Geçen yıl yaptıkları yaklaşık 77 metrekarelik ebruyla Guinnes Rekorlar Kitabı'na giren Gaziantepli ebru sanatçısı Mesut Osmanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır ebruyla ilgilendiğini söyledi.
Ebrunun kendisi için bir tutku olduğunu anlatan Osmanlıoğlu, UNESCO'nun, ebruyu, Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne almasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek "Dün uzun zamandır beklediğimiz haberi aldık. 2009 yılından beri bu kararı bekliyorduk. Çok, çok mutluyuz. Haberi duyunca mutluluktan sabaha kadar uyuyamadım. Bu gelişme ebruya olan ilgiyi artıracak" dedi.
Osmanlıoğlu, bu kararın geleneksel Türk sanatı olan ebrunun dünyaya tanıtılmasına ve yaşatılmasına büyük katkı sağlayacağını dile getirerek, kendilerinin de ebruya dikkat çekmek ve dünyaya tanıtmak için 2010 yılında 50,85 metrekare boyutunda bir eser yaptıklarını ve Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurduklarını, ancak yaşanan bir sorundan dolayı rekoru kıramadıklarını bildirdi.
Geçen yıl Gaziantep'te "Dünya Ebru Günü" organizasyonu düzenlediklerini kaydeden Osmanlıoğlu, 100 sanatçının katılımıyla yaptıkları 76.67 metrekarelik ebruyla rekorlar kitabına girmeyi başardıklarını dile getirerek "Rekorumuz tescillendi. Biz bu rekorla ebruya dikkat çekmek istemiştik. Artık UNESCO'nun kararıyla tüm dünya ebrunun adını duyacak ve ebruyu tanıyacak" diye konuştu.
Gaziantep'teki gençlik merkezlerinde verdiği kurslarla gençlere ebruyu sevdiren Leyla Osmanlıoğlu da, UNESCO'nun kararının kendisine büyük bir gurur yaşattığını söyledi.
"Dünya kültür mirası arasında ebrunun da bulunması çok güzel bir şey" diyen Osmanlıoğlu, ebrunun süprizleri olan bir sanat olduğunu vurguladı. Bin yıllık bir geçmişe sahip ebru sanatını "Mucize" olarak nitelendiren Osmanlıoğlu, şunları kaydetti:
"Boyalar yüzeye düştükten sonra sizi hakimiyetinizden çıkarak orada bir desen oluşturuyor. Hataların geri dönüşü yok. Ebruda toprak boya kullanıyoruz. Ebru, geven otunun öz suyundan elde edilen kitreyle kıvamı arttırılmış suyun üzerine, içine öd katılarak suyun dibine çökmeyecek hale getirilen boyaların serpilmesiyle yapılıyor. Su yüzeyindeki boyalara biz adı verilen metal uçlu aletle müdahale ederek desenler oluşturuyoruz. Daha sonra da deseni kağıda geçirilir.
Osmanlıoğlu, ebruda kullanılan herşeyin doğal olduğuna dikkati çekerek "Kullandığımız fırçalar da fabrikasyon değil özel. Fırçaların ucu yaşlı atların kuyruk kıllarından yapılıyor. Sapları ise dalından" dedi.
Rekortmen Ebru Sanatçısının Unesco Sevinci
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO), ebruyu, "Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne dahil etmesi, Gaziantepli rekortmen ebru sanatçılarını sevindirdi.