Rektör Çomakli, Ortak Aricilik Arastirmalari Çalistayina Katildi

Rektör Çomakli, Ortak Aricilik Arastirmalari Çalistayina Katildi

Atatürk Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi is birligiyle düzenlenen Ortak Aricilik Arastirmalari Çalistayi, Bingöl Üniversitesinin ev sahipliginde gerçeklestirildi.

“Yeni Nesil Sürdürülebilir Bir Kalkinma Modeli” planlamasiyla düzenlenen Aricilik ve Ari Ürünleri Ortak Arastirmalar Çalistayinda, Bingöl Üniversitesi pilot üniversite, Atatürk ve Gebze Teknik Üniversiteleri ise arastirmaci üniversite olarak yer aldi.

Çalistaya onursal baskan olarak katilan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli’nin yani sira, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Çapak, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Istanbul, Sivas Cumhuriyet, Firat, Batman, Mus Alparslan, Siirt, Gümüshane ve Munzur Üniversitesinin Rektörleri yer aldi.

Bingöl Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçeklesen çalistayda açilis konusmasi yapan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, konuklara üniversitede yürütülen Yeni Nesil Üniversite çalismalarindan bahsetti.

Yeni Nesil kavraminin, teknoloji alaninda mevcut teknolojilerin yerini alacak olan yeni yaklasimi, tasarimi ve performansi ifade ettigin belirten Rektör Çomakli, dünyada yüksekögretim alaninda uzun süredir baslamis olan büyük dönüsüm ihtiyacinin bu kavramla tanimlanmaya basladigini söyledi.



“Çalismalarimiz Neticesinde Bütünsel Bir Meta-Sistem Tasarlandi”

Rektör Çomakli: “Üniversitelerin egitim ve arastirma görevlerinin yani sira ister üniversite-sanayi is birligi merkezli inovasyonu ele alan üçüncü nesil üniversite tanimi isterse bölgesel kalkinmayi önceleyen dördüncü nesil üniversite tanimi olsun, yeni nesil üniversitelerin topluma katki misyonlari çerçevesinde sekillenecegi ön görülmektedir. Atatürk Üniversitesi bu evrensel öngörü temelinde bilginin degere dönüstürülmesi ve arastirma performansinin gelistirilmesi amaciyla 4 Subat 2018 tarihinden itibaren Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projesi’ni yürütmektedir. Proje çerçevesinde 17 arama konferansi yapilmis, bu konferanslara üniversite disindan 181, üniversite içerisinden 926 vizyoner kisi davet edilmis ve ortak akilla egitim, arastirma ve topluma katki misyon alanlarini harmanlayan Bütünsel Bir Meta-Sistem tasarlanmistir. Uygulamalar sonucunda Üniversitemiz YOKAK tarafindan akredite edilmis ve Arastirma Üniversiteleri arasina girmistir. Ayrica yayin ve proje saylarimiz son iki yilda %50 artmis, göreve geldigimiz 2016 yilinda 13 adet paten müracaati varken, mevcut durumda bu sayi 250’yi geçmis ve çok sayida ulusal ve uluslararasi patent tescili gerçeklesmistir” ifadelerini kullandi.

Yüksekögretimde çarpan etki olusturmak amaciyla tasarlanan bütünsel meta sistem yaklasiminin, bilginin degere dönüstürülmesi ile arastirma performansinin gelistirilmesinde yasanan uyumsuzluklari ortadan kaldirmayi amaçladigini vurgulayan Prof. Dr. Çomakli, bu baglamda Gebze Teknik ve Bingöl Üniversitesiyle gerçeklestirilen çalistayin son derece önemli oldugunu aktardi.

“Aricilik, Ekonomik Anlamda Oldukça Önemli Bir Üretim Alanidir”

Ariciligin, düsük sermayeyle, kisa sürede gelir getiren; bal, ari sütü, polen, bal mumu, propolis, ana ari, ogul gibi çesitli ürünler saglayan ve dünyada önemini hiç kaybetmeyen bir üretim alani olduguna deginen Rektör Çomakli sunlari söyledi: “Bal arilarinin bitkisel üretime olan katkilari ise ari ürünlerinden saglanan gelirle kiyasla çok daha yüksektir. Dolayisiyla aricilik üretimi sadece balla sinirli degildir, ayrica yan ürünler özellikle de son yillarda saglik sektöründe kullanilmakta ve önemli katma degerler üretmektedir. Dolayisiyla aricilik ekonomik anlamda oldukça önemli bir üretim alani konumundadir. Bu itibarla dört oturum, bir özel oturum ve çesitli etkinliklerle gerçeklesecek olan çalistayda ariciligin tüm yönlerinin masaya yatirilacak olmasi ve somut çiktilarin üretilecek olmasi bizleri heyecanlandirmaktadir. Simdiden emegi geçen tüm kesimlere tesekkür ediyorum.”

Panel Baskani Rektör Çomakli Oldu

Açilis konusmalarinin ardindan çalistayin, “Sürdürülebilir Kirsal Kalkinmada Ariciligin Rolü: Destekler, Tesvikler Paneli” konulu 1. oturumuna Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli baskanlik ederken konusmacilar ise; “Tarim ve Orman Bakanliginin Aricilik Sektöründeki Faaliyetleri ve Destekleri” konusuyla Tarim ve Orman Bakanligi, Kanatli ve Aricilik Dairesi Baskani Islam Köse, “Ar-Ge Alaninda Tesvik ve Destekler” konusuyla Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi Yatirim Programlari Izleme ve Degerlendirme Dairesi Baskani Mehmet Cem Fendoglu, “Kirsalda Çiftlik Faaliyetlerinin Çesitlendirilmesi Açisindan Aricilik” konusuyla Bakanlik Müsaviri Dr. Ali Recep Nazli, “DAP’in Aricilik Sektöründeki Faaliyetleri ve Destekleri” konusuyla Dogu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Osman Demirdögen ve “Firat Kalkinma Ajansinin Aricilik Sektöründeki Faaliyetleri ve Destekleri” konusuyla Firat Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yogunlu oldu.

Gün sonunda “Kalkinma ve Ihtisaslasma Programi: Pilot ve Arastirma Üniversiteleri Deneyim Paylasimi” konulu özel oturuma da katilan Rektör Çomakli, burada diger katilimcilarla fikir alisverisinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile