Rektör Prof. Dr. Battal Açıklaması

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversitelerine 21 farklı ülkeden başvuran 508 yabancı uyruklu öğrenciden 324'ünün yerleştirildiğini söyledi.

Battal, düzenlediği basın toplantısında, depremden yeni çıkmalarına rağmen yabancı öğrenci kontenjanın artırılması için Yüksek Öğretim Kurumu'na yaptıkları başvurunun kabul edildiğini belirtti.

Geçen yılki ilgiyi dikkate alarak diş, tıp, iktisadi ve idari bilimler ile ilahiyat fakültelerinde yabancı öğrenci kontenjanını artırdıklarını anlatan Battal, ''Bu yıl aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan, Rusya, İran, Filistin, Suriye, Mozambik, Moğolistan, Sırbistan, Belçika, Almanya, Kenya, Yemen, Endonezya, Bangladeş'in de yer aldığı 21 ülkeden 508 öğrenci eğitim için üniversitemize müracaat etti. Öğrencilerin not durumunu dikkat alarak 324'ünü yerleştirdik. Diğerlerini de yedeğe aldık'' dedi.

Türkmenistan'dan gelen öğrencilerin not ortalamasının yüksek olması nedeniyle en çok öğrencinin bu ülkeden yerleştirildiğini dile getiren Battal, şöyle konuştu:

''Bu ülkeden müracaat eden 164 öğrenciden 161'ini yerleştirdik. Bu da ülkeler arasında dengeyi ciddi bir şekilde bozuyor. Gelecek yıl ülkelere ait kontenjanlar oluşturacağız. Ülkelerde tanıtımımızı yaparak, yabancı uyruklu öğrenci sayısını artırmayı hedefliyoruz. Üniversite olarak artık dünya üniversiteleri arasında olma yolunda önemli bir adım atmış olacağız. Birkaç yıl içinde yabancı uyruklu öğrenci sayısını 2 bine çıkarmak istiyoruz.''

Prof. Dr. Battal, 3 Eylül Pazartesi günü itibariyle yerleştirilen öğrencilerin üniversitenin internet sitesinden duyurulacağını, kayıtların 4 Eylül itibariyle başlayacağını bildirdi.

Kayıt yaptıran öğrencileri Türkçe sınavına tabi tutacaklarını ifade eden Battal, sınavı kazananların direkt eğitimlerine başlayacağını, kazanamayanlarınsa Türkçe Eğitim Merkezi'nde bir yıl sürecek olan Türkçe kursuna tabi tutulacağını vurguladı.

-Suriye'den 35 öğrenci başvurdu-

Bir soru üzerine Battal, Suriye'den de 35 öğrencinin müracaat ettiğini dile getirerek, ''Doğrusu Suriye'den bu kadar müracaat beklemiyordum. Belki önümüzdeki yıllarda daha da fazla olacak. Ama bu artış son dönemde Türkiye'ye yaşanan göçle ilgili de olabilir. Çocuklarını okutmak isteyen aileler bu kontenjanlarımızı görünce çocuklarını okutma yolunda hareket ediyorlardır. Fakat şunu gördük, siz uluslararası camiaya kucak açtığınız zaman insanlar sizi değerlendiriyor ve geliyorlar'' ifadesini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile