Giresun gezisinin ardindan karayolu ile bugün aksam saatlerinde Sümela Manastiri’na gelen Bakan Mehmet Nuri Ersoy, beraberindekiler ile birlikte manastiri gezerek yapilan çalismalar hakkinda bilgi aldi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, incelemelerin ardindan basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. Bakan Ersoy, “2015 yili sonunda kapatilmisti biliyorsunuz restorasyon amaçli olarak. 2016 yili subat ayinda da restorasyon çalismalari baslamisti. Biz 2018 yilinda yeni kabinede yer aldiktan sonra bizim öncelik verdigimiz projelerdendi, hizlandirdik projeyi. Restorasyon disinda esas isimizi zorlastiran konu dagdan kayalardan gelen akintiydi. Herkesin çalisabilecegi bir ortam degil. Endüstriyel 30 tane dagci ekibimiz, mühendisler ve alaninda uzman kisilerle çok zorlu iklim sartlari altinda çalisildi. 12 ay çalisamiyorsunuz, kisin çok yogun oldugu durumlarda çalismalara ara vermek durumundasiniz. Zaten yukariya baktiginiz zaman yapilan isin büyüklügü anlasiliyor. 20 bin metrekarelik alanda çok ciddi bir kaya temizlemesi yapildi. Bazi kayalar yerlerinde sabitlendi, bazi kayalar alindi. Zorlu bir çalismadan sonra tamamen çalismalari tamamlamis olduk” dedi.
"Yeni ziyarete açilan bölümde sapel var, kesis odalari, çilehaneler, salonlar, misafirhaneler gibi bir çok nokta var"
Trabzon ve Karadeniz Bölgesi açisindan Sümela Manastiri’nin önemine vurgu yapan Bakan Ersoy “Trabzon ve bölge için burasi turizm açisindan çok önemli bir nokta oldugu için tabi biz kismi açilma yöntemine gittik. 2019’da giristen görülebilecek sekilde olan birinci kismi açtik. Geçen sene eskiden açik olan yerlerin tamamini açtik. Bu etapta yaptigimiz is hem kalan kayalarin temizlenmesi hem de daha önce hiç ziyaretçi almadigimiz noktalari temizlenmesi seklinde gerçeklesti. Yeni bölümde sapel var, kesis odalari, çilehaneler, salonlar, misafirhaneler gibi bir çok nokta var. Biz oralarda digital sunumlar yapabilecegimiz noktalar da olusturduk. Gizli bir sapel daha var orasi bir iki hafta içinde devreye girecek. 50 metre manastirdan sonra kayalar üzerinden devam ettikten sonra bir sapel var onu da hizmete açacagiz. Açikçasi bence daha önce ziyaret etmis olanlar tekrar tekrar ziyaret edeceklerini düsünüyoruz” diye konustu.
"Freskler için uzman bir ekip devamli olarak burada çalisacak"
“Burada bir de duvarlarda çok önemli freskler var, çati bölümlerinde tavanlarda. Bu fresklerde renklendirme ve canlandirma çalismalari devam ediyor” diyen Bakan Ersoy, açiklamalarini söyle sürdürdü:
“Insan eliyle eski zamanlarda çok kötü sekilde yipratilmis olanlar var. Bunlarin da tedavisi devam ediyor. Freskleri canlandirma ekibi artik burada devamli hizmet verecek. Maalesef buranin yapisindan dolayi mevsim geçislerinde hem su hem yogunlasma oluyor yogun bir sekilde kayalardan ötürü. Bu fresklere zarar veriyor. Uzman bir ekip devamli olarak burada çalisacak. Artik 12 ay boyunca. Hem bunlarin sebeplerini arastiriyorlar, dosyaliyorlar, raporluyorlar. Bunlara en dogru nasil müdahale edebileceklerini görüyorlar. Bundan sonraki yüzyillara kalmasi için düzenli olarak da restorasyon tamamlandiktan sonra yogunlasmadan veya su akintilarindan kaynaklanan yipranmalari tekrar tekrar düzeltecekler. Insallah bir daha kapatmamiza gerek kalmadan turizmin hizmetinde bunlari koruyacagiz diye düsünüyorum. Sezona da yetisti, o açidan da iyi oldu. Basta Trabzon olmak üzere Karadeniz turizmine çok büyük katki saglayacagini düsünüyorum.”
Öte yandan açilis töreni sonrasinda manastira çikan yolun bulundugu otopark alaninda Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi da bir konser verdi.
Restorasyon Çalismalari Tamamlanan Sümela Manastiri Ziyarete Açildi
Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Trabzon’un Maçka ilçesi Altindere Vadisi’ndeki tarihi Sümela Manastiri restorasyon çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan bugün Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un da katildigi törenle ziyarete açildi.