Tarihi hamam, Kültür ve Sanat Evi olarak hizmet verecek.
Akdeniz Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan ve yaklaşık 1 asırlık geçmişe sahip Hadra Hamamı, kültür ve sanat etkinliklerinin yapılacağı bir mekan olarak düzenlendi.
Kültür ve Sanat Evi olarak hizmet verecek tarihi hamam, sergi, konferans, açık oturum ve atölye çalışmaları gibi etkinliklere ev sahipliği yapacak.
Kiremithane Mahallesi’ndeki Hadra Hamamı Kültür ve Sanat Evi’nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Çok sayıda sanatçı ve sanatseverin katıldığı törende, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Mutlu, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcıları Makbule Kaplan ve Hasan Uğur Çat da hazır bulundu. Açılışta konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Kaplan, bir kentin kimliği ve onu diğerlerinden ayıran en belirgin özelliğinin; o kentin tarihi dokuları ve kültürel mirası ile bu mirasa verdiği önemle ölçüldüğünü ifade etti.
Tarihi mekanların gerek sanatsal ve kültürel değerlere sahip olmaları gerekse işlevleri ile tekdüze yapılardan çok daha önemli olduğunu vurgulayan Kaplan, “Bu yapılar kaderine terk edilmemeli. Taşıdıkları değer nedeniyle korunması, restorasyon ve bakımlarının yapılması gerekmektedir. Kentin tarihi dokularını, kültürel mirasını korumak ve sahip çıkmak, başta yerel yönetimler olmak üzere bilinçli her yurttaşın görevi olmalıdır. Akdeniz Belediyesi olarak, Camişerif Mahallesi’ndeki 3 tarihi İçel Evi’nin ardından, tarihi Hadra Hamamı’nı ilk haline en yakın biçimde kentimize kazandırmanın heyecanı içindeyiz” dedi.
Kentin tarihi değerlerine ve kültürel mirasına sahip çıkmanın, sadece onarım ve yenileme işlemleri ile sınırlı olmaması gerektiğini de dile getiren Kaplan, “Bu yapılara aynı zamanda günümüz koşullarına uygun işlev kazandırılmalı, yaşayan bir organizma haline getirilmelidir. Kentin tarihi simgelerinden biri haline gelecek olan Hadra Hamamı’nda sergi, konferans, açık oturum, film atölyesi ve çeşitli atölye çalışmaları düzenlenecek” diye konuştu.
Hadra Hamamı Kültür ve Sanat Evi bünyesinde atölye çalışmaları başlatan İçel Sanat Kolektifleri adına söz alan İçel Üniversitesi (MEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Veli Mert de “İçel Sanat Kolektifi olarak 5 yıldır çeşitli projeler geliştiriyoruz. Hadra Hamamı’nın restorasyon projesi bizi oldukça heyecanlandırdı. Bu mekanın kendi ontolojik yapısı ve fiziki gerçeklik koşullarına uygun ne tür projeler yapabiliriz diye düşünürken, buranın akustiği bizim için çok çekici geldi ve Türkiye’nin ilk ses atölyesini burada başlattık. Hadra Hamamı merkez olmak kaydıyla özellikle Sinop’tan doğuya doğru bütün bu yapılarda ses atölyeleri oluşturmak ve ortaya çıkan eserleri bu mekanlarda sergilemeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Dünyaca ünlü İçelli Ressam Ahmet Yeşil ise kendi mahallesinde bulunan Hadra Hamamı’nın bir sanat merkezine dönüştürülmesinin İçel açısından büyük bir kazanç olduğunu kaydederek, “Sanatçı toplumundan sanat toplumuna geçiş sürecinin, bu tür mekanların kente aktif bir şekilde kazandırılmasıyla mümkün olacağına inanıyorum. İçel bununla yetinmemeli, kentimizin başka bölgelerinde de bu tür mekanlar sanatçıların kontrolüne verilmelidir. Böylece İçel’in çağdaş bir kent olma özelliğine katkı sunulacak, genç sanatçılar da performanslarını sergileme imkanı bulacaklardır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Sanatçı Ahmet Karabulak’ın “Demirbaş” adlı sergi ve enstalasyonu (yerleştirme sanatı) ziyarete açıldı.
Restorasyonu Tamamlanan Hadra Hamamı Açıldı
İçel’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi tarafından restore ettirilen tarihi Hadra Hamamı, düzenlenen törenle açıldı.