boyutunun aşıldığını ancak
ikinci bir boyut olan küçük Y.O.'nun tedavi sürecindeki yaşam boyu sağlık masraflarının karşılanması gerektiği konusunda bir yasal boşluk yaşandığını belirtti.

AİLESİNİN SOSYAL GÜVENCESİNDEN YARARLANIYOR
Çocuğun tedavisinin devam ettiğini ancak ailesinin sosyal güvencesinden yararlandığını söyleyen Avukat Keleş, "Küçük Y.O.'nun tedavisi devam ediyor, ancak Avrupa İnsan hakları Mahkemesi tarafından verilen yaşam boyu sağlık giderlerinin karşılanacağı boyutta bir yasal boşluk yaşıyoruz. Çünkü Y.O.'nun reşit olmadığı gibi şu anda herhangi bir sağlık kuruluşuna kaydı yok. Bunun için kendisine bir belge verilmesi gerekiyor. Bu da umarız kısa süreçte sonuçlanır" dedi.

"TÜRKİYE ALEYHİNE DAVA AÇMAK İSTEMEDİK"
Y.O.'nun yaşam boyu sağlık giderlerinin karşılanacağı boyutta bir yasal boşluk yaşandığını iddia eden ve yasal sürecin başlatılmasından önce gerekli görüşmeleri yaptıklarını ifade eden Avukat Mehmet Emin Keleş, "Biz hiçbir zaman böyle bir olayın yaşanmasını istemedik. Dava açmadan önece de Kızılay ile gerekli görüşmeleri yaptık, mutabık kalınan protokolleri imzalayarak bu işi sonlandırmak istedik ancak bizimle uzlaşmaya varmadılar. AİHM'ye başvurduğumuzda da 'böyle bir olay nedeni ile ülkemizi dava
etmekten utanıyoruz' diye görüşümüzü belirtmiştik" şeklinde konuştu.
O. ailesi ile görüştüğünü ifade eden Keleş, ailenin hukuk mücadelesindeki elde edilen parayı çocuklarının tedavi sürecinde kullanacaklarını belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile