RİSİAD Başkanı Külünkoğlu: Ahilik prensiplerini ticari yaşantımızda uygulamalıyız

Rize Sanayici ve İşadamları Derneği (RİSİAD) Başkanı Mustafa Külünkoğlu, Ahiliğin Anadolu'da birliği, refahı, toplum düzenini sağlayan ve halkın maddi

Rize Sanayici ve İşadamları Derneği (RİSİAD) Başkanı Mustafa Külünkoğlu, Ahiliğin Anadolu'da birliği, refahı, toplum düzenini sağlayan ve halkın maddi, manevi tüm ihtiyaçlarına cevap verecek tarzda teşkilatlanan sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

RİSİAD, 11–17 Ekim Ahilik Haftası münasebetiyle tüm esnaf ve işadamlarının Esnaf Bayramı olarak da bilinen hafta nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. Sosyo-ekonomik bir kuruluş olan Ahilik teşkilatında adalet, yardımseverlik, kardeşlik, emek ve sebat gibi birçok ortak değerlerin mevcut olduğunu hatırlatan Külükoğlu, "Bu prensipleri bizlerde hayat felsefesi olarak kabul etmeli ve ticari yaşantımıza uygulamalıyız. Biz esnaflar, ticaretle iştigal edenler, işlerimizde Efendimizin ve Ahi Evran gibi zatların çizdiği yolda gidersek, hem işlerimiz bereketlenir hem de kriz falan yaşamayız." dedi.

Türk toplumunun en önemli yapı taşlarından biri olan Ahilik teşkilatı, uzun yıllardır Ahilik haftası olarak kutlandığını hatırlatan Külünkoğlu, "Ahilik Haftası artık 'Esnaf Bayramı' olarak anılmaya başlanmıştır. Esnaf sisteminin koruyucusu sayılan Pirler piri, azizler azizi Ahi Evran, Ahilik teşkilatı öğretisiyle asırlardır yıkılmayan bir kardeşliği tesis ederken, yüzyıllar boyunca Türk toplumunun sosyal, siyasi ve ekonomik hayatından etkin bir rol oynamıştır. İlkeleri Peygamber Efendimizin düsturlarından alınmış ve Ahilik Nasihati olarak bilinen Ahilik, "Harama bakma, haram yeme, haram içme. doğru, sabırlı dayanıklı ol, yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma. Kanaatkar ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil. Kendin muhtaç iken bile, başkalarına verecek kadar cömert ol, ilkeleri oluşmuştur." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile