Rektör Omay: Kürtçe‘nin üzerindeki 150 yıllık tortuyu sileceğiz

Demokratik açılımla birlikte Kürdoloji eğitimi vermeye başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi, bir ilke daha imza atarak İngiltere’nin Exeter Üniversitesi ile birlikte “Kürtçe’de Akademik Deneyim ve Kürdoloji Çalışmaları” konulu sempozyum düzenlendi. Mardin



“BARZANİ VE TALABANİ’DEN PARA DESTEĞİ ALDIK”

Daha sonra Exeter Üniversitesi Kürdoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Christine Allison, kürdoloji ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Üniversitelerinde niçin Kürdoloji eğitimi verdikleri sorusunu cevaplayan Allison, "Kürtçe konuşulan ülkelerde bu alanda herhangi bir akademik çalışma olmadığı için bizler buna öncelik ettik. Üniversitemizin yapılanmasında ve üniversitenin harçlarının yüksek olmasından dolayı öğrencilere burs vermek üzere başta Necirvan Barzani ve Celal Talabani’den para desteği aldık." dedi. Konuşmasını Kürtçe yapan Allison, folklor ve kimlik üzerinde dersler vererek doğu dillerine katkı sağladığını söyledi.
Dr.Serdar Şengül başkanlığında, yapılan ‘Kürdoloji Çalışmalarının Sorunları ve Öneriler‘ konulu ikinci oturumda ise Prof. Dr Hashem Ahmadzadeh “Kürdoloji Çalışmaları: ‘Bir Alt Disiplin Veya Marjinalleşmiş Alan Çalışmaları‘” konusunu, Dr. Clemance Scalbert, “Kürdoloji Çalışmalarında Fransa ve İngiltere’deki Öğrenciler İçin Olanaklar‘ üzerine bir karşılaştırma” konusunu ve Dr Abdurrahman Adak, “Kürdoloji Çalışmalarında Yazma Mecmualar” konulu birer sunum yaptı.
Dinleyiciler arasında bulunan yazar İbrahim Güçlü, üniversitede Kürtçe’nin eğitim dili olmasını istedi. Ahmet Brehi ise Zazaca lehçesinde konuşma yaparak İngiltere’deki Exeter Üniversitesi‘nde Sorani ve Kurmancı lehçelerinde eğitim verildiğini ancak Zazaca lehçesinde de eğitim verilmesini istedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile