Restore Edilen Tarihi Cami Rutubete Yenik Düsüyor

Restore Edilen Tarihi Cami Rutubete Yenik Düsüyor

DENIZLI – Denizli’nin Çivril’de geçen yil restore edilerek yeniden ibadete açilan tarihi Bayat Camisi duvarlarinin son dönemde yagislar sonrasi neme bagli olusan rutubetten olumsuz etkilendigi belirtildi.



Çivril’in önemli tarihi mekanlarindan olan Osmanlilardan kalma tarihi Bayat Cami, son yagislardan olumsuz etkilendi. Geçen yil Denizli Valiligi, GEKA ve Çivril Belediyesi tarafindan gelistirilen proje ile restore edilen ve yeniden ibadete açilan tarihi caminin iç ve dis duvarlari nem yüzünden kabarmaya basladi.

Denizli’deki nadir camilerden olan ve duvar süslemeleri ile dikkat çeken caminin bir yil geçmeden rutubet almasi tepkilere neden oldu. Caminin avlusunda bulunan mescit de rutubet ve bakimsizliktan olumsuz etkilendi.

Uzun yillar restore edilmeyi bekleyen ve çatisi çökme noktasina gelen Bayat cami yaklasik bir yil süren çalismalar ile kerpiçten aslina uygun olarak restore edildi. Duvar süslemeleri de aslina uygun olarak yeniden yapilan cami yapilan çalismalarin tamamlanmasinin ardindan 2022 yili Mayis ayinda ibadete açilmisti. Nisan ayi ile etkili olan yagislar sonrasinda caminin dis bahçe duvarlari ile iç duvarlari ve çatisinda rutubetlenmeye bagli olarak sararma ve atmalar basladigi ifade edildi.

Camiinin bir yilda nem almasina tepki gösteren mahalle sakinleri, “Uzun yillar yapilacak diye bekledigimiz caminin duvarlari 1 yilda sararmaya basladi.

Çatisindan akan su, duvarlari kabartti. Iç duvarlari nemden dolayi boyalarini atacak. Bir yil önce yapilan caminin bu sekilde yagmurdan etkilenmesi dogru degil” diyerek duruma tepki gösterdiler.

Cami iç duvar süslemelerinin orijinal oldugunun altini çizen köylüler, “Uzun yillar çatisi açik oldugu için caminin süslemeleri solmaya yüz tutmustu. Yapilan restorasyonla süslemeler aslina uygun yapildi fakat simdi de duvarlar nem aliyor. Caminin bütün duvarlarinda sararma ve kabarma var. Tedbir alinmazsa hem duvarlar hem de süslemeler büyük hasar görecek” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile