Tarihte dünya kültür ve medeniyetinin merkezi kabul edilen ve arkeoloji literatüründe "Bereketli Hilal" olarak adlandırılan bölgede bulunan Şanlıurfa'ya ilgi günümüzde de devam ediyor.
İlk yerleşimin yaklaşık 11 bin yıl öncesine dayandığı, Hz. İbrahim'in doğduğu, Hz. Lut, Hz. Yakub, Hz. Eyyüb, Hz. Elyasa ve Şuayb peygambere ev sahipliği yapması nedeniyle "Peygamberler Şehri" olarak anılan Şanlıurfa, dinler tarihi ve inanç turizmi yönünden Mekke ve Kudüs'ten sonra dünyanın önemli inanç merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Yılın her döneminde dünya ve Türkiye'nin dört bir yanından turist çeken Şanlıurfa'nın hemen her cadde ve sokağında turistlere rastlanırken, kentte en fazla ilgiyi ise Hz. İbrahim'in doğduğu ve dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl Yerleşkesi görüyor.
Urfa Kalesi'ne çıkan ziyaretçiler, tarihi ve yeni yapıların iç içe olduğu kenti kuş bakışı seyredebiliyor. Kalenin eteğindeki doğal mağaralarda oluşturulan kafelerde mırra (acı kahve) ya da kendine has lezzetiyle melengiç kahvesini yudumlayarak yorgunluk atan turistler, tarihi çarşı ve hanlarda adeta geçmişe yolculuk yapıyor.
Dünyanın en eski tapınaklarının bulunduğu 13 bin 500 yıllık Göbeklitepe'ye ev sahipliği yapan kente gelen turistlerin ikinci uğrak yeri ise Hazreti Eyyüb'ün çile çektiği belirtilen mağara.
Hastalık ve sıkıntılara karşı sabır konusunda örnek gösterilen Hz. Eyyüb'ün çilehanesine inen turistler, Eyyüb Paygamber'in suyuyla yıkandıktan sonra şifa bulduğu rivayet edilen kuyudan çıkan sudan içiyor.
İnanç ve kültür turizminin etkisiyle turizm pastasından her geçen gün daha fazla pay almayı başaran Şanlıurfa'ya son dönemlerde gösterilen ilgi, otel işletmecilerini sevindirirken, son dönemde yaşanan sınır olaylarına rağmen otellerdeki doluluk yüzde 100'e ulaştı
İrili ufaklı turizm tesislerinde 4 bin civarındaki yatak kapasitesiyle hizmet veren turizm acenteleri, yoğunluk nedeniyle rezervasyonsuz gelen turistlerin ihtiyaçlarına cevap vermekte sıkıntı çekiyor.
Genellikle rezervasyonsuz müşteri kabul edemeyen otel işletmecileri, kente yatılı gelmek isteyenlerin herhangi bir sıkıntı yaşamamak için mutlaka rezervasyon yaptırmalarını önerdi.
- Yatırımcılara çağrı
Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Kamil Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin son dönemlerde turizm alanında yakaladığı ivmenin tüm Güneydoğu'yu memnun ettiğini söyledi.
Mevcut yatak kapasitesinin artık kente yetmediğini dile getiren Güler, potansiyelin turizm rakamlarına daha gerçekçi yansıtılabilmesi için yeni turizm yatırımlarına ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
Başta Şanlıurfa olmak üzere Güneydoğu'daki turizmin her geçen gün gelişeceğine işaret eden Güler, "Bu iddiamızı gerçeğe dönüştürebilmemiz için babadan kalma değil, profesyonel yatak hizmetine ihtiyacımız var. Bu anlamda bölgeye gelecek turizm yatırımcılarının memnun olacağı kanaatindeyim" diye konuştu.
''rezervasyon Yaptırmadan Şanlıurfa'ya Gitmeyin''
"Peygamberler şehri" olarak anılan, inanç ve kültür turizminde önemli konuma sahip Şanlıurfa'da, yoğunluk nedeniyle oteller rezervasyonsuz müşteri kabul edemiyor.