Pandemi sürecinde uzaktan egitim kararinin alinmasiyla birlikte kisa sürede alt yapi çalismalarini tamamlayarak senkron ders ve çevrimiçi sinav yapabilen sayili devlet üniversiteleri arasinda yerlerini aldiklarini ve iyi bir noktaya geldiklerini ifade eden NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, ögretim elamanlarinin uzaktan egitim sürecine adaptasyonlarinin hizli bir sekilde saglanabilmesi için tüm ögretim elemanlarina Bilimsel Yayinlar Koordinatörlügü, Bilgisayar ve Ögretim Teknolojileri Egitimi Bölümü ve Uzaktan Egitim Uygulama ve Arastirma Merkezi (UZEM) is birligiyle “Egitimde Dijitallesme” adi altinda 262 dakika süren asenkron egitim verildiginin altini çizdi.
“253 bin 243 canli ders islendi”
NEÜ Enformatik Koordinatörlügü, Uzaktan Egitim Uygulama ve Arastirma Merkezi ve Bilgi Islem Daire Baskanligi koordinasyonunda yürütülen uzaktan egitim faaliyetleri çerçevesinde ögrencilerin senkron ve asenkron dersleri takip edebildigini vurgulayan Rektör Zorlu, “Uzaktan egitime geçtigimiz günden itibaren toplam 253 bin 243 canli ders islendi ve bu derslere 7,6 milyonun üzerinde ögrenci katildi.
Üniversitemiz senatosu karariyla tüm ögretim elemanlarinin tüm dersleri, dersi verdikleri tüm subelere canli olarak anlatmalarini zorunlu tuttuk. Ögrencilerin de yine örgün ögretimdeki gibi derslere devam zorunlulugunu getirdik. Ögrenim yazilim sisteminde yapilan iyilestirme çalismalariyla, bir ögrencinin hangi derse ne zaman ve ne kadar süre katildigina iliskin detayli veriler, sistem tarafindan dersin egitmenine raporlanabiliyor” seklinde konustu.
“Tam erisilebilir bir uzaktan egitim sistemi olusturduk”
Zorlu, uzaktan egitim sisteminin erisilebilirlik testlerinin UZEM tarafindan yapildigini ve engelli ögrencilerin geri dönüsleri üzerinden yapilan iyilestirmelerle tam erisilebilir bir uzaktan egitim sistemi olusturduklarini kaydetti.
Uzaktan egitime geçisin yapildigi 2019-2020 bahar yariyili hariç tüm dönemlerde çevrimiçi sinavlarin uygulandigini, bu süreçte 16 bine yakin çevrimiçi sinav gerçeklestirildigini ve bu sinavlara 400 bine yakin ögrencinin katildigini belirten Zorlu, “Sinavlarda istenmeyen durumlarin önüne geçebilmek için ‘gözetimli sinav’ uygulamasina geçis yaptik. Teknolojik alt yapi ve donanima sahip olmayan ögrenciler için ne yapilmasi gerekiyorsa titizlikle yaptik” dedi.
Zorlu, lisansüstü egitime de deginerek, bu süreçte doçentlik sözlü sinavlarinin yani sira lisansüstü egitime yönelik her seyin sanal ortama tasindigini, yüksek lisans ve doktora seminerleri, tez izleme komiteleri, tez savunmalari gibi uygulamalarin da çevrimiçi ortamda yapildigini aktardi.
“81 bin katilimci ile gerçeklestirilen 853 webinari, 233 bin kisi ziyaret etti”
Uzaktan egitimde basarili bir ivme yakaladiklarini ve düzenledikleri webinarlarla bilim camiasina katki sunduklarini belirten Zorlu, “Pandemi döneminde en fazla webinar düzenleyen üniversitelerin basinda geliyoruz. Üniversitemiz tarafindan online ortamda düzenlenen toplam 853 webinarda 81 bin katilimci ile 841 saat canli yayin yapilmis ve webinar sayfalarimizi 233 bin kisi ziyaret etmis. Ayrica üniversitemizin resmi Youtube kanalindaki içerikler pandemi boyunca 381 bin 258 kere görüntülenmis. Bu bilgilerden de anlasilacagi üzere, korona virüs salgininin egitim ve bilimi etkilememesi için yüz yüze yapamadigimiz bilimsel faaliyet ve toplantilari online ortamda artirarak gerçeklestirdik. Bundan sonraki süreçlerde de ülkemizde bilimin gelistirilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya gayret edecegiz” ifadelerini kullandi.
“Dijital dönüsüm uygulamalarina tüm hiziyla devam ediyoruz”
Yeni akademik dönemin hazirlik çalismalarina da baslandigini belirten Zorlu, “Tüm ihtimalleri degerlendirerek yapilan hazirlik süreçlerinde uzaktan egitim sürecindeki deneyimlerimizi yenilikçi uygulamalarla gelistirme amaci tasiyoruz. Bu kapsamda üniversitemizdeki ihtiyaçlarin anlasilmasi ve hizmet kalitesinin artirilmasina yönelik arastirma-gelistirme faaliyetlerine öncelik veriyor ve dijital dönüsüm uygulamalarina tüm hiziyla devam ediyoruz” diye konustu.
Rektör Zorlu Açiklamasi 'Tam Erisilebilir Bir Uzaktan Egitim Sistemi Olusturduk'
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, korona virüs salgini nedeniyle Yüksekögretim Kurulu Baskanliginin üniversitelerin derslerini uzaktan egitim bünyesinde yapmalari konusundaki karari sonrasi NEÜ’de tam erisilebilir bir uzaktan egitim sistemi olusturduklarini ifaderek, bugüne kadar 7,6 milyonun üzerinde katilimciyla 253 bin 243 canli dersin islendigini, 81 bin katilimciyla toplamda 853 webinar gerçeklestirildigini ve tüm sinavlarin çevrim içi olarak yapildigini söyledi.