Restorasyonu Biten Mimari Harikada Ince Isçilik Kullanildi

Restorasyonu Biten Mimari Harikada Ince Isçilik Kullanildi

Sivas Vakiflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, restorasyonu tamamlanan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi ile ilgili bilgiler verdi. Karaca, restorasyon esnasinda disçi aletleri ile temizlik yapildigini söyledi.

Anadolu Selçuklu Devleti’ne bagli Mengücek Beyligi döneminde Ahmet Sah ve esi Melike Turan Melek tarafindan Mugis oglu Ahlatli Hürrem Sah’in 1228 - 1243 tarihleri arasinda yaptigi ve zamana meydana okuyan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasinda tarihin çok yönlü restorasyon çalismalari tamamlandi. 9 yillik restorasyon çalismalari tamamlanan ve birbirinden farkli 10 binden fazla motifin yer aldigi, camide belirli saatlerde cennet kapisi ve taç kapida namaz kilan insan siluetine beliriyor. Türkiye’de ilk kez UNESCO tarafindan koruma altina alinan Divrigi Ulu Cami ve Darüssifasi Pazartesi günü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in video konferans katilimiyla ziyarete ve ibadete açilacak.

Sivas Vakiflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, 6-12 Mayis Vakif Haftasi ile ilgili basin toplantisi düzenledi.

Vakiflar Bölge Müdürlügü binasinda düzenlenen toplantida konusan Cemal Karaca, Vakif Haftasini kutlayarak, “Vakif kültürü, kadim medeniyetimizin paha biçilemez miraslarindan biri olarak günümüze kadar ulasmis bir kültürdür. Bu kültürün mihenk tasi, yardimlasma ve dayanismadir. Bu mihenk tasinin yeri, sefkat ve merhamet ile saglamlasmakta, güçlenmektedir. Vakiflarimiz, geçmisten bugüne ortaya koyduklari gayret ve samimiyet ile nice hayatlara, gönüllere dokunmustur ve dokunmaya devam etmektedir” dedi.



9 yil süren restorasyon tamamlandi

Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi ile ilgili bilgiler veren Cemal Karaca, caminin aslina uygun restore edildigini ifade ederek, "Koruma kurulunca onayli projeler dogrultusunda anit yapinin restorasyonuna yönelik Vakiflar Genel Müdürlügünce ilki 2015 yilinda ikincisi 2021 yilinda ikmal isi olmak üzere iki tane ihale yapilmistir. Restorasyon sürecinde görevli bilim heyeti üyelerinin nezaretinde bugüne kadar takip edilerek aslina uygun sekilde son halini almistir. Restorasyon çalismalari Bilim Heyeti toplantilari neticesinde alinan kararlar dogrultusunda devam etmekte olup, bir süreç alacak olan restorasyon çalismalari sirasinda anit yapiyi dis etkilerden korumak ve gerekli arastirma ve uygulama çalismalarini yapabilmek amaciyla geçici koruma çatisi yapilmistir. Yapisal hareketin sürekli izlenmesi için monitoring sistemi kurulmustur. Dogu cephesinde bulunan kazi alaninda geoned donatili sev tutucu ile kaplama yapilarak alan korumaya alinmis ve ayni zamanda topragin kaymasi da engellenmistir. Dogu cephesinde yapiya bitisik durumda yapilmis olan ve yapiya yillar içerisinde büyük zararlar vermis olan betonarme galeri denetimli sekilde kaldirilmistir. Bu sekilde yogun olarak dogu cephede bulunan nem, yapidan uzaklastirilmistir” dedi.



"Mikro motor ve ince disçi aletleri ile tas yüzeylerine zarar verilmeden itinali ve denetimli olarak temizlenmistir"

Tarihi eserin belirli bir bölümünün mikro motor ve disçi aletleri ile temizlendigini ifade eden Karaca, su sekilde konustu:

“Sicak daldirma galvaniz ve alüminyumdan yapiya özel üretilen modüler sistem, geçici koruma çatisi kurulmus, yapi korumaya alinarak çati katmanlarinin temizliginin yapilmasi asamasinda yapinin dis etkilerden zarar görmesi engellenmistir. Cami ve Darüssifa üst örtüsünde bulunan kursun kaplama sökülmüs, yatay ve düsey yagmur oluklari kaldirilmis ve ahsap çati sökülmüstür. Çati üzerindeki niteliksiz dolgular kontrollü bir sekilde alinmistir ve cami çatisi tekrar titanyum çinko malzeme ile kaplanmistir. Cami ve Darüssifa duvar yüzeylerindeki çimento esasli derzler açilmis, tas iç yüzeyleriyle aderans saglamis olan çimento harçlar mikro motor ve ince disçi aletleri ile tas yüzeylerine zarar verilmeden itinali ve denetimli olarak temizlenmis, tuz temizligi yapilmistir. Eserde güçlendirme, konservasyon ve çevre düzenlemesi çalismalari tamamlanarak ibadete ve ziyarete hazir hale gelmistir. Eserin etrafindan Sivas Il Özel idaresi tarafindan 191 adet binanin (yaklasik 100 dönüm) kamulastirilmasi yapilmis ve cami etrafi açilmistir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile