Rize Belediye Baskani Rahmi Metin, Isirlik Tabiat Parki’nda basin mensuplariyla bir araya geldi. Kentsel dönüsüm çalismalarina devam edeceklerini ifade eden Rize Belediye Baskani Rahmi Metin, “Öncelikle Rize’de biz gelecek 5 yilimizda altyapiyi, kentsel dönüsümü ve ulasimi öncelikli hale getirmek istiyoruz. Biliyorsunuz kentsel dönüsümle ilgili Rize merkezde, Yaglitas’ta, Taslidere’de, Çarsi Mahallesi’nde nitelendirdigimiz alanda dört noktada kentsel dönüsümler yapildi. Bunlar Taslidere ve Müftü’nün anahtarlari artik teslim edildi. Rize merkez zaten ocak ayindan beri esnaf tarafindan kullaniliyor. Yaglitas’da bu yil sonunda bir kismi, on konut daha ihalesi 22 Temmuz’da yapildi. Önümüzdeki dönemde de Rize’de lokal olarak belirli bölgelerde yine belediye eliyle, kentsel dönüsüm düsündügümüz 2-5 dönümlük alanlar var. Bunlar hem vatandasin talebi dogrultusunda hem de belediyenin girisimleriyle beraber yapilacak. Kentsel dönüsüm tek basina evlerin yenilenmesi anlami tasimiyor. Kentsel dönüsüm yapildigi zaman sehirde düne dair yapamadiginiz kaldirimlarinizi yapabiliyorsunuz. Yollarinizi genisletebiliyorsunuz. Daha fazla yesil alan birakabiliyorsunuz. Sosyal deneti alanlarini sekillendirebiliyorsunuz. Sehre adeta kuruldugu günden beri aklinizda kalan birçok isi yapiyorsunuz. Fakat biz genis alanlarda bunu henüz vücut bulduramadigimiz için bu çok fazla sirayet etmiyor” dedi.
“Türkiye’de belki 5-10 tane ilde yapilabilen bir proje”
Altyapi çalismasi olarak yapilan IPAR projesinin Türkiye’de çok az oldugunu söyleyen Baskan Metin, “Yine altyapiyla ilgili IPAR projesi dedigimiz ileri biyolojik aritma. Türkiye’de belki 5-10 tane ilde yapilabilen bir proje. Çiftekavaktan su anda Kaçkar petrolün oraya kadarki kisim bitmis durumda. Yine Gündogdu tarafindan Rizespor tesislerinden sanayi kavsaginin oraya kadarki kismi da bitmis durumda. Bir taraftan da Islampasa’nin ön tarafinda 30 dönümlük bir alanda da ileri biyolojik aritma ayri bir firma tarafindan yapiliyor. Bu bitirildigi zaman ne anlama geliyor? Hem bizim aralarindaki geçmisten dereye akan birçok sebeke dere yataklarindan temizlendirilip ve ana konektörleri alinmis olacak. Oradan da Islampasa’dan tertemiz bir su olarak denize birakilmis olacak” diye konustu.
“Çagrankaya’da 2-3 senedir dillendirdigimiz bir gölet projesi var"
Rize’nin içme suyu konusunda çok büyük bir kaynagi olmadigini belirten Baskan Metin, “Çagrankaya’da 2-3 senedir dillendirdigimiz bir gölet projesi var. Bunlari tabii bizim dememizle beraber bir anda olmuyorlar. Hem kendi altyapisinda sikintilar oluyor. Finansini bulurken, ihaleyi yaparken daha sonra yöre halkiyla anlasirken. Bunlarin hepsi bir süreç. Su anda geçen sene kasim aylarinda baslamistik, kisa girmistik. Su anda hizli bir sekilde yapiliyor. Bu sene sonunda gövdenin yapilacagi alandaki bütün hafriyat ve saglamlastirma zeminler hazirlanmis olacak. Belki yil sonunda iste gelecek sene sadece gövdeye agirlik vererek 55 metre yüksekliginde takriben 1 milyon metreküp su hacmi olabilecek ve bizim 50 yilimizi kurtaracak bir su projesi. Bölge halkinin da bütün oradaki sikintilarini kamulastirilacak alanlarini karsilikli olarak çözüme kavusturmus olduk. Müteahhitimiz su anda orada ciddi bir sekilde çalisiyor. Biz de insallah bundan sonra böyle ayda bir de olsa oraya gidecegiz. Bizim Rize su cenneti olan bir yer degil. Biz yüzey sularinin çok alindigi bir sehiriz. O da bize felaket olarak bazen geri dönüyor. Oysaki yeralti sularinda Çagirankaya daglarimizda kar yagmasa bir yil sonra sikinti çekiyoruz demektir. Allah’a sükür bu sene çok hissedilmedi. Kurakliklar devam ettigi sürece yeralti kaynaklarimiz azaldigi sürece o gözeneklerden artik su gelmedigi sürece bu sikintiyi yasamis olacagiz. Bu temmuz, agustos aylarinda su anda saatte, 3 bin 400 metreküp kullandigimiz su, üç binin altina düsmeye basladigi zaman yüksek kesimlere su veremiyoruz. Kademe kademe düsüyoruz. Burayi halletmis olacak. Yine ekim, kasim aylarinda bazen kurak geçiyor döneme yarayacak. Bir de Subat aylarinda asiri soguktan dolayi gözenekler donuyor o bölgede. Su yeterince vadiye akmayinca o zaman o suyu alamiyoruz istedigimiz kadar. Gölet o isle bir nevi çözüme kavusturmus olacak. Ikinci asamada Dünya Bankasi’ndan Yaklasik 2-3 yildir ugrastigimiz ciddi bir kredi problemi vardi. O halledildi. O da iste önce ihalesi sonra proje ihalesi bir sürü asamalari var. O da hayata geçtigi zaman bizim alti yüz kilometrelik su borularimizin eskiyenlerini artik yapmaya gayret edecegiz” ifadelerini kullandi.
Rize Belediye Baskani Rahmi Metin Açiklamasi 'Rize Su Cenneti Olan Bir Yer Degil'
Rize Belediye Baskani Rahmi Metin, özellikle kurak geçen zamanlarda su sorunu yasanan Rize’nin eskisi gibi su cenneti olan bir sehir olmadigina dikkat çekerek Çagrankaya bölgesinde yapilacak gölet projesi ile ilin 50 yillik içme suyu sorununun çözülecegini söyledi.