Rektör Akan, Sağlıktaki İsrafa Dikkat Çekti

Rektör Akan, Sağlıktaki İsrafa Dikkat Çekti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, bugün yapılan sağlık hizmetlerinin önemli bir yüzdesi israf noktasındadır. Hekime ya da bir sağlık merkezine ne kadar çok gidilirse o kadar sağlıklı olunacaktır' inancının doğru olmadığını anlatmamız gerekiyor" dedi.

Türk hekimliğinin bilimselliğe yönelişinin 185. yıl dönümünde, '14 Mart Tıp Haftası' dolayısıyla, OMÜ Tıp Fakültesi ve Samsun Tabip Odası işbirliğiyle, Tıp Fakültesi Dekanlığı Pembe Salon'da tören düzenlendi.Sabah saatlerinde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından düzenlenen törene; Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı YÖK Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, Tıp Fakültesi Dekanı Ali Haydar Şahinoğlu, Samsun Tabip Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın, öğretim üyeleri ve Tıp Fakültesi öğrencileri katıldı.

'HEKİMLİK MADDEN VE MANEN ÖLDÜ '

Samsun Tabip Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın yaptığı açılış konuşmasında, doktorların sürekli şiddete maruz kaldığını, her zaman ezilen insanlar konumuna getirildiğini söyledi. Hekimlerin bu mesleği para için yapmadıklarını ileri süren Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın, 'Hekimlik madden ve manen öldü. Suçluyu başka yerde aramayalım. Suçlu içimizde, içimizdeki birtakım zihniyetlerde. İnsanlık var oldukça hekimlik önemini yitirmeyecektir ' diye konuştu.

Tıp öğrencileri adına söz alan intörn hekim Mete Gedikbaş, 'Bizce hekimlik mesleğini seçmiş herkesin bir ortak noktası vardır. O da 'özveri'dir. Hekimlik sadece bir meslek değildir. Bizler fakülteye kaydımızı yaptırdığımız andan itibaren mahallemizde, apartmanımızda, gittiğimiz tatillerde bile hekimiz. İşte bu yüzden hekimlik özveri demektir ' şeklinde konuştu.OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu ise Türkiye'de sağlık alanında ve tıp eğitiminde güzel işlerin yapıldığını belirterek, OMÜ Tıp Fakültesi'nin Avrupa standartlarında eğitim veren bir kurum olduğunu söyledi.

Şahinoğlu, 'Türkiye'de sağlık alanında güzel işler de yapıldı. Ancak eksiklikler mutlaka var. Fakülte olarak ise iyi konumdayız. Daha da iyi olacağız. Ülke genelinde eğitim alanında 8. sıradayız. Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda 3. sıradayız. Genel sıralamada ise Türkiye 6.'sıyız ' dedi.

'HEKİMLİK DEĞERSİZLEŞTİRİLDİ '

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan yaptığı konuşmada, hekimlerin çok zor şartlar altında görevlerini yapmaya çalıştıklarını söyleyerek, sağlık hizmetlerinin hekimler sayesinde en iyi şekilde sürdürülmeye çalışıldığını belirtti. Rektör Akan şöyle konuştu:

'2003'te bir kişi yılda 2.7 kez hekime gidiyordu. 2010 yılında bu sayı 8'e çıktı. Ya çok hasta olduk ya da iyi sağlık hizmetlerine ve hekime daha kolay ulaşır olduk. İnsanlarımızın tamamı ne kadar çok hekime giderse kendini o kadar sağlıklı hissediyor. 2003'te 2 milyon olan hasta sayısı, 2010'da 8 milyona çıktı. Son 7 yılda sağlık hizmetleri 17 milyar liradan 47 milyar liraya çıktı. Artık halk hekimleri bir teknisyen olarak görüyor. Yapılan tetkik ve tahlillerin sonucunu, 'hekimin yazdığı ilaç doğru mu' diye internetten kontrol ediyor. Geldiğimiz noktada hekimlik değersizleştirildi. Bugün yapılan sağlık hizmetlerinin önemli bir yüzdesi israf noktasındadır. Bizim belki de halkımızı israf konusunda bilinçlendirmemiz gerekiyor. 'Hekime ya da bir sağlık merkezine ne kadar çok gidilirse o kadar sağlıklı olunacaktır' inancının doğru olmadığını anlatmamız gerekiyor. 'Konuşmaların ardından hekimlik mesleğinde 30, 40, 50 ve 55'inci yılını dolduran hekimlere plaket ve onur belgesi verildi. Tören ikram bölümüyle sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile