Rektör Karabulut, ARGE Ve ÜRGE Faaliyetlerine Hiz Verdiklerini Söyledi

Rektör Karabulut, ARGE Ve ÜRGE Faaliyetlerine Hiz Verdiklerini Söyledi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, bir televizyon programinda Türkiye’nin gelisimi için üretime ihtiyaç var mottosu ile ARGE ve ÜRGE faaliyetlerine hiz verdiklerini belirtti.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut,, ulusal bir televizyon kanalindaki bir programa online konuk olarak MTÜ’nün akademik ve bilimsel çalismalari hakkinda bilgiler verdi. Karabulut, Malatya ve MTÜ hakkinda merak edilenleri cevapladi.

MTÜ’nün kurulus ve kurumsallasma çalismalarina deginen Rektör Karabulut, “Öncelikle tesekkür ediyorum. Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak bizler Sayin Cumhurbaskanimizin tensip ve takdirleriyle 18 Mayis 20118 tarihinde kurulduk. Görevi devraldigim andan itibaren kurulusumuzu tamamlamak için hep birlikte ekip olarak çalistik. Bu süreç içerisinde üniversitemizde ilk basladigimizda aktif olan bir Ziraat Fakültemiz ve 8 ilçemizde meslek yüksekokulumuz vardi, üniversitemizde iki ana yerleskemiz ile Battalgazi ve Yesilyurt olmak üzere ciddi anlamda çalismalara devam ediyoruz. Ziraat fakültesi ile basladik. Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in, Saglik Bakanimiz Fahrettin Koca’nin ve YÖK Baskanimiz Yekta Saraç’in destekleri ile 5 fakültemizi de aktif egitime baslattik. Tip fakültesinin yaninda, Sosyal ve Beseri Bilimler Fakültesi, Sanat Tasarim ve Mimarlik Fakültesi, Saglik Bilimleri Fakültesi olmak üzere tüm fakültelerimizde, meslek yüksekokullarimizda alanina özgü çalismalar yapiyoruz. Ayni zamanda her meslek yüksekokulumuz da bulundugu bölgenin özelliklerini içeriyor” ifadelerine yer verdi.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, Kayisi ve Geleneksel ve Tamamlayici Tip ile alakali gerçeklestirilen faaliyetlere de deginerek, “Izleyicilerimiz Malatya’yi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ni kayisi ile tanir. Kayisinin disinda reyhan gibi, tibbi aromatik bitkilerin yetistirilmesi ile ilgili özellikle sera alanlarimiz ile yesili ve dogayi koruyoruz. Sayin Cumhurbaskanimizin açiklamalarindan sonra kenevir ektik, bununla ilgili sanayi sektöründe ulusal ve uluslararasi alanda çalismalar yaptik. Ilerleyen süreçlerde tibbi alanda kullanilabilecek sekilde çalismalarimiz mevcut. Kayisi çekirdegine dair çalismalarimizi hem patent çalismalari ile sürdürdük hem tarim bakanligindan onay alip ürüne dönüstürdük” seklinde konustu.



“Ögrencilerimize bir anne rolüyle yaklasiyorum”

MTÜ’nün sosyal sorumluluk bilincinde gençler yetistirme hedeflerine deginen Karabulut, “Kadinlari ilgilendiren çalismalarimiz var. Özellikle kadin ve aile çalismalari ile ilgili çalismalarimiz devam etmekte. Gençlerimize, kiz çocuklarimiza, ögrencilerimize bir anne rolüyle yaklasiyorum. Covid-19 süreci onlari her ne kadar televizyona, bilgisayara bagli kilmis olsa da bundan sonraki süreçte de bizler destek olacagiz” dedi.



“Dijitallesme kelimesi kulaga güzel de gelse doga ile iç içe olmayi da özledik”

Covid -19 pandemi sürecinde uzaktan egitim alt yapisi ile egitim sürecini devam ettiren Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin bu faaliyetlere henüz kurulus yilinda basladiklarini ifade eden Karabulut, “Kuruldugumuz andan itibaren altyapimizi dijitallesme üzerine kurduk. Uzaktan egitim sürecinde yerli ve mili anlayisina uyacak sekilde kendi yapmis oldugumuz yazilimi kullaniyoruz. Senkron ve asenkron ders isleyebiliyoruz. Memnuniyet anketlerimizde gençlerin geri dönüsü yüzde 90’lara variyor. Mesela Gençlik ve Spor bayramini uzaktan konser ile kutladik, mezuniyet programlari, online paneller, egitimler düzenledik ve ögrencilerimiz ve tüm izleyicilerimiz bundan çok memnun oldular. Saglik bakanligi ile uzaktan egitim sertifikali protokolümüz var. Tibbi temsilciler yetistiriyoruz. Dijitallesme kelimesi kulaga güzel de gelse doga ile iç içe olmayi da özledik” ifadelerini kullandi.

“ARGE ve ÜRGE çalismalarina önem veriyoruz”

Karabulut, Türkiye’nin gelisimi için üretime ihtiyaç var mottosu ile ARGE ve ÜRGE faaliyetlerine hiz verdiklerini ifade ederek, “Kanseri önleme, bagisiklik sistemini arttirici gidalarin ekstraktlara dönüsümü üzerine üniversitemizin de çalismalari mevcut. Uluslararasi anlamda kullanilan bazi ürünler yeri geliyor ülkemizde olamiyor, biz bunlari artik üretiyoruz. Bizim Tip fakültemizin ve Mühendislik Fakültemizin ortak olarak yapmis oldugu yapay zeka çalismalari da mevcut. Ziraat fakültemizde yeni bölümlerimiz aktiflesti. Tip fakültemiz olanaklari ile gerek anatomi ve sanal laboratuvarlari ile uluslararasi antlasmalari ile ön plana çikti. Örnegin Londra’da Kraliyet Hastanesi ile GETAT üzerine antlasma yaptik. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesinde de çok güzel çalismalar yapmaktayiz” ifadelerine yer verdi.

“Hayat basarisi ve sosyallesmek de çok önemli”

Karabulut, “Gençler ülkesini sevsin. Biz bu topraklari kolay kazanmadik. Meslegi ne olursa olsun, hangi bölümü tercih ederse etsin çok çalismali, kendini gelistirmelidir. Tabii ders basarisi kadar hayat basarisi ve sosyallesmek de çok önemli” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile