Reyhanlı'daki Bombalı Saldırılar

Hatay - Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, "İlimizde kaos-kargaşa çıkmasını, toplumsal yaşama duyulan güvenin zayıflamasını isteyen, buna yönelik de eylem arayışlarının içerisinde olanlar olabilir" dedi.

Lekesiz, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Süleyman Onatça ve iş adamalarından oluşan heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, Reyhanlı ilçesinde gerçekleşen bombalı saldırılarda 52 insanın hayatını kaybettiğini, çok sayıda insanın yaralandığını ve maddi hasar meydana geldiğini hatırlattı.

Devletin imkan ve kabiliyetleri harekete geçirilerek tüm kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve iş dünyasının desteğiyle yaralarının sarılması konusunda çok ciddi mesafeler alındığını ifade eden Lekesiz, acıların paylaşıldıkça azaldığını kaydetti.

Çözüm süreciyle Türkiye'nin terör sorununun çözümü için kararlı şekilde çalıştığını vurgulayan Lekesiz, şöyle konuştu:

"Türkiye artık ayağındaki bu en büyük ağırlıktan kurtulmak, kendi içerisindeki tüm toplumsal bütünlüğü daha güçlü şekilde tesis edip geleceğe güçlü bir şekilde yürümek için kararlı bir şekilde çalışıyor. Bu nezaket arz eden süreç içerisinde farklı olumsuz gelişmeler, çatışmalar, niyetler olabilir. Akrabalık, tarihi bağlar ve kültürel bağlılıkların olduğu Suriye'de yaşanan kutuplaşmanın ilimize de yansımasını isteyen, arzulayan olabilir. İlimizde kaos-kargaşa çıkmasını, toplumsal yaşama duyulan güvenin zayıflamasını isteyen, buna yönelik de eylem arayışlarının içerisinde olanlar olabilir. Hataylılar bu zamana kadar ilimizdeki kardeşlik ikliminin bozulmasına yönelik provokasyonlara prim vermedi, bundan sonra da vermeyecek, bundan şüphemiz yok. Herkesin aklı selim davranması, serin kanlılığını koruması ve sağduyulu davranışın içerisinde olması gerekir. Hataylılar bu zamana kadar bunu yaptılar, bundan sonra da yapacaklarına inancımız tamdır."

Reyhanlı'daki bombalı saldırılar sonrası yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Lekesiz, şöyle devam etti:

"Kadirşinas halkımız acıda, kederde, sevinçte bir olmanın, millet olmanın bilinciyle gidip insanımızın acısını paylaşıyor. Tüm taziye evlerinde din görevlisi görevlendirildi ve o ailelerin acısı din görevlileri aracılığıyla paylaşıldı. Regaip kandili gecesi dahil olmak üzere 95 hatim, 4 bin 374 Yasin-i Şerif ve 70 Mevlid-i Şerif okundu. Kısa çalışma ödeneğiyle şu ana kadar 367 firmanın başvurusu alındı, bin 521 dosya olumlu görüşle bakanlığa bildirildi.

Hayatını kaybeden 46 Türk vatandaşın ölümleri nüfus kayıtlarına işlendi. 10 kişiye ölüm aylığı bağlandı, 6 kişininki bağlanmak üzere, geriye kalanlarınki de tahminen 15-20 gün içerisinde tamamlanacaktır. Cenaze yardımı ödeneğinden şu ana kadar 21 kişiye ödeme yapıldı. Patlamada ağır hasar gören 5 bina yıkıldı. İlçe genelinde hasar tespit çalışmalarında bin 983 kişiye 6 milyon 726 bin lira ödeme yapıldı."

İlçede psikolojik ve sosyal destek çalışmaları yapıldığını, 231 kişiye evde sağlık hizmeti verildiğini anlatan Lekesiz, esnafın beyanname ve bildirim verme süreleri ile her türlü vergi ceza ödeme süresinin 30 Haziran 2014'e kadar uzatıldığını aktardı.

Hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının yakınlarına acil ihtiyaçlar için 10'ar bin lira yardımda bulunulduğunu bildiren Lekesiz, şu bilgileri verdi:

"Ağır yaralı 34 kişiye 4'er bin lira, orta yaralı 36 kişiye 2 bin 500'er lira, hafif yaralı 112 kişiye biner lira ödendi. 227 yaralıya toplamda 788 bin lira ödeme yapıldı. Aie ve Sosyal Politikalar İl müdürlüğümüz tarafından ayrı ayrı oluşturulan 6 ekip marifetiyle, patlamadan etkilenen ve ekonomik desteğe ihtiyacı olan ailelere destek verilmiştir. İlçemizin olaydan etkilendiği olumsuz şartların olabildiğince kısa sürede hayatın normal akışına dönebilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından talepte bulunuldu. Bu şekilde 9 ay süren istihdam imkanı olaydan etkilenlere yönelik sağlanacaktır. Gidenleri geri getirmemiz mümkün değil, acımız bu anlamda büyük. Fakat geride kalanların da hayatın doğal akışı içerisinde hem maddi anlamda hem manevi anlamda tekrar normale süratle dönebilmelerini hep beraber temin etmemiz lazım. Bu anlamda devletimizin tüm imkanları Reyhanlı'larla beraber."

TÜKONFED Başkanı Onatça ise iş dünyası olarak saldırıları şiddetle kınadıklarını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile