Rektör Karamustafa, Uluslararasi Türk Dünyasi Genç Akademisyenler Kongresi'ne Katildi

Rektör Karamustafa, Uluslararasi Türk Dünyasi Genç Akademisyenler Kongresi'ne Katildi

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi (YTB) ve Genç Akademisyenler Birligi (GAB) tarafindan Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen ve 10 üniversite ile birlikte Kayseri Üniversitesi’nin de paydas oldugu “Uluslararasi Türk Dünyasi Genç Akademisyenler Kongresi” tamamlandi. Kongre katilimcilarindan Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa, Türk Dünyasinda Yüksekögretimin Geleceginin ele alindigi özel oturumlarin ikincisine baskanlik yapti.

“Türk Dünyasinda Yüksekögretimin Gelecegi” konusunun ana tema olarak ele alindigi kongreye Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, TIKA Baskan Yardimcisi Rahman Nurdun, YTB Baskan Yardimcisi Sayit Yusuf ile paydas üniversitelerin rektörleri, akademisyenler ve sivil toplum örgütleri katildi.

Kongrenin açilis konusmalarinda GAB Baskani Yunus Kocabiyik, kongrenin, Türkiye ve Türk dünyasinda egitim faaliyetlerine devam eden üniversiteleri ve genç akademisyenleri ortak bir entelektüel ideal etrafinda bulusturarak, etkilesimi ve is birligini artirmak amaciyla düzenlendigini ifade etti.

YTB Baskan Yardimcisi Yusuf ise Türki Cumhuriyetler arasinda ögrenci degisimi konusunda geçmiste büyük sikintilar yasandigini anlatarak, "1992’den bugüne gelindiginde hakikaten devasa bir degisim oldu. Türk Cumhuriyetleriyle kurdugumuz iliskiler dün romantikti, bugün artik devletimizin çok üst düzeyinde siyaseti haline geldi" dedi.

TIKA Baskan Yardimcisi Nurdun da, Türki Cumhuriyetlerin bagimsizliklarina tekrar kavusmasinin ardindan siyasi, iktisadi ve bölgesel birçok konuda is birliginin arttigini dile getirdi.

Disisleri Bakan Yardimcisi Kiran, Türki Cumhuriyetlerin 30 yil önce bagimsizliklarina kavusmasinin ardindan bu cografyadaki insanlarin refahi, istikrari ve esenligi için çalistiklarini belirtti.

Bakan Yardimcisi Kiran, "Bilimsel kalkinma olmadan elbette iktisadi kalkinmanin zayif kalacagini düsünüyoruz. Siyasi güçlenmenin, zayif kalacagini düsünüyoruz. O yüzden bize yakisan, bilimin isiginda, Türk Cumhuriyetleri olarak bugün sergiledigimiz bu birlikteligin gelecek nesillere ayni sekilde, güçlü sekilde aktarilmasi ve Türk Cumhuriyetleri olarak dünya sahnesindeki yerimizin her geçen gün daha da saglamlastirilmasidir" diye konustu.

Kongrenin açilis konusmalarinin ardindan gerçeklestirilen panel niteligindeki iki özel oturumdan birine Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin baskanlik yapti. Oturumda Önceki Dönem TÜBA Baskani ve Cumhurbaskanligi Egitim ve Ögretim Politikalari Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Yökak Baskani Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi Rektörü Ibrahim Aydinli sunum yapti.

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa’nin baskanlik yaptigi diger özel oturumda ise Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Usak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savas ve KKTC Cumhurbaskani Özel Danismani Prof. Dr. Hüseyin Isiksal sunum yapti.

Rektör Karamustafa, burada yaptigi konusmada Türk Dünyasinda yüksekögretimin önemine dikkat çekti.

Rektör Karamustafa, “Türk Dünyasi akademik entegrasyonunun daha güçlü hale gelmesi ve isbirliginin sinerji olusturacak çiktilar ortaya koyabilmesi için akademik camiamizin gelecegi olan genç akademisyenlerin bu çerçevede vizyon olusturmasi önem arz etmektedir” diyerek, Türk Dünyasi akademik iliskilerinin gelismesi için genç akademisyenlerin rolüne vurgu yapti.

Iki gün süren kongreye 15 farkli ülkeden 80 akademisyen katildi.

Kongrede yüksekögretimin mevcut durumu ve vizyonlari gibi ülkelerin yüksekögretimde gelecegine isik tutacak çok sayida bildiri sunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile