Rektör Çaglar Açiklamasi 'Depreme Karsi Ortak Çalismalar Yürütmeye Her Zaman Açigiz'

Rektör Çaglar Açiklamasi 'Depreme Karsi Ortak Çalismalar Yürütmeye Her Zaman Açigiz'

Bursa Teknik Üniversitesinde ’Yenilikçi Yapi Zirvesi’nin (InnoCon24) açilisi gerçeklestirildi. 8 panelden olusan Zirve’de konusan Japon Deprem Uzmani Yoshinori Moriwaki, ’Deprem geliyor’ diyerek uyardi. Zirve’nin ilk gününde, Yapi ve Kent Estetigi, Ulasim ile Geoteknik ve Teknoloji basliklari da masaya yatirildi.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Modern Yapi Toplulugu tarafindan düzenlenen ’Yenilikçi Yapi Zirvesi’nin açilisi Mimar Sinan Yerleskesi Turkuaz Salon’da yapildi. Zirve’nin açilisina BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çaglar, BTÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Beyhan Bayhan, kurum ve kuruluslar ile özel sektör temsilcileri, akademisyenler ile ögrenciler katildi.

Zirve’nin açilisinda konusan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çaglar, yapi sektörünün Türkiye’nin öncü alanlardan bir tanesi oldugunu söyleyerek, ’Bu önemli sektörün; akademi, kamu ve özel sektör temsilcileri Yapi Zirvesi kapsaminda, iki gün boyunca önemli konu basliklari altinda bir araya gelme firsati bulacak” ifadelerini kullandi.

BTÜ’nün deprem ve yapi konusunda pek çok projede yer aldigini kaydeden Rektör Çaglar, “Insaat mühendisligi alanindaki yetkinligimizi, ilgili kamu kurumlari ve özel sektör ile paylasmaya ve ortak çalismalar yürütmeye her zaman açigiz. Bugün oturumlarda gerçeklestirilecek konusmalarin ve paylasilacak bilgilerin tüm katilimcilarimiza ve sektöre degerli katkilar saglamasini diliyorum” dedi.

Insaat Mühendisleri Odasi Bursa Sube Baskani Serdar Atilla Erdem, genç meslektaslarla bu tür etkinliklerle bir araya geldiklerini ve bunun hem ögrenciler hem de sektör için çok degerli oldugunu söyledi.

Mimarlar Odasi Bursa Sube Baskani Sirin Rodoplu Simsek ise bu tür etkinliklerle ayni zamanda gelecegin girisimcilerinin de yetismis oldugunu ifade etti.

BTÜ Modern Yapi Toplulugu Baskani Batuhan Özman, Zirve ile gelecegin yapi dünyasinin sekillenmesi için bir adim atacaklarini söyledi.



Açilis konusmalarinin ardindan “Deprem” konulu panele geçildi. Panelin ilk konusmacisi ise Japon Deprem Uzmani Yüksek Mimar ve Yüksek Insaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki oldu. Yoshinori Moriwaki, “Iki Ülke Arasindaki Depremi Önleme Farkliliklari” basligiyla Türkiye ve Japonya’yi karsilastirdi. Deprem gerçegine karsi da uyaran Moriwaki, “Istanbul’u etkileyen son iki büyük deprem 1509 ve 1766 yillarinda oldu. Marmara Denizi altindaki faylarin da Kuzey Anadolu Fayi’nin yüzeyindeki parçalari gibi 200 ile 250 sene civarinda bir tekrarlama periyodu oldugunu düsünürsek, günümüzde Istanbul’u etkileyen büyük bir depremin olacagi kaçinilmazdir” dedi.

Bursa için de uyarilarda bulunan Yoshinori Moriwaki, “Bursa’da gelecek 50 yil içinde büyük bir deprem olma ihtimali bir hayli fazla. Bu 50 sene istatistiki olarak gelecek bir hafta veya bir ay içinde olabilecegi gibi 50 seneden sonra da olabilir. Fakat su bir gerçek ki Bursa’da büyük bir deprem olacak. Bu nedenle gerekli önlemler alinmalidir” diye konustu.

Türkiye’nin depremde insan kaybi açisindan dünyada 3’üncü sirada yer aldigini vurgulayan Moriwaki, “Türkiye’de çok büyük ve sik araliklarla deprem olmamasina ragmen bu kayip çok büyük. Bu sorunu hep beraber çözmemiz gerekiyor. Türkiye’de 21 milyonu asan yapi stokunun yüzde 50’si kaçak. Bu stokun elden geçirilmesi, yapisal güçlendirme yapilmasi lazim. Ayda bir kere okullarda ve mahallelerde deprem tatbikati düzenlemesi sart. Anaokulundan baslayarak deprem egitimin verilmesi lazim. Bu tür önlemlerle bu sorunu hep birlikte çözebiliriz” diye konustu.

Deprem Paneli AFAD’dan Özgün Ünver ve Teknolojik Izolatör Sistemleri Genel Müdürü Ugurcan Özçamur’un sunumlariyla devam etti. Bu panelin ardindan “Yapi ve Kent Estetigi Paneli”ne geçildi. Burada ise Rahmi Dede, Ali Ekinci ve Cemil Aktas yapi ve kent estetigine dair paylasimlarda bulundu. Geoteknik ve Teknoloji Paneli’nin konusmacilari ise Bursa Zemin Teknolojileri’nden Gülsah Özerel Yilmaz ve InSuppliers’den Güliz Fis oldu. Ulasimin degerlendirildigi panelde ise Yapiray’dan Volkan Okur Yilmaz ve Karayollari Genel Müdürlügü’nden Sezgin Küçükbekir konusmaci olarak yer aldi.

Yenilikçi Yapi Zirvesi’nin ikinci gününde ise Yapim Yönetimi Paneli’nde Bilgili Holding’den Levent Abay, Yapi Denetim Kuruluslari Birligi’nden Serdal Aktas ve Insaat Mühendisi Cem Kafadar yer alacak. Tasarim Günlükleri Paneli’nde Korhan Erol ve Fulya Akfidan deneyimlerini paylasacak. Malzeme Sektörü ve ISG Paneli’nde Bursa Beton’dan Mehmet Savas Aydin ve Özler Kalip Iskele’den Okan Ayvaci konusma yapacak. Zirvenin son paneli olan Baraj ve Su Kaynaklari konusunu ise Energo-Pro’dan Murat Dagdeviren ve Çaglar Gazioglu ile Devlet Su Isleri’nden Murat Can anlatacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile