Rektör Gökbel Uygulama Çiftliklerinde İncelemelerde Bulundu

Rektör Gökbel Uygulama Çiftliklerinde İncelemelerde Bulundu

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Veteriner Fakültesi’nin Kampüs alanındaki çiftliklerde yetiştirdiği hayvanların yem ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan tarım arazisinde incelemelerde bulundu.

Alaeddin Keykubat Kampüsü sınırları içerisinde bulunan Tıbbi Bitkiler Çiftliği’ni de ziyaret eden Prof. Dr. Gökbel, 100’ün üzerinde tıbbi ve aromatik bitkinin ıslah çalışmalarının ve üretiminin yapıldığı çiftliğe ilişkin Ziraat Fakültesi Tıbbi Bitkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Kan’dan bilgi aldı. Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan 853 bin metrekarelik araziyi ziyaret eden Rektör Gökbel’e, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Gürkan Uçar ve Prof. Dr. Uğur Uslu ve ilgili öğretim üyeleri katıldı.

Arazinin Veteriner Fakültesi’ne tahsis edildiğini ve 30 yıldır Selçuk Üniversitesi’nin kullanımında olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Bulunduğu mevki ve son durumu göz önünde bulundurulduğunda tarıma son derece elverişli bir araziye sahibiz. Araziye şu anda güzel bir sistem kurulmuş ama bazı katkılarla daha etkin bir şekilde kullanımı söz konusu olabilecek. Bundan sonra ki süreçte neler yapabileceğimizi dekanlığımız ve öğretim üyelerimizle görüşmeye devam edeceğiz. Bu alanın daha iyi şekilde kullanılması ve örnek bir tarım alan olması için elimizden gelen her türlü desteği vermeye çalışacağız” dedi.

DAHA VERİMLİ KULLANILACAK

Arazinin Milli Emlak tarafından hayvancılık ve hayvan yemleri üretilmesi konusunda 1988 yılında tahsis edildiğini söyleyen Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, “3 parselden oluşan arazimiz toplamda 853 bin metrekaredir. Fakültemize tahsis edildiği dönemde arazinin bir kısmı bataklık olduğu için yaklaşık 3 yıl ekim yapılamamıştır. Islah çalışmalarından sonra arazimizi uzun yıllardır kullanıyoruz. Kampüs alanımız içerisindeki çiftliğimizde yetiştirdiğimiz hayvanların, yem ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bu araziyi kullanıyoruz. Arazide şu anda yem bitkileri olan şeker pancarı, slajlık mısır ve arpa ekilidir. Bu arazi üniversitemiz ve öğrencilerimiz açısından da son derece önemlidir. Hazırlanacak raporlar ve yapılacak yatırımlar sonrası arazimiz her yönüyle çok daha verimli bir hale gelecektir. Bundan sonraki süreçte araziden daha verimli faydalanmak için yapılması gerekenler hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Gökbel’e detaylı bilgi verdik” diye konuştu.

100’DEN FAZLA TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİLİYOR

Çumra arazi ziyaretinden sonra Rektör Prof. Dr. Gökbel, Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü sınırları içerisinde bulunan Tıbbi Bitkiler Çiftliği’ni de ziyaret etti. 100’ün üzerinde tıbbi ve aromatik bitkinin ıslah çalışmalarının ve üretiminin yapıldığı çiftlikte incelemelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Gökbel, Ziraat Fakültesi Tıbbi Bitkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Kan’dan yetiştirilen bitkiler hakkında bilgi aldı.

Çiftlikte ilaç, kozmetik ve gıda sanayine yönelik bitkiler yetiştirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Yüksel Kan, “Endemik bitkilerin kontrolsüz bir şekilde doğada yok olmasının önlenmesi ve doğanın korunması için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca çiftliğimizde Türkiye’de risk altında bulunan ve nesli tükenmekte olan bitkilerin de korunmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarına uygulama alanı olarak yetiştirdiğimiz pek çok tür var. Ekinezya, lavanta, tıbbi nane, kudret narı, kantaron, amarantus, karabuğday gibi pek çok bitkinin her aşamasının incelenmesi için çiftliğimiz 10 yıldır akademik çalışmalara hizmet veriyor” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile