Rektör Akhan: Tarih, Sadece Ders Almayanlar İçin Tekerrürden İbarettir

Rektör Akhan: Tarih, Sadece Ders Almayanlar İçin Tekerrürden İbarettir

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı tarafından, “Dünden Bugüne Osmanlı’nın Kayıp Tasarımları” adlı kitabın yazarı Turan Şahin ve kişisel gelişim uzmanı Ziya Baran’ın birlikte katıldığı interaktif hafıza teknikleri söyleşisi düzenlendi.

Çiğli Belediyesi konferans salonundaki söyleşide konuşan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, tarihin bir devletin yıkılışını, bir antlaşmanın şartlarını ya da bir hükümdarın ölümünü anlatan hikâyeler toplamı olmadığını söyledi.

Tarihin ders çıkarılması gereken olgularla örülü olduğunu belirterek, “Tarih, sadece ders almayanlar için tekerrürden ibarettir. Tarihten alacağımız derslerle günlük süreçlerdeki olayları daha iyi yorumlayabiliriz. Bir olay, bir durum karşısında tarih ne demiş deyip durup bakmamız gerekiyor. Bunun ilimdeki karşılığı literatürdür.” dedi.

Tarihçi yazar Şahin ise sunumunda, Osmanlı Devleti'nin batı kültürleriyle etkileşime geçtiği andan itibaren kıyasa, bu kıyasın ise taleplere dönüştüğünü anlattı: ”Osmanlı Devleti, batı kültürüyle etkileşimi neticesinde sahip olduğu coğrafyada gördüklerini, yapabilecekleriyle kıyaslamaya başlar. Bu kıyas, zamanla talebe dönüşür. Örneğin bir Ayasofya, ‘Neden biz bunun daha iyisini yapamayız?’ sorusunun talebine dönüşmüştür. Mimar Sinan’ın 477 eseri vardır ve her biri birbirinden farklıdır. İşte bu talepler noktasında projeler farklılaşmaya, serpilmeye başlar.” Leonardo Da Vinci’nin 1503 tarihli, Haliç’e köprü yapma projesini hatırlatan Şahin, bu ve benzeri birçok projenin tarihin tozlu mahzenine kaldırıldığını, unutturulması ya da unutulmasının 100 yıl kaybettirdiğini söyledi.

Bu projelerde Osmanlı Devleti'nin birçok hakka sahip olduğunu belirterek, bazı tarihçilerin, "Devleti peşkeş çektiler" mantığının yanlışlığını vurgulayan Turan Şahin, “Osmanlı Devleti geçiş fiyatlarını belirleme, istediği oranda vergi alma, kurulacak şirkette ise yüzde 40 paya sahiptir. Bazı tarihçilerin, böyle bir sözleşmeyi imzalamanın devleti peşkeş çekmek olduğu anlayışı yanlıştır. Bu projeler sözleşme aşamasına gelmişse birçok ilgili kuruldan geçmiş, ciddiye alınmıştır. Tünelde de bu böyle, tüp geçitte de, köprüde de böyledir. Dünyanın en pahalıları olarak adlandırılan bu projelerin unutturulması ya da unutulması bize bir 100 yıl kaybettirmiştir.“ şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile