Rektör İnanç’tan Kürt Dili ve Ebediyatı Bölümü Açıklaması

Rektör İnanç’tan Kürt Dili ve Ebediyatı Bölümü Açıklaması

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, kamuoyunda Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün taban puanının yüksek olması tartışmalarına son noktayı koydu.

Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün taban puanlarının yüksek olmasının Türkiye’de her üniversite olmayan bir bölüm olduğundan kaynaklandığını vurguladı. Rektör İnanç, “Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü lisans düzeyinde kuran ilk üniversite Muş Alparslan Üniversitesi’dir. Doğrusu biz bunu kamuoyunda çok fazla konuşmadık. Bizim için önemli olan doğru işler yapabilmektir. Bu bölümü ilk kuran üniversite olmamıza rağmen bu konuda en az konuşan üniversite olma özelliğimizi de koruyoruz. Ama az konuşmak ve konuyu basınla çok fazla paylaşmamak, bu bölümle ilgili iş ve işlemlerimizi yapmadığımız anlamına gelmez” dedi.

Bölümün gelişmesi için MŞÜ olarak çalışma yaptıklarını belirten İnanç, “Gerek üniversite bünyesinde gerekse ulusal düzeyde Kürt Dili ve Edebiyatı’nın gerek gelişmesi gerekse öğrenci ve akademisyen yetiştirmesi noktasında Muş Alparslan Üniversitesi olarak öncü olma konumumuzu korumaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

MŞÜ’de kurulan bölümün diğer üniversitelerde kurulan bölümlerle farklı olduğuna dikkat çeken İnanç, “Bu bağlamda Kürt Dili ve Edebiyatı lisans programına Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde öğrenci kabul ettik. Bu yıl bölüme 42 öğrenci aldık. Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü üniversitemizin en yüksek puanla öğrenci alan bölümlerinden birisi oldu. Biz bu bölümü diğer üniversitelerde olduğu gibi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Anabilim Dalı altında bir bölüm olarak açmadık. Burası çok önemli, biz bu bölümü Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak açtık. Dolayısı ile bölümün böyle bir özelliği var. Bölüm bizim arkadaşlarımızın hazırlamış olduğu müfredatla eğitim öğretim faaliyetlerine başlayacak” dedi.

Taban puanların yüksek olmasının bölümün az olmasından kaynaklandığına vurgulayan Rektör İnanç, “Bölümün taban puanının çok yüksek olması bu bölümün Türkiye’de az olması ve Türkiye’de kabul edilecek olan öğrenci sayısı ile açıklanabilir. Örneğin Türk Dili ve Edebiyatı gibi birçok üniversitede bulunan bir bölüm olmuş olsaydı kısaca kontenjan sayısı fazla olmuş olsaydı, taban puanlar bu kadar fazla olmazdı. Taban puanların yüksek olması konusunun kamuoyunda tartışılıyor olmasına bende şahit oldum, ancak bu konunun önemli olmadığını düşünüyorum. Temel gerekçe kısıtlı sayıda kontenjandan kaynaklanıyor olmasıdır” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile