Rektör Çiftçi, Ankara Üniversitesi Heyetine Tas Mescit'i Gezdirdi

Rektör Çiftçi, Ankara Üniversitesi Heyetine Tas Mescit'i Gezdirdi

Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar beraberindeki heyete Anadolu’nun ilk darülhadisi hakkinda bilgi verdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ve daire baskanlarindan olusan heyetle Çankiri Karatekin Üniversitesini ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi tarafindan karsilanan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, gerçeklestirilen ikili görüsmenin ardindan üniversite seref defterini imzaladi. Ünüvar ve beraberindeki heyet, daha sonra Çankiri Karatekin Üniversitesi Darülhadis Islam Arastirmalari Merkezini ziyaret etti.

Ziyaretten duydugu memnuniyeti ifade eden Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, “Tarihi Istiklal Yolu üzerinde, Cumhuriyetin ve Anadolu medeniyetinin mihenk tasi olan Çankirimizda yüksekögretim kurumlari oldukça köklü bir geçmise sahiptir. Bildiginiz üzere 13. yüzyilda Anadolu’nun ilk darülhadisi, halk arasinda Tas Mescit denilen bu yapida kurulmustur. Premodern dönemde saglik bilimleri ve Islami ilimlerde önemli bir egitim merkezine ev sahipligi yapan ilimizde Yüksekögretimin geçmisi 1240’li yillara kadar uzanmaktadir. Restore edilerek 2016 yilinda Üniversitemize devredilen bu tarihi ve manevi mekânda bugün aslina uygun olarak hadis dersleri okutulmakta ve Mevlevi gelenekleri yasatilmaktadir. Siz degerli misafirlerimizi yüksekögretime geçmiste büyük hizmetler veren bu tarihi mekânda agirlamaktan son derece mutluluk duydugumuzu ifade etmek isterim. Üniversiteler is birligi içerisinde büyüyen, gelisen, bilgiyi üreten ve ürettigi bilgiyi genis kitlelere paylasilan kurumlardir. Bu baglamda Sayin Ünüvar’in ziyaretinden duydugumuz memnuniyeti artiran hususlardan birini ayrica zikretmek isterim. Zira Çankiri Karatekin Üniversitesinin temelleri Ankara Üniversitesine bagli olarak atilmistir. Üniversitelerarasi is birligi ve güç birligi hem yerelde hem de ulusal ölçekte oldukça önemlidir. Bizler de bu güç birligini saglayarak güzel bir sinerji olusturmaya devam edecek, sehirlerimiz ve ülkemiz için yeni projeler ve çiktilar elde edecegiz” dedi.

Çankiri Karatekin Üniversitesi’nin kurulusunda Ankara Üniversitesi’nin rolü bulunduguna isaret eden Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Üniversitesi’nin, Türkiye’nin farkli yörelerinde, farkli illerinde bulunan üniversitelerle saglikli is birligi kurma misyonuyla hareket ettiginin altini çizerek, “Dünyada artik büyük üniversiteler, farkli üniversitelerle is birligi yaparak kapasite gelistirme yönünde önemli adimlar atmaktadir. Bugünkü ziyaretimizi de bu çerçevede bir ilk adim olarak degerlendiriyoruz” diye konustu.

Devletin üniversitelere hem fiziki alan hem donanim-teçhizat hem de insan gücü anlaminda çok ciddi imkanlar sagladigini aktaran Ünüvar, “Ögrenci sayimiz ve akademisyen sayimiz her geçen gün artmaktadir. Üretimimizin de buna paralel bir artis göstermesi gerekmektedir. Sadece akademik üretim degil, ayni zamanda ekonomiye, sosyal hayata, topluma katki anlaminda da ciddi birtakim çiktilarin, ürünlerin olmasi gerekmektedir. Iste bu ürünlerle ilgili yaptigimiz ve yazdigimiz seylerin raflarda kalmamasi için mutlaka ileriye dönük adimlar atmamiz gerekmektedir. Bu baglamda üniversitelerin güçlerini birlestirmesi hayati önem arz etmektedir” seklinde konustu.

Üniversiteler arasindaki ikili görüsmelerin ve kurumsal paydasliklarin ülkedeki akademik kültüre katkisinin ve öneminin vurgulandigi ziyaret katilimcilara sunulan ney dinletisi ile sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile