KAYS EBU SEMRA - Filistin'de nostaljik araç tutkunu oto tamir ustası Ömer el-Halili (46), İsrail öncesi dönemin izlerini taşıyan hurda klasik otomobillere yeniden hayat veriyor.
Halili'nin Ramallah-Birzeit yolu üzerindeki dükkanında 25 klasik araba bulunuyor. Çoğu İngiliz, Alman yapımı olan bu arabaların en eskisi 1946 yılında üretilmiş.
Küçüklüğünden bu yana klasik arabalara her zaman ilgi duyduğunu belirten Halili, "Bu iş benim için para kazanmanın çok ötesinde. Bozuk bir klasik otomobili satın alma, tamir etme ve restorasyonunu yapma konusunda içimde büyük bir istek duyuyor, bunların kaybolup gitmesinden korkuyorum. Satın aldığımda ise arabanın güvende olduğunu hissediyorum." diyor.
Yirmi yılda onlarca araba satın aldığını, tamir ve restorasyon işlemlerini tamamlayıp bu arabaları sattığını ifade eden Halili, lüks bir arabası olduğu halde günlük kullanım için 1956 model Mercedes-Benz klasik otomobilini tercih ettiğini söyledi.
Nostaljik araba sevdalısı Halili, klasik otomobili için "Sahip olduğum en kıymetli şey. Onu restore ettim. Son model arabalarda olmayan özellikler ekledim. Benim için paha biçilemez bir hazine değerinde. Onda tarihin, eski, bereketli ve onurlu günlerin kokusunu buluyorum." diye konuştu.
-Atalarının çıkarıldığı topraklara klasik arabasıyla dönmenin hayalini kuruyor
Halili, halihazırda İsrail'de bulunan ve Filistinlilerin "Nekbe (Büyük Felaket)" olarak isimlendirdikleri 1948 yılında çıkarıldıkları Lod şehrine klasik arabasıyla geri dönme hayali kurduğunu söyledi.
- Restorasyonunu yaptığı bir otobüs 1948 öncesini ve Nekbe'yi anlatıyor
İsrail'in Filistin topraklarını işgal ettiği 1967 yılı öncesinde Kudüs, Nablus, Amman, Şam hattında seferler düzenleyen bir otobüsün de restorasyonunu yapacağını aktaran Halili, Ford marka bir başka arabanın Ramallah-Kuveyt arasında yolculuk eden Filistinli bir doktora ait olduğunu söyledi.
Halili, "1948 yılı öncesi otobüslerin özelliklerini taşıyan ve 'Otobüs 47' adını verdiğim aracımı Nekbe'nin ve Filistin halkının çektiği acıların sembolü olarak dizayn ettim." diye konuştu.
Otobüse 1948 yılı öncesinde kullanılan ışık ve saatler taktığını anlatan Halili, aracın Nekbe'nin yıl dönümü gibi ulusal günlerde kullanıldığını dile getirdi.
Halili ayrıca, Filistin Devlet televizyonunun "Otobüs 47'ye" özel program yaptığını ve Nekbe'nin hikayesini anlattığını ifade etti.
Restore Ettiği Klasik Araçlarla İşgal Öncesi Filistin'e Nostaljik Yolculuğa Çıkarıyor
Filistinli oto tamir ustası Halili, Kudüs'ten Şam, Amman ve Kuveyt'e seferler düzenleyen ve İsrail öncesi dönemin izlerini taşıyan klasik otomobillerin restorasyonunu yapıyor Halili: 'Bu iş benim için para kazanmanın çok ötesinde. Bozuk bir klasik otomobili satın alma, tamir etme ve restorasyonunu yapma konusunda içimde büyük bir istek duyuyor, bunların kaybolup gitmesinden korkuyorum. Satın aldığımda ise arabanın güvende olduğunu hissediyorum.' '1948 öncesi otobüslerin özelliklerini taşıyan ve 'Otobüs 47' adını verdiğim aracımı Nekbe'nin ve Filistin halkının çektiği acıların sembolü olarak dizayn ettim'