Dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, aynı anda harnup tohumlarını toprakla buluşturarak 'Guinness Rekorlar Kitabı'na giren toplam 10 bin 624 çocuk, bu kez kendi elleriyle yetiştirdiği fidanları, orman sahasına dikti.
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Mersin İl Temsilciliği tarafından hayata geçirilen, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce de desteklenen 'Bebek Fidan Projesi' kapsamında geçtiğimiz yıl Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda gerçekleştirilen tarihi rekor denemesi, 'Guinness Rekorlar Kitabı'na kabul edilirken, söz konusu proje kapsamında fidan haline gelen harnuplarsa düzenlenen törenle toprağa dikildi. Merkez ilçe Mezitli'ye bağlı Doğançay köyü
civarında Orman Bölge Müdürlüğü tarafından özel olarak hazırlanan sahada fidanlar toprakla buluşturulurken, gerçekleştirilen törene de yoğun ilgi gösterildi.
Törene Vali Yardımcıları Ahmet Soley ve Ahmet Büyükçelik'in yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Zübeyir Güvel, Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, TEMA Vakfı Genel Müdürü Orhan Doğan ve çok sayıda öğrenci katıldı. Burada konuşan Vali Yardımcısı Soley, projeyle birlikte bir dünya rekoruna imza atıldığını hatırlatarak, öğrencilerin kendi
elleriyle toprağa ektiği tohumların bugün fidan haline geldiğini ve bu fidanları da toprakla buluşturmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Mersin'in, Türkiye genelindeki ağaçlandırma faaliyetleri konusunda 2008 ve 2009 yıllarında ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Ahmet Soley, bu durumun da gurur verici olduğunu anlattı.
'Bebek Fidan Projesi'ndeki amacın; dünyanın ve Türkiye'nin yeşil dokusunun korunması, geliştirilmesi ve arttırılması bilincinin çocuklarla birlikte gençlere aşılanması olduğunu ifade eden Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara ise, insanlığın mutluluğu için en önemli unsurlardan birinin de çevre olduğunu vurguladı. Mustafa Gözükara, "Çevremizi yaşanabilir kılmak için hepimize önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Yüzyılımızda dünyamızı ve çevremizi tehdit eden en önemli tehlikelerin başında küresel ısınma
ve buna bağlı olarak yaşanan iklim değişiklikleri geliyor. Tüm bu olumsuzluklara karşı alınabilecek tedbirlerden biri de yeşil dokunun yanı ormanların arttırılmasıdır. Bu kapsamda da en önemli görevimiz; fidan yetiştirmek ve bunları dikmektir" dedi.
Yaşam koşullarının devam ettiği her yerde hayatın olduğunu vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, söz konusu şartların ortadan kaybolmasıyla birlikte yaşamın kendisinin de yok olacağı uyarısında bulundu. Tüm bu koşullarınsa doğanın ve ekosistemin bozulmasına bağlı olduğunun altını çizen Hasan Gül, yaşamın sürekliliğininse gelecek nesillere bırakılacak dünyanın nasıl olacağına bağlı olduğuna dikkat çekti. Gül, "Bu yüzden omuzlarımızdaki en kutsal yük; gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmaktır.
Evlatlarımızın geleceği daha güzel olsun diye her türlü ihtiyaçlarını karşılayıp, eğitimlerine de büyük önem veriyoruz. Bunun yanında çocuklarımıza doğa ve çevre bilincini aşılamalıyız" diye konuştu.
(SNK-EA-Y)
'Rekorluk Fidanlar' Toprakla Buluştu
Dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, aynı anda harnup tohumlarını toprakla buluşturarak 'Guinness Rekorlar Kitabı'na giren toplam 10 bin 624 çocuk, bu kez kendi elleriyle yetiştirdiği fidanları, orman sahasına dikti