Genç Akademisyenler Birligi, Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Kültür ve Turizm Bakanligi ile Kültür ve Turizm Bakanligi Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklari Baskanligi’nca düzenlenen, Türk devletlerindeki yüksekögretim hayatinin mevcut durumunun ve geleceginin ele alindigi ‘Uluslararasi Türk Dünyasi Genç Akademisyenler Kongresi’nin açilisi Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi’nde gerçeklestirildi.
Açilisa; Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, rektörler, Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi (TIKA) Baskan Yardimcisi Rahman Nurdun ve Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Baskan Yardimcisi Sayit Yusuf, yurt içi ve yurt disindan çok sayida akademisyen katildi.
15 farkli ülkeden, 80 akademisyenin katildi kongrenin açilisinda Türkiye’nin sahip oldugu bilimsel kapasitenin, Türk Cumhuriyetlerine yönlendirilmesi açisindan kongrenin önemine dikkat çeken Disisleri Bakan Yardimcisi Kiran, "Bilimsel kalkinma olmadan elbette iktisadi kalkinmanin zayif kalacagini düsünüyoruz. Siyasi güçlenmenin, zayif kalacagini düsünüyoruz. O yüzden bize yakisan, bilimin isiginda, Türk Cumhuriyetleri olarak bugün sergiledigimiz bu birlikteligin gelecek nesillere ayni sekilde, güçlü sekilde aktarilmasi ve Türk Cumhuriyetleri olarak dünya sahnesindeki yerimizin her geçen gün daha da saglamlastirilmasidir” dedi.
Türk Cumhuriyetlerinin bagimsizliklarina tekrar kavusmasinin ardindan siyasi, iktisadi ve bölgesel birçok konuda is birliginin arttigini dile getiren TIKA Baskan Yardimcisi Rahman Nurdun TIKA’nin, Türk Cumhuriyetlerinde ve Orta Asya’da geçmisten beri projeler ürettigini animsatarak, "Insani merkeze alarak, projelerimizi hiçbir zaman imtiyaz araci olarak görmeden, samimi ve esit ortaklik anlayisiyla hareket ediyoruz" diye konustu.
Türk Cumhuriyetleri arasinda ögrenci degisimi konusunda geçmiste büyük sikintilar yasandigini belirten YTB Baskan Yardimcisi Sayit Yusuf; "1992’den bugüne gelindiginde hakikaten devasa bir degisim oldu. Bugün artik devletimizin çok üst düzeyinde siyaseti haline geldi" degerlendirmesinde bulunarak "Türk dünyasiyla beraber üretecegiz ve paylasacagiz” dedi.
Genç Akademisyenler Birligi Dernegi Baskani Yunus Kocabiyik ise kongrenin, Türkiye ve Türk dünyasinda egitim faaliyetlerine devam eden üniversiteleri ve genç akademisyenleri ortak bir entelektüel ideal etrafinda bulusturarak, etkilesimi ve is birligini artirmak amaciyla düzenlendigini ifade etti.
Onur kurulunu Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Bursa Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, Usak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savas, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazim Arican, Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Kirsehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Baskani Abdullah Eren, Mamak Belediye Baskani Murat Köse Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi (TIKA) Baskani Serkan Kayalar’in olusturdugu yüksekögretimin mevcut durumu ve vizyonlari gibi ülkelerin gelecegine isik tutacak konularda bilimsel açidan yapilan çalismalarin paylasilmasi hedefleniyor.
Rektör Aktekin 'Uluslararasi Türk Dünyasi Genç Akademisyenler Kongresi'nde
Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Genç Akademisyenler Birligi tarafindan Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen ‘Uluslararasi Türk Dünyasi Genç Akademisyenler Kongresi’ne katildi.