Rektör Elmas Üniversite Tercihleri Programına Katıldı

Rektör Elmas Üniversite Tercihleri Programına Katıldı

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, TGRT Haber kanalında yayınlanan ‘Üniversite Tercihleri’ programına konuk oldu.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 8 Haziran Cuma günü TGRT Haber kanalında yayınlanan, Gülden Kalecik’in sunduğu ‘Üniversite Tercihleri’ programına canlı yayın konuğu oldu.

Sakarya Üniversitesi hakkında bilgiler veren Rektör Elmas, üniversitenin öğrencilere sunduğu olanaklardan bahsetti.

Sakarya Üniversitesi’nde 35 bin lisans, 5 bin civarında yüksek lisans 20 bin civarında Meslek Yüksekokulu öğrencisinin bulunduğunu belirten Rektör Elmas, “Sakarya Üniversitesi olarak fiziki alt yapıyı tamamlamış bir üniversiteyiz. Üniversitemizde 70’e yakın farklı lisans programı var. 80’e yakın ön lisans programı ve 55 civarında da yüksek lisans programı var. Sakarya Üniversitesi’nde 42 farklı ülkeden öğrencinin eğitimi gördüğünü belirten SAÜ Rektörü Elmas, “ Bu sene yabancı öğrenci sayısının 1000’i aşacağını bekliyoruz. 300-350 civarında Erasmus değişim programından öğrencilerimiz var. Bizim öğrencilerimizde yurt dışına gidiyor. Bilindiği üzere SAÜ Erasmus değişiminde Türkiye’de en fazla öğrenci değişiminin olduğu üniversitelerin başında geliyor” diye konuştu.

“Öğrencilerimizi hayata hazırlamada, dünyaya hazırlamada çok önemli projelerimiz, yardımlarımız var” diye konuşan Rektör Elmas, “Eğitim-öğretim sistemimizi son 2-3 yıldır sürekli değiştiriyoruz. Bu senede yaptığımız çok önemli bir değişikli var. Öğrencilerimiz kendi mesleğini bilen kişiler olmaktan ziyade, dünyaya ayak uyduran, dünyadaki gelişmelere değişime ayak uyduracak bireyler olmasını sağlamak istiyoruz. Üniversite olarak buna uygun adımlar atıyoruz. Böylece bizim üniversitemizde okuyan öğrenciler hem meslek alanlarında bilgi sahibi olacak hem de dünyada rekabet edebilecek, iletişim becerisi, grup çalışması becerisi, başka disiplinlerle çalışma becerisi taşıyan, bilişim, medya okuryazarlığı gibi dünyada herkesin kazanması gereken nitelikleri öğrencilerimize kazandırıyoruz” dedi.

Sakarya Üniversitesi’nin ön sıralarda tercih edildiğini belirten Rektör Elmas, “Özellikle depremden sonra tercih edilirliğimiz birden gerilere düştü. Sonra yavaş yavaş yukarı doğru çıkmaya başladık. Şu anda iş bulma birimlerinin, ajansların yaptığı anketler var, istatistikler var yayınladığı. Bu seneki ilk yapılan 3 istatistikte de mezunların kolay iş bulabildiği üniversite olarak biz ilk 5’teyiz. Bizim mezunlarımız daha çabuk piyasaya, dünyaya, iş hayatına adapte olacak niteliklere sahip” ifadelerini kullandı.

Sakarya’da üniversite-sanayi işbirliği konusunda değişik bir model geliştirdiklerini vurgulayan Rektör Elmas, “Öğrencilerimiz bir yarıyılını iş hayatında, fabrikalarda, işyerlerinde, belediyelerde, kendi mesleğinin icra edildiği yerlerde geçirerek iş hayatına adapte olacak nitelikler kazanıyor. Bu projeye meslek yüksekokullarında başladık. Önümüzdeki yıl, 10 bin öğrencimiz Sakarya’da bir dönemini sanayi tesislerinde, belediyelerde, fabrikalarda veya ofislerde geçirecek. Bu onlar için önemli bir ara deneyim olacak” diye konuştu.

Öğrencilerin üniversiteye her şeyin farkında olarak geldiğini vurgulayan Rektör Elmas, “Artık eski öğrenciler yok. Eskiden öğrenciler geldiğinde sadece bilgi hocaların ağzındaydı, iki dudağının arasındaydı. Şu anda öyle bir şey yok. Öğrenciler her şeyin farkında. Asıl dönüşmesi gereken hocalar diye düşünüyorum. O yüzden biz öğretim elemanlarımızı sürekli buna ayak uyduracak nitelik kazanmaları için yurtdışına gönderiyoruz. Kurum içinde eğitim yapıyoruz. Bu yaz bile öğretim elemanlarına yapmayı planladığımız çeşitli eğitimler var. Çünkü orada bir mantalite değişikliği gerekiyor. Öğretim elemanları dersini yaptırırken kişiye grup çalışması yaptıracak, ödev yaptıracak, kendini ifade edecek sunumlar yaptıracak. Çünkü siz ne kadar yaldızlı cümleler söylerseniz söyleyin, bu iş öğretim elemanı ile öğrenci arasındaki ilişkiden ortaya bir iş. Üniversite olarak bu duruma önem veriyoruz” dedi.

Rektör Elmas, asıl amacının öğrencilere yol göstermek değil, onları desteklemek ve onların önünü açmak olduğunu belirterek, "Bizim yapacağımız iş onlara yol göstermek değil, onların önünü açmak, onlara imkan tanımak, onları serbest bırakmaktır. Çünkü öğrencilerimiz onların en iyisi bulurlar. Mesela bizde iki öğrenci grubu güneş arabası, hidrojen arabası ve elektrikli araba yaptı. Biz onlara imkan verdik. Şu anda her yarışmada birinci oluyorlar. Mesela geçen hafta Avrupa’daki bir yarışmada Türkiye’deki üniversiteler arasında birinci orada ise yedinci oldular. Bunlar bizim müdahalelerimizle yapılan işler değil. Zaten yaratıcılık o dönemlerde daha fazla. O yüzden bizim yapmamız gereken onlara imkan tanıyıp, imkan sunmak diye düşünüyorum” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile