6550 sayili Arastirma Altyapilarinin Desteklenmesine Dair Kanun kapsaminda olusturulan 6550 Düzenleme ve Degerlendirme Komitesi, Atatürk Üniversitesinde yapilan çalismalari incelemek üzere Erzurum’a geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi bünyesinde kurulan ve bu dogrultuda incelemelerini sürdüren Düzenleme ve Degerlendirme Komitesi, sehrin mülki ve idari erkânini ziyaret ettikten sonra Türkiye’nin 2023 vizyon projeleri arasinda yer alan ve en büyük temel bilim projesi olan Dogu Anadolu Gözlemevinde (DAG) incelemelerde bulundu. Ziyarette heyete; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli’nin yani sira, Rektör Yardimcilari ve Astrofizik Arastirma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü Prof. Dr. Cahit Yesilyaprak eslik etti.
Rektör Çomakli: “DAG, büyük atilimlarin yapilmasina firsat taniyacak”
Atatürk Üniversitesi Astrofizik Arastirma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) tarafindan DAG ve OPAL Ar-Ge altyapilarinin tamamlanmasi ve hizlanmasi için hem idari ve mali hem de bilimsel ve teknik süreçlerin basariyla yürütüldügüne dikkat çeken Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, Türkiye’nin uzay politikalari alanindaki 10 yillik vizyon, strateji, hedef ve projelerinin belirlendigi Milli Uzay Programinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da vurguladigi Dogu Anadolu Gözlemevinde (DAG) çalismalarin sona yaklastigini söyledi.
DAG’in gerek kendisinin sahip oldugu özellikler ve teknolojilerle, gerek getirdigi yenilikler ve farkliliklarla, gerekse de bulundugu konumu itibariyle sadece uzay bilimlerinde degil uzay teknolojilerinde ve atmosfer bilimlerinde de büyük atilimlar yapilmasina firsat saglayacagina inandigini belirten Rektör Çomakli DAG’in ayrica, uzay bilimleri ile birlikte farkli disiplinlerle yürütülen projeler kapsaminda çalisan ve ayni zamanda akademik kariyer yaparak uzmanlasan yetismis insan gücüne de katki sagladigini belirtti.
Bakan Yardimcisi Kacir: “Gereken destegi vermeye devam edecegiz”
Dogu Anadolu Gözlemevinin ülkemizin hem bilimsel çalismalarina hem de savunma gücüne önemli katki saglayacagini aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir, DAG’in, dünyadaki önemli bir gözlemsel boslugu dolduracagini belirterek: “Bakanlik olarak ülkemizin bilimsel ve teknolojik çalismalarina destek vermeyi sürdürüyoruz. Bu kapsamda devletimiz; gerek mali ve idari, gerekse ekip-ekipman ve altyapisal olarak Atatürk Üniversitesi de gereken destegi, projenin basladigi yildan itibaren kesintisiz bir sekilde vermeye devam ediyor. Dünyadaki gelismeleri yakindan takip etmek, hatta bir adim öne geçmek için Dogu Anadolu Gözlemevi büyük önem tasiyor. Bu vesileyle, birlik ve bütünlük içerisinde çalismalara devam ederek en kisa zamanda ilk isigi alacagiz” seklinde konustu.
DAG’in ardindan, Dogu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezini (DAYTAM) ziyaret eden heyet, ATA Teknokent’e geçerek TEKNOFEST 2021’e katilacak ögrencilerin çalismalarindan olusturduklari sunumlarina yogun ilgi gösterdi. Ziyaret, Atatürk Üniversitesi Astrofizik Arastirma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) ile son buldu.
Rektör Çomakli Açiklamasi 'DAG, Büyük Atilimlarin Yapilmasina Firsat Taniyacak'
Türkiye’nin 2023 Vizyon Projeleri arasinda yer alan ve Milli Uzay Programinin da önemli hedeflerinden biri olan Atatürk Üniversitesi Dogu Anadolu Gözlemeviyle (DAG) ilgili yapilan çalismalari incelemek, degerlendirmek ve gelecek planlamasini yapmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir, TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, YÖK Baskanvekili Prof. Dr. Safa Kapicioglu, YÖK Üyesi Prof. Dr. Muammer Yaylali ve Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çostu, Atatürk Üniversitesinin misafiri oldu.