Arjantin Türkiye Dostluk Kuruluşu ve Uluslararası Amerika Açıköğretim Üniversitesi (Interamerican Open University) tarafından gerçekleştirilen Türk ve Arjantinli akademisyen ve rektörlerin katıldığı üniversitelerin tanıtım gezisinde Arjantin'de incelemelerde bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, ülkedeki dört üniversite rektörü ile bir araya gelerek, işbirliği yapmak için ilk adımların atıldığını belirtti.
Türkiye'den iki üniversite rektörünün katıldığı geziyle ilgili açıklamalarda bulunan Aydın, “Dünya üniversitesi olmak için temaslarımız sürüyor. Bunun için geziyoruz. Özellikle Arjantin'de Türkiye'nin çok az bilindiğini gördük. 30 tane kahraman burada Türkiye'yi tanıtmak ve eğitim hizmetleri için çalışıyor. Açılan Türk Koleji önemli bir misyon üstlenmiş durumda. Bu bölgede 150 bin ermeni ve 300 bin Yahudi var. Ermeni ve Yahudi lobileri faaliyetleri belli oluyor. Fransa'nın çıkarmış olduğu inkar yasası ilk defa burada çıkarılmış. Ermenilerin içinde de Türkleri sevenlerin olduğunu gördük. Kendisini Türk dostu olarak tanıtan Ermenilerle karşılaştık. Arjantin Meclisi Eğitim Komisyonu Başkanı Victoria Morales Gorlerİ de Türk dostu. Burada açılan Türk okullarından dolayı ülkemize büyük bir hayranlık duyuyor. Onu üniversitemize davet ettik. Bizim misafirimiz olacak. Bu teklifimize şaşırıp enteresan bulduğunu ifade etti. Bahar dönemi bizim açımızdan yoğun geçecek. O yoğunlun arasına sıkıştırabilir miyiz bilmiyorum. Ama Eğitim komisyon başkanını burada ağırlayacağız” dedi.
Türk Koleji'nin ülkenin başkenti Buenos Aires'teki en iyi kolej olduğunu vurgulayan Rektör Aydın, “Özellikle Ermeniler bu kolejimiz açıldığında okulu taşlamışlar. Eğitim gönüllüleri onlarla diyalog kurarak bu kötü durumdan kurtulmuşlar. Şimdi o okulumuzda Ermeni vatandaşların, çocuklarını Türk Kolejine verdiklerini öğrendik. Kolejde 220 öğrenci eğitim görüyor. Kendimizi anlatmakta geç kalmışız. Türkiye'nin çok az bilindiğini gördük. Bizde zaten Maradona, Messi ve Ortega'yı biliyorduk. 50-60 yıl öncesinden buralara gidip kendimizi tanıtabilirdik. Arjantin'de dört üniversite rektörü de bizi geç tanıdığı için hayıflandılar. Bizim üniversitelerimizle işbirliği yapmak istiyorlar. Özellikle tıp, siyaset bilimi ve kamu yönetiminde çalışma yapmayı istiyorlar. Biz Kastamonu olarak Orman ve Eğitim Bilimleri alanında işbirliği yapabileceğimizi anlattık. Onlarında köklü üniversiteleri var. Üniversitelerinde ortalama 17-20 bin civarında öğrencileri var. Patent alan bu üniversitelerin durumları oldukça iyi ve bu üniversiteler bizimle işbirliği yapacaklarını söylüyorlar. 32 ayrı ülke ile işbirliği yapmışlar. Özellikle Çin ve Malezya gibi ülkelerden öğrenci getirmişler. 3 milyon Çinli öğrenci bu ülkede eğitim alıyormuş. Bizim MYO mezunlarımızın burada lisans tamamlama konusunda da çalışmalar yapabileceğimizi anlattık. Türkiye' deki diğer üniversitelerle işbirliği yapılmamış. İnşallah biz bu konuda ilklerden olmak istiyoruz. İlerleyen zamanlarda işbirliği yapalım diye söyledik. Bizim hazırladığımız protokolleri İngilizce ve Türkçe olarak onlara verdik. Onlar İspanyolca'ya çevirecekler. By Pass ameliyatını ilk yapan doktorların bu ülkeden çıktığını biliyoruz. 3 bin 500 ders veren hoca ve 200 araştırmacı bulunuyor” diye konuştu.
Kastamonu Üniversitesi'nin diploma etiketi almak için çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Aydın şöyle konuştu:“2006 yılında kurulan bir üniversiteyiz, bundan önce hiç çalışma yapılmadığı için diploma etiketini alamadık. En az üç yabancı öğrenciye burada eğitim yaptırmamız gerekiyordu. Biz bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıla yetiştiremedik ancak seneye öğrenciler burada olacak.”Rektör Aydın, Arjantin'den sonra Kırgızistan ve ABD'ye öğrenci değişimi işbirliği protokolü yapmak için gidileceğini sözlerine ekledi.
Rektör Aydın'dan Kastamonu Üniversitesi Açıklaması
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Seyit Aydın, Arjantin dönüşü yaptığı değerlendirmede, Kastamonu Üniversitesi'nin dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.