Yüksekögretim Kurulunun (YÖK) 2021’de belirledigi Arastirma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Programinin 23 üniversiteyle basariyla yürütüldügünü ifade eden Prof. Dr. Özvar, program kapsamindaki üniversitelerin performanslarinin kurul bünyesinde olusturulan Izleme ve Degerlendirme Komisyonu tarafindan yillik olarak takip edildigini hatirlatarak siralamalarin her yil kasim itibariyla kamuoyu ile paylasildigini dile getirdi.
Arastirma üniversiteleri arasinda yasanan tatli rekabetin uluslararasi üniversite derecelendirme kuruluslari tarafindan her yil yayinlanan dünya üniversite siralamalarina, özellikle son 2 yilda olumlu biçimde yansidigini memnuniyetle karsiladiklarini ifade eden Özvar, bunun için emegi geçenlere tesekkür etti.
12. Kalkinma Planinda yer alan yüksekögretimle ilgili hedeflerden birisinin de Dünya Akademik Basari Siralamalarinda ilk 500’de yer alan üniversite sayisini 2028’de 10’a çikarmak oldugunu söyleyen Özvar: "Ben inaniyorum ki arastirma üniversitelerimizin tamami, fiziksel altyapilari ve sahip olduklari akademik insan kaynagi ile önümüzdeki 5 yilda ilk 500 içerisinde yer alma potansiyeline sahiptirler. Son yillarda artan uluslararasi ögrenci hareketliliginde bu tür degerlendirmelerin fevkalade önemli oldugunu görüyoruz" dedi.
Baskan Özvar: "Destek Programi Uygulamasina Israrla Devam Edecegiz"
ADEP kapsaminda üniversitelere 2024’te 400 milyon lira ödenek tahsis edildigini belirten Özvar, üniversitelerin kendi kaynaklarindan aktaracaklari rakamlarla 327 projeye, 503,9 milyon lira bütçe aktarimi yapilacagini belirtti.
Yüksekögretim Kurulu olarak kalite odakli anlayisi temel misyon edindiklerini ve bu amaçla arastirma üniversitelerine yönelik destek programlarinin uygulanmasina israrla devam edeceklerinin vurgulayan Özvar, sözlerini söyle sürdürdü: "Tüm üniversitelerimizin arastirma kapasite ve kalitesinin artirilmaya ihtiyaci var. Son 5 yillik veriler, daha nitelikli yayin sayisinda ciddi bir artis oldugunu gösteriyor. Ancak dünyadaki büyük bilim çevreleriyle mukayese edildiginde hala bilhassa Q1, Q2 yayinlari konusunda ciddi mesafe kat etmemiz gerekiyor. Yillik 45-46 bin düzeyinde olan bilimsel doküman sayisini yayin kalitesinden ödün vermeden biraz daha artirilmasina ihtiyaç vardir. Bunu yapacak kurumlarin basinda arastirma üniversitelerimiz gelmektedir” ifadelerini kullandi.
Senel: "Üniversitelerimizin Ar-Ge Faaliyetlerini Genisletmesini Istiyoruz"
ADEP ile arastirma üniversitelerine, yillik performanslarini dikkate alarak bilimsel arastirma projeleri için kaynak tahsisi yaptiklarini hatirlatan Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskani Ibrahim Senel ise bu çerçevede, arastirma üniversitelerine 2022’de 100 milyon lira olarak tahsis ettikleri ödenek tutarini 2023’te 250 milyon liraya yükselttiklerini belirterek söyle devam etti: "Bu yil için bu rakam 400 milyon lira olarak Bütçe Kanunu ile belirlenmis oldu. Cumhurbaskanimizin olurlariyla üniversitelerimizin performanslari ve uygulama sonuçlarini dikkate alarak ödenek tahsislerini yakin zamanda gerçeklestirmeyi ve ödenegi üniversitelerimize aktarmayi planliyoruz. Ödenek artislariyla arastirma üniversitelerimizin Ar-Ge faaliyetleri ve nitelikli insan gücü yetistirmesine yönelik imkanlarini genisletmesini, milli politika ve hedeflerimize hizmet edecek çalismalarini artirarak sürdürmesini bekliyoruz."
Rektör Çomakli: “Arastirma Üniversitesi Ünvani ile Çalismalarimiza Kararlilikla Devam Ediyoruz”
Toplantiya iliskin açiklamada bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli ise: “Arastirma Üniversiteleri Destek Programi (ADEP), ülkemizin arastirma ve gelistirme potansiyelini artirmayi, bilimsel üretkenligi desteklemeyi ve ulusal ve uluslararasi düzeyde rekabetçiligi artirmayi hedefleyen önemli bir girisimdir. Bu kapsamda düzenlenen degerlendirme toplantisi, katilimci üniversitelerin arastirma alanindaki çalismalarini degerlendirme ve gelecek stratejilerini belirleme firsati sunmaktadir. Atatürk Üniversitesi, bilim ve arastirma alaninda ulusal ve uluslararasi düzeyde taninan bir kurum olarak, ADEP’in temel amaçlarina uygun sekilde hareket etmekte ve ülkemizin bilimsel gelisimine katki saglamaktadir. Üniversitemiz, genis kapsamli arastirma projeleri, uluslararasi is birlikleri ve yenilikçi çalismalariyla bilim dünyasinda kendine saglam bir yer edinmistir” seklinde konustu.
Atatürk Üniversitesinin arastirma alanindaki basarilarini vurgulayan Çomakli: “Üniversitemizin bilimsel üretkenligini artirmak ve ulusal düzeydeki rekabetçiligini güçlendirmek için tüm mensuplarimiz ile çalismalarimiza kararlilikla devam etmekteyiz. Arastirma Üniversitesi statüsünün gerek finansal açidan gerekse akademik alanda tanimis oldugu haklar bizim daha da genis bir yelpazede çalisma yapmamiza vesile oluyor. Bu açidan ADEP Degerlendirme Toplantisinda alinan kararlar ve belirlenen stratejiler dogrultusunda, Atatürk Üniversitesi, arastirma alanindaki basarisini daha da ileriye tasiyacak ve ülkemizin bilimsel ve teknolojik kalkinmasina önemli katkilar sunmaya devam edecektir” dedi.
Toplanti; katilimcilarin, arastirma politikalari ve stratejileri hakkinda bilgi paylasiminda bulunmalariyla sona erdi.
Rektör Çomakli, Arastirma Üniversiteleri Destek Programina Katildi
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, Hacettepe Üniversitesi Sihhiye Yerleskesi Kültür Merkezinde, YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar’in katilimiyla düzenlenen Arastirma Üniversiteleri Destek Programi (ADEP) degerlendirme toplantisina katildi.