Ringsted'de 23 Nisan Kutlaması

Danimarka'nın Ringsted kentinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı nedeniyle etkinlik düzenlendi.

Türk nüfusunun yoğun bulunduğu Kopenhag'a 100 kilometre mesafedeki Ringsted'de Türk öğrencilerin anadil eğitimi aldığı Darmarskole'de Ringsted Türk Okul Aile Birliği öncülüğünde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı.
İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlamaya katılan Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez, bu etkinliklerin büyük değer taşıyan tarihi günlerimiz ve mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Anadolu'nun işgalinden sonra Mustafa Kemal'in 19 Mayıs'ta Samsun'da başlattığı yürüyüşünü 23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisi'ni toplayarak Türk ulusunun kararlılığını ve kurtuluş mücadelesini verme azmini bütün dünyaya ilan ettiğini ifade eden Dönmez, şöyle konuştu:
"Ardından TBMM orduları büyük zaferi elde ederek Anadolu'yu düşman işgalinden kurtarmış ve cumhuriyetimizin temelleri böylece atılmıştı. 23 Nisan 1920 tarihi, ayrıca egemenliğin halka ait olduğunu, saltanatın ve yüzlerce yıl süren padişahlık yönetiminin artık devrinin tamamlandığı anlamını taşıyordu. Ankara'da toplanan temsilciler, 'hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' sloganını ilan ederek, o günlerden bugünlere gelmemizi sağladılar. Başta Atatürk ve silah arkadaşları ile şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, gazilerimize saygı ve sevgilerimizi sunuyorum. Çocuklarımızın ve sizlerin bayramını bir kez daha kutluyorum."
Kutlamayı organize eden Ringsted Okul Aile Birliği Başkanı Nihal Muhçu ise yıllar önce Türkiye'nin birçok şehrinden Danimarka'ya geldiklerini belirterek, "Çocuklarımıza kültürümüzü, Türklüğümüzü unuturmamaya çalıştık. Yaşadığımız bu ülkede her insanın farklı düşünceleri var. Önemli olan bu düşünceleri ortaya koymadan saygı ve sevgi çerçevesinde yaşamaktır" dedi.

-Okul Aile Birliği sadece kadınlardan oluşuyor-
Muhçu, geçmişi 1982 yılına kadar giden Ringsted Türk Okul Aile Birliği'ne bu yıl 7 bayan olarak yönetime seçildiklerini belirtti.

23 Nisan etkinliğini düzenleyen bu yönetim olarak çocukları kaynaştırmayı ve eğlendirmeyi hedefleyen etkinlikler yapacaklarını anlatan Muhçu, ailelerden kendilerine destek vermelerini istedi.
Konuşmaların ardından şiir, tiyatro gösterisi, skeç ve dans gösterileri için hazırlık yapan öğrenciler sahne aldı. Şiirlerin okunduğu etkinlikte dans gösterileri yapılırken "Halep Ordaysa Arşın Burada" adlı kısa tiyatro oyunu da sergilendi. Çocukların sahne başarısı, katılanlar tarafından alkışlandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile