Geçen yıl ataması yapılan 9 üniversitenin rektörü, Zeytin Dalı Harekatı'na destek amacıyla Kilis 7 Aralık Üniversitesinde buluştu.
Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, 7 Aralık Üniversitesi Uygulama Oteli'nde düzenlenen değerlendirme toplantısının açılışında, Türkiye'nin önemli üniversitelerinin rektörlerinin Kilis'te toplanmasının önemine işaret etti.
Türkiye'nin hak mücadelesinin var olduğu günden beri sürdürdüğünü anlatan Tekinarslan, içinde bulunulan dönemin Türkiye'nin nefsi müdafaa hakkından ibaret olduğunu vurguladı.
Halkının ve topraklarının güvenliğini sağlamak isteyen Türkiye'nin bu harekatı başlattığını aktaran Tekinarslan, "Her ne olursa olsun devlet olmak, tehditleri bertaraf etmeyi gerektirir. Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın." dedi.
Daha önce DEAŞ terörünü temizlemek için Fırat Kalkanı Harekatı'nın sadece bölgeyi temizlemekle kalmadığını aynı zamanda Suriye'deki varlığını da bitirme noktasına getirdiğini dile getiren Tekinarslan, şöyle devam etti:
"DEAŞ'ın ardından aynı yöntemleri, silahları, tuzakları kullanan bir PYD/PKK bölgeye geldi. Şimdi de onu temizlemeye çalışıyoruz. DEAŞ'ın bıraktığı yerden işe şimdiki teröristler devam ediyor. Fırat Kalkanı Harekatı ile birlikte terörden temizlenen bölgelerde binlerce insan o bölgeye geldi ve yaşamına devam etmeye başladı. Yani biz insanları terörden kurtarıp kendi haline bırakmadık, her türlü insani desteği de sağladık. O insanlar Kilis'te, Gaziantep'te, Osmaniye'de, Kütahya'daki düzenlerini bırakıp 'Evimize dönelim' diyerek evlerine gitti. Ama teröristler bu insanların üzerine 500'ün üzerinde havanlı, silahlı, roketli, uçaksavarlı saldırı düzenledi. Bir akıl hastanesine bile saldırdılar. Tüm bunlar örgütün gerçek yüzünü göstermeye bile yetiyor."
Afrin bölgesinin de terörden temizlenmesinin ardından Türkiye'nin yine insani yardımlarına devam edeceğini ve insani yaşam koşullarının oluşturulmasını sağlayacağına dikkati çeken Tekinarslan, kente destek olmaya gelen rektörlere de teşekkür etti.
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara da harekat öncesinde ve sonrasında ilde yaşanan gelişmelerle ilgili halkın yaptığı fedakarlıkları anlattı.
Kilis'in şu günlerde çok büyük bir tarih yazdığını dile getiren Kara, şöyle konuştu:
"Bugün buradaki hocalarımız, tarihe tanıklık ediyor. Tüm Türkiye'ye 'Zeytin Dalı Harekatı'na tanıklık etmek istiyorsanız Kilis'e gelin' diye sesleniyorum. Kilis'te yaşamı görün, insanlarımızın birlikte ve nasıl ayakta durduğunu görün. Çocuklarınıza terör örgütlerine ve arkasında aynı Çanakkale Savaşı'nda olduğu gibi 72 düvele karşı nasıl mücadele edildiğini anlatın diyorum."
AK Parti Kilis Milletvekili Hilmi Dülger de sivillerin zarar görmemesi için yoğun çaba harcayan askerlerin Afrin kırsalında tarih yazdığını dile getirdi.
Kimsenin Türkiye'nin gücünü ve sabrını sınayamayacağını aktaran Dülger, Türkiye'nin kendi sınırlarını korumaktan asla geri durmayacağını, çevresinde de terör örgütü koridoru oluşturulmasına izin vermeyeceğini kaydetti.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun ise daha önce Osmaniye'de yapılması planlanan toplantının Afrin'deki gelişmeler nedeniyle Kilis'e alındığını söyledi.
Daha önce huzurlu şekilde kendi halinde yaşayan Kilis'in son yıllarda farklı olaylarla sadece Türkiye değil, aynı zamanda dünya gündeminde yer almaya başladığını ifade eden Karacoşkun, Ardahan'dan Edirne'ye, Kilis'ten Sinop'a kadar ülkenin her karış toprağının aynı derecede öneme sahip olduğunu belirtti.
Program çerçevesinde açılışın ardından rektör misafirlerle bir araya geleceklerini, fikir alışverişinde bulunacaklarını aktaran Karacoşkun, görüşmeler neticesinde de ortak basın bildirisi yayınlayacaklarını sözlerine ekledi.
Toplantıya 2017 yılında atanan 9 üniversitenin rektörü katıldı.
Rektörler Kilis'te Buluştu
Daha önce Osmaniye'de yapılması planlanan rektörler toplantısı, Zeytin Dalı Harekatı'na destek amacıyla Kilis 7 Aralık Üniversitesinde gerçekleştirildi.