Ressam Mehmet Bal Mersin'de Anildi

Ressam Mehmet Bal Mersin'de Anildi

Tarsuslu olan ve Türkiye’nin yetistirdigi degerli ressam ve illüstrasyon sanatçilarindan Mehmet Bal, vefatinin 10. yildönümünde, İçel Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi bünyesindeki Tarsus’a Degerler Katanlar Kurulu (TADEKA) binasinda düzenlenen ‘Söylesi ve Film Afisleri Sergisi’ programinda anildi.

Türk sinemasinin unutulmaz filmlerinin afislerini çizen Mehmet Bal’in eserlerinin TADEKA binasinda sergilendigi programa, sevenleri ve sanatseverler ilgi gösterdi. Mehmet Bal’in yakin dostu olan ve programa konusmaci olarak katilan yazar Hikmet Öz’ün slayt esliginde gerçeklestirdigi sunumda, Mehmet Bal’in çocukluk yillarindan baslayarak, hayatindan kesitler sunuldu. Konusmaci Hikmet Öz; ressam ve karikatür çizim özelliginin yani sira, merhum Mehmet Bal’in Tarsus Nusret Mayin Gemisi Çanakkale Müzesi’ne 12 büyük boy tablo yaptigini ve Atatürk’ün Tarsus’a gelisini resmettigi eserlerinin bir kitapta toplandigini söyledi.



“Mehmet Bal, Türkiye’nin yetistirdigi çok iyi bir illüstrasyon ressamiydi”

Sunumu büyük begeni toplayan yazar Hikmet Öz, merhum Mehmet Bal’in Türkiye’nin yetistirdigi en ünlü illüstrasyon ressamlarindan birisi oldugunu kaydederek, “Mehmet Bal, Türkiye’nin ve Tarsus’un yetistirdigi nadir insanlardan biridir. Çok iyi bir illüstrasyon ressamiydi. O’nun muhtesem eserleri vardir. Ilk çalismalari afis çalismalari olmustur. Daha sonra Istanbul’da büyük boyda sinema afisleri yapmaya basladi.

Ancak 1980 yilindan sonra esas karakterini ortaya koyan, sinema afislerinin de verdigi bir deneme ve tecrübeyle Atatürk resimleri yapmaya basladi.

Atatürk’ün hayat hikayesini de resimledi” dedi.

“Mehmet Bal, ülke için gerçekten çok güzel seyler yapti”

Hikmet Öz, Mehmet Bal’in Atatürk’ün Tarsus ziyaretini resmettigi çalismalarinin daha sonra kitaplastirildigini da ifade ederek, “Bu çalismanin en güzeli ve en büyügü, 2013 yilinda Tarsus Belediyesi tarafindan basildi ve ortaya çikartildi. Muhtesem bir kitap olan bu kitabi Mehmet Bal da çok begendi. Mehmet Bal, bu kitaptan sonra artik bir sey yapmayacagini söyledi.

Zaten bir yil sonra da vefat etti. Çok güzel bir insandi ve ülke için gerçekten güzel seyler yapti” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile