'Riskli Cari Açık Problemi Hep Önümüze Konuldu'

'Riskli Cari Açık Problemi Hep Önümüze Konuldu'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk Eximbank Denizli Şubesinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin büyümek gibi bir zorunluluğu olduğunu söyleyerek, "Riskli cari açık problemi hep önümüze konuldu" dedi.

Denizli’deki ihracatçılar için finansal anlamda kolaylık ve avantajlar sağlayacak olan Eximbank’ın Denizli’deki şubesi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla gerçekleşti. Denizli’de ihracat yapan firmalar için 3 milyar TL ayıran şube, ihracatın arttırılması için 10 milyar TL’ye kadar finansal destek sağlayabilecek.

DENİB binasında yapılan açılışa, Bakan Zeybekci’nin yanı sıra, Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, DTO Başkanı Uğur Erdoğan, oda başkanları ve davetliler katıldı.

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, şubenin Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Burdur, Uşak gibi illerdeki irtibat bürolarına hizmet vereceğini açıkladı.

Doğrudan yatırım ve ihracat yapacaklarla ilgili birebir temas kurulması anlamında önemli olduğunu belirten Yıldırım, kayıtlı 301 firmanın bir an önce artması temennisinde bulundu.

"TÜRKİYE’NÜN BÜYÜMEK GİBİ BİR ZORUNLULUĞU VAR"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, açılışta yaptığı konuşmada, "Türkiye ne yapacaksa bundan sonra ihtiyaç duyduğu hemen her şeyi gerek sermaye gerek, finansmanı gerekse büyüme bütün bunların hepsini ihracata dayalı yani ihracatını artırarak gerçekleştirebilir diyoruz. Çünkü Türkiye’nin büyümek gibi bir zorunluluğu var. Yüzde 6 civarında bir büyümeyi gerçekleştirmek zorundayız. Yüzde 6 civarında bir büyümeyi gerçekleştirdiğimiz zaman işsizliğimizi düşürebiliyoruz. Ancak o zaman her yıl üst üste bir milyon vatandaşımızı işle buluşturuyoruz. Ama bu büyümeyi gerçekleştirmek için de ihtiyaç duyduğumuz finansmanı kendi tasarruflarımızla gerçekleştiremiyoruz. Türkiye ne zaman ki yüzde 5 buçuk gibi üzerinde bir büyüme yoluna gittiğinde Türkiye tehlike cari açık. Riskli cari açık problemi hep önümüze konuldu. Halbuki diğer yöntem farkları o da Türkiye’nin değerlendiremediği yer altı yer üstü kaynaklarını, insan kaynaklarını, beyin kaynaklarını, tecrübelerini bunları değerlendirerek bunları değere dönüştürerek ihracatı gerçekleştirmek ve kimseye hesap ve taviz vermediği kendi öz kaynaklarını oluşturmak. Dolayısıyla ihracata dayalı büyüme bu kadar önemliydi. Bunu da zaman zaman Türkiye hakikaten başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Ama son 4-5 yıl içinde Türkiye maalesef 140-150 milyar dolar alanındaki bir aralıkta dönmeye başladı.

Kendimizi tekrar etmeye başladık" dedi.



"EXIMBANK’IN FİNANSMAN ALANINDAKİ DESTEKLERİNDE KORE’DEN SONRA DÜNYADA İKİNCİ SIRADAYIZ"

Tanıtım, pazarlama, fuar, Türk ticaret merkezleri, yurtdışı ofis, depo her türlü desteklerinin olduğunu belirten Bakan Zeybekci, "Artık yeni şeyler söylemek lazımdı. Türkiye yeni ikinci bir faza geçmesi gerekiyordu. Yani A bölümü bitti B bölümüne geçmemiz lazımdı. Yüksek teknolojiyi desteklememiz lazım bu alanda desteklerimiz var, yeni pazarlama yöntemlerinde desteklerimiz var. Tanıtım, pazarlama, fuar, Türk ticaret merkezleri, yurtdışı ofis, depo her türlü desteklerimiz var. Biz desteklerimizde, Eximbank’ın finansman alanındaki desteklerinde Kore’den sonra dünyada ikinciyiz. Ama inşallah 2017 sonunda Türkiye dünyada bir numara olacak. Yani Türk Eximbank dünyada bir numara olacak. Yüzde 26 iniş, bu Eximbank genel müdürlüğüne vermiş olduğumuz açık net talimattır. Yani Türkiye’nin ihracatının yüzde 26’sının üzerindeki bir kısmını finanse eder hale gelerek dünyada bir numara olacak. Yurtdışındaki müteahhitlerimiz bir proje, ihale aldıklarında o müteahhidimiz Türkiye’den ürün aldığında yani oradaki proje için Türkiye’den ürün aldığında götürdüğü Türk malı olan her ürünü sıfır faizle yüzde yüz destekliyoruz. Yani Türkiye’den yeter ki mal alsın götürsün onun parasını sıfır faizle Eximbank veriyor" diye konuştu.

(Medeni Topaloğlu/İHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile