Renault'nun Elektriklisi Belediye ile 'Şarj Olacak'

Renault'nun Elektriklisi Belediye ile 'Şarj Olacak'

Otomotiv Gündemi, Bu Hafta "Elektrikli" Geçecek. Renault, İstanbul Belediyesi'yle Protokol İmzalayacak, Tofaş Elektrikli Doblo'yu Basına Tanıtacak

Son dönemde tüm dünyada sıkça tartışılmaya ve Avrupa hükümetleri tarafından ciddi şekilde desteklenmeye başlanan elektrikli araçlar, elektrikli Fluence üretimi, Heuliez'nin satın alınması girişimleri derken bir süredir Türkiye'de de konuşulmaktaydı. Ancak elektrikli araçlarla ilgili aynı hafta içinde birden fazla gelişmeye imza atılacak olması, Türkiye'nin otomotiv gündeminin giderek "elektriklendiğini" gösteriyor.,

Fransız Renault'nun elektrikli araç seferberliğinin ilk ürünü olan elektrikli Fluence modelini Bursa'da üretecek Oyak Renault, Türkiye'de elektrikli araçların kullanımının yoğun bir şekilde tartışılmaya başlanmasına önayak olmuştu. Renault, şimdi bu konuyu bir adım daha ileriye taşıyarak, istanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi olan istanbul Enerji A.Ş ile işbirliğine gitme kararı aldı.

İstanbul ilk olacak
Renault'nun istanbul Enerji A.Ş ile bugün imzalayacağı protokolle elektrikli Fluence, dünya pazarları için Türkiye'de üretildiği gibi, istanbul'da da kullanılmaya başlanacak. Protokol, istanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, istanbul Enerji A.Ş Genel Müdürü Adnan Çelik, Renault Mais Genel Müdürü ibrahim Aybar ve Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu tarafından imzalanacak

Renault ve istanbul Enerji A.Ş tarafından oluşturulacak ekipler, protokolün imzalanmasıyla birlikte çalışmaya başlayacak. Söz konusu ekip, istanbul'da elektrikli araçların kullanımına yönelik alt yapı çalışmalarıyla ilgili strateji belirleyecek ve planlamalar yapacak. Bu çalışmalara, diğer otomotiv üreticileri ve firmalarının da katılabileceği belirtiliyor. Ekip, istanbul'da elektrikli araçlar için şarj noktalarını belirleyecek, ayrıca şarj ünitelerinin iSPARK otoparkları, alışveriş merkezleri, filo çalıştıran resmi ve özel kuruluşlara ait otoparklara kurulması için planlamalar yapacak.

Çalışmalar tamamlandıktan sonra ilk etapta istanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, filosuna elektrikli araçları eklemeye başlayacak. Bununla birlikte filo kullanımına, kamu alanlarına ve yerleşim yerlerine özgü özel projeler geliştirmesine de çalışılacak.

Tofaş günışığına çıkartıyorTürkiye'nin bir diğer büyük araç üreticisi olan Tofaş da, bu hafta ortasında kendi Ar-Ge bölümünde geliştirdiği elektrikli Doblo'yu, fabrikada düzenleyeceği test sürüşüyle günışığına çıkartıyor.

Tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve akü prototipi 90 bin dolara malolan elektrikli Doblo'nun, Fiat'ın da onay vermesi halinde yaklaşık 3 yıl içinde seri üretime geçmesi bekleniyor. Geliştirilen aracın pilinin 8 saatte şarj edilebildiği, tek şarjla 150 kilometre yol katedebildiği, hızının ise saatte 110 kilometreyle sınırlandığı bildiriliyor.
Bunların yanında elektrikli araçlarla ilgili yine bu hafta içinde gerçekleştirilecek bir başka etkinlik ise, Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu'na ait. Nitekim enerji yatırımları da bulunan ve son olarak Ataşehir'de çevreci bir konut projesinin startını veren Ağaoğlu, satın aldığı tamamen elektrikle Tesla Roadster spor otomobilini tanıtmak için bir toplantı düzenliyor.

Vergi düzenlemesi beklemede


Türkiye'de elektrikli araçların farklı şekilde vergilendirilmesine ilişkin henüz bir uygulama devreye alınmış değil.
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, hazırlanan "Otomotiv Strateji Belgesi"nde bu konuda düzenlemeler olduğunu açıklamıştı. Ancak strateji belgesi de, şimdilik bekleme aşamasında.
Avrupa'da hükümetler, akü maliyeti nedeniyle pahalı olan elektrikli araçlara 7 bin 500 euro'yu bulan vergi avantajları sunuyor.

Milliyet
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile