Riski dağıtmak isteyen yatırımcıya İstanbul-Atina ortaklığında alternatif borsa fonu

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile Atina Borsası'nda işlem gören hisselerden oluşturulan GT-30 yatırım fonu her iki borsada da işlem görmeye başlad

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile Atina Borsası'nda işlem gören hisselerden oluşturulan GT-30 yatırım fonu her iki borsada da işlem görmeye başladı. İki ayrı borsa yatırım fonu olarak tasarlanan fon sayesinde yatırımcılar tek bir işlemle, Türkiye ve Yunanistan'daki söz konusu hisse senetlerine aynı anda yatırım yapabiliyor. GT-30 yatırımcıya sunulan likit bir enstrüman olduğu için kolaylıkla alıp satma, getiriye ortak olma ve riski dağıtmaya imkan tanıyor.

Söz konusu yatırım fonu, Türkiye'de Finansbank iştiraki Finansportföy tarafından yönetilecek ve Türk Lirası bazında Ulusal 100 Endeks'te işlem görecek. Yunanistan'da ise NBG Portföy Yönetimi tarafından idare edilip euro bazında Atina Borsası'nda yerini alacak.

Türkiye'nin ilk borsa yatırım fonu GT-30 için yapılan çan törene İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Finans Bank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras katıldı. Törene Atina Borsası Başkanı Socrates Lazaridis de video konferansla bağlandı.

Törende yatırım fonuyla ilgil bilgi veren Hüseyin Erkan, "Birden fazla piyasaya açık GT-30'unn halka arzı adına 1-1,5 senedir hazırlık yapıyoruz. Senkronize olarak aynı tarihte, aynı içerikte iki ayrı borsa yatırım fonunu uygulamaya sokuyoruz. Birisi Türkiye'de Türk Lirası olarak bir diğeri de Yunanistan'da euro bazında işlem görecek. Finans Yatırım, Türkiye ve Yunanistan'da en çok işlem gören ve toplam piyasa değeri en yüksek olan 15'er hisseden teşekkül eden bir borsa yatırım fonunu oluşturdu. Borsa yatırım fonu her iki ülkede de aynı anda başlamış olacak ve aynı içeriği esas alacak." dedi.

ÇOKLU ÜLKELERİ İÇEREN ENDEKSLER DE OLACAK

Hüseyin Erkan, GT-30'un model alınacağını ve diğer ülkelere de yayılacağını vurgularken, "Önümüzdeki aylarda bunu izleyen yeni çalışmalar olacak. Çevremizdeki ülkelerde ortak endeksler ve buna dayalı borsa yatırım fonlarını uygulamaya koymak istiyoruz. Önümüzdeki 1,5 yıl içinde iki değil çoklu ülkeleri de içeren birçok yatırım fonu ve endeksleri de devreye sokacağız." açıklamasını yaptı.

Fon temelli ortaklıktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Atina Borsası Başkanı Lazaridis ise yatırımın her iki ülkeye önemli getirileri olacağını vurguladı.

Finans Bank Genel Müdürü Ömer Aras da gerek Türkiye ile Yunanistan'da, gerek dünyada yerini alan yatırımcıya iki ülkeye aynı anda yatırım yapmaya imkan veren fonları sunmanın kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Aras, "Yatırım fonları yeni enstrümanlar. Piyasa gelişti. Bugün mutluyuz iki ülkeye yatırım yapabilen bir kapıyı açıyoruz. Hayırlı olması temennisinde bulundu. Borsamız gelişsin, Atina gelişimine katkıda bulunsun." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardandan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Finans Bank Genel Müdürü Ömer Aras çana vurarak GT-30'un halka arzını başlattı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile