Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun’un gazetecilere tanıtımını yaptığı AR-GE ve inovasyon projeleri, ’Fikri olan yeniden beri gelsin’ sloganıyla anlatıldı. Tektör Coşkun, ARGETİ’de herkesin fikrini ortaya koymak ve sergilemenin imkanı olduğunu, fikirleri iş dünyasına tanıtmak, anlatmak ve sergilemek için Gaziantep’in en önemli platformu olmak adına önemli adımlar atmak olduğunu söyledi.
3 gün öncesinde Sanayi Bakanlığı müsteşarının ekibiyle birlikte Gaziantep’e gelip, AR-GE merkezleri konusunda Gaziantep’in biraz daha ileriye taşınması hususunda bir toplantı yaptıklarını söyleyen Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, iş dünyasının, önde gelen firmalarıyla, AR-GE Merkezleri toplantısında kendilerinin çaba gösterdiklerini ifade etti.
Yavuz Coşkun, “Amaç Gaziantep’te özel sektörde şu anda bir tane olan ARGE merkezlerini daha fazla rakamlara çıkması. Şunu iyi biliyoruz ki bir bilgiyi, bir ürünün içine gömülmediği zamanlarda, bu ürünün değeri yeterince gerek ihracat açısından, gerek tüketim açısından, son derece kıymetlidir. Bizim Türkiye’de üretilen mallarımızın, yüzde 99’u düşük yada orta derecede düşük diyebileceğimiz orta karakterde olduğunu, öbür tarafta ise ancak yüzde biri bulan, anlamda teknoloji ve bilgi yoğunluğu, ürününün olduğunu, düşünürsek o zaman biraz daha, teknoloji yoğunluğunun biraz daha tüm iş dünyamızda ve ülkemizde hakim olması lazım. Avrupa Birliği ülkelerine baktığımızda, yüzde 2 oranında total bütçe oranında, AR-GE’ye pay ayırdıklarını görürüz. Finlandiya bu konuda 80’lerde başlamış. Ve ARGE için çok iyi bir örnektir ki yüzde 3,5 ve 4’lere çıkabilen, ve ARGE kültürünü ta ilkokuldan itibaren Üniversiteye kadar, tüm iş dünyasına tüm ilgili kamu ve özel sektörü taşıyan bir anlayış oturtmaya çalışmış. Bununda semeresini görmüştür” şeklinde konuştu.
AR-GE çalışmalarındaki amaçları hakkında bilgi veren Yavuz Coşkun “Biz hem öğrencilerimize hemde arkadan gelen ortaöğretim öğrencilerine, bu anlayışı yaygınlaştırmak, kaldı ki öbür taraftan iş dünyasına, bu fikri daha çok aşılamak ve iş dünyasını bu anlamda daha motive etmek adına bu ARGETİ toplantılarını son yıllarda ısrarla ve kararlılıkla devam ettiriyoruz. Buradaki amacımız hem kendi öğrencilerimizin buluşları çalışmaları, bunları sergilemek, ve bunların içerisinden ticarileşebilecek, ürünleri öne çıkarmak, bu ticarileşebilecek ürünleri, iş dünyasıyla buluşturarak, bir kapital bir sermaye gereksinimi varsa, onları yatırıma dönüştürmek” ifadelerini kullandı.
Rektör Coşkun, Argeti Çalışmaları Hakkında Bilgi Verdi
Gaziantep Üniversitesi Teknopark toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen Rektör Yavuz Coşkun, ARGETİ çalışmaları hakkında bilgi verdi.