Restore Edilen Ermeni Kilisesi Ayinle Açıldı

Restore Edilen Ermeni Kilisesi Ayinle Açıldı

Şişli Belediyesi tarafından restore edilen Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi’nin açılışı yapıldı.

Açılışta Fransa meclisinin soykırımı inkara ceza öngören tasarıyı kabul etmesi sorusuna Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “Tarihi tarihçilere bırakalım” dedi.
Karaköy’deki Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi yaklaşık 6 ay süren restorasyon çalışmasından sonra bugün açıldı. Açılışa Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Münih Belediye Başkanı Christian Ude, Patrik Vekili Aram Ateşyan katıldı ve Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker katıldı.
Şişli Belediyesi tarafından restore edilen kilise ayinle açıldı. Ermeni cemaatin katıldığı ayinin ardından konuşmalar yapıldı.
Patrik Vekili Aram Ateşyan, uzun süre dinlerarası diyalog seminerlerine katıldığını hatırlattı. Din adamları ve akademisyenlerin bu konu üzerinde tartıştıklarını ifade eden Ateşyan, elle tutulur bir ilerleme olmadığını savundu. Ateşyan, “Çünkü dünyanın her tarafından adeta dinlerarası çatışma var. Karşı dine saygı o dinin ibadethanelerine gösterilen saygıdan geçer. İbadethaneye gösterilen saygı o topluma gösterilmiş sayılır.” dedi.

Cemaati adına Sarıgül’e teşekkür eden Ateşyan, “Bir cami onaran muhterem şahıs yanındaki sinagogu da unutmaz. Sinagogu onaran muhterem şahıs yanındaki cemevini de unutmaz. Bunun yanı sıra orada mevcut kiliseyi de unutmamaktadır. Şişli dışında İstanbul, Van, Diyarbakır’a kadar bir çok yere yardım elini uzattı. Tüm ibadethanelere eşit yardım yapan ilk belediye başkanıdır bana göre.” diye konuştu.
Ermeni cemaatine hizmet etmekten onur duyduğunu ifade eden Sarıgül, “Belediye olarak din, dil, ırk farkı bugüne kadar gözetmedik, bundan sonrada gözetmeyeceğiz. Çünkü dünyaya gelirken hangi kültürden, inançtan olacağımızın kararını biz vermiyoruz. O kararı Allah verir, tanrı verir. Biz Allah`ımızın verdiği bu kararı dünyada barıştan, kardeşlikten yana kullanırız.” ifadelerini kullandı.
Bugün İstanbul’da iki ayine katıldığını belirten Münih Belediye Başkanı Christian Ude de, “Bu ayinler Almanya’da yayınlanacak. Tüm Almanya görecek ki Şişli diye bir ilçe var ve bütün insanlar kardeşçe yaşayabilmektedir.” dedi.

Almanya’da cami tartışmaların olduğunu kaydeden Ude, “Bizim ülkede yaşayan Müslümanların camilerin inşa edilmesi yönündeki taleplerinde benim tavrım açık. Ben din özgürlüğünü savunuyorum ve tüm insanların bu özgürlüğün tadına varmasıdır benim çizgim.” şeklinde konuştu.
Karşılıklı toleransa vurgu yapan Ude, “Şu gerçeği de belirtmekte yarar var. Almanya’da camiler için angaje olurken, bu çok daha kolay olacaktır. Eğer Türkiye’de kiliseler iyi bir durumda ise, içindeki insanlar iyi koşullarda ibadet edebiliyorlarsa. Karşılıklı tolerans gösteremeyenler karşılıklı düşmanlık tohumlarına sebebiyet verirler. Karşılıklı tolerans ancak barışı ve kardeşliği getirir.” ifadelerini kullandı.


SARIGÜL: TARİHÇİLERİN KONUSU TARİHÇİLERE KALSIN
Tören sonrası katılımcılara Fransa meclisinin kabul ettiği sözde soykırımı inkara ceza öngören tasarı hatırlatıldı. Sarıgül, “Burası kilise, burada siyasi konuların konuşulmasını doğru bulmuyorum. Biz bunları yaparken dünyadaki herhangi bir siyasi görüş için değil inançlarımızın gereğini yerine getiriyoruz. Biz istiyoruz ki; dünyada bütün insanlar barış, huzur içerisinde yaşasın. Tarihçilerin konusu tarihçilere kalsın.” cevabını verdi.
Konuyla ilgili görüşü sorulan Ateşyan ise, “Biz Rab İsa Mesih’in doğuş günlerini kutluyoruz bugünlerde. Barış elçisi diye tanırız onu. Dua ediyoruz ki o barış ve huzur tüm dünyaya yayılsın. Ve hepimiz din, ırk, mezhep ayrımı yapmadan kardeşçe kucaklaşalım.” dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile