Rize'de Ata Tohumlarindan Üretilen 40 Bin Sebze Fidani Vatandaslara Dagitildi

Rize'de Ata Tohumlarindan Üretilen 40 Bin Sebze Fidani Vatandaslara Dagitildi

Rize’nin Çayeli ilçesinde ata tohumlarindan üretilen 40 bin adet sebze fidaninin vatandaslara dagitimi gerçeklestirildi.

Rize’nin Çayeli ilçesinde Çayeli Ziraat Odasi tarafindan ata tohumu fidan dagitim etkinligi düzenlendi.

Düzenlenen etkinlikte önceden dikilen ata tohumlari fidan olarak Çayelili vatandaslara ücretsiz bir sekilde dagitimi gerçeklestirildi.

40 bin adet fidan yaklasik yarim saat içerisinde tamamen dagitildi. Düzenlenen etkinlikte vatandaslar fidan alabilmek için siraya girdi. Yogun ilgi gören etkinlige Çayeli Kaymakami Muhammet Fatih Demirel, Çayeli Belediye Baskani Ismail Hakki Çiftçi, Çayeli Ziraat Odasi Baskani Ali Küçükislamoglu ve ziraat odasi çalisanlari katildi.



“Bunlar birer milli servet gibidir”

40 bin adet fidanlarin dagitimini gerçeklestirdiklerini ilerde bu sayilarin artabilecegini ifade eden Çayeli Ziraat Odasi Baskani Ali Küçükislamoglu, “Ata tohumu ile ilgili yaptigimiz 3. etkinligimiz. Ata tohumlarini tercih etme sebebimiz, Israil ve yabanci olan hibrit tohumlarini kullanmak istemeyisimiz. Bu bölgeye ait olan ata tohumlarimizi Findikli Ziraat Odasi’nin alanlarinda yetistirdik. Vatandasimiza sürdürülebilir tarimi yapabilmesi için ata tohumlarini tercih ediyoruz. 40 bin tane ata tohumunu domates, salatalik, patlican ve biber gibi diger ürünlerden ürettik. Etkinligimize katilan herkese fidanlari verdik. Insallah bu etkinligi sürdürülebilir hale getiririz. Çayeli’nde de çalismalarimiz var. Yapilacak olan çalismalarla belki de 40 bin degil, 100-150 bin fidan dagitabiliriz. Ata tohumu sürdürülebilir tarimla ilgili çok önemli bir islemdir. Çünkü hibrit tohumlari bir yil yaparsiniz verimi fazla alirsiniz ama ikinci yil fazla verim olmaz. Ata tohumlarini kaybetmemiz gerekiyor. Bunlar birer milli servet gibidir” seklinde konustu.



“Yerli ve milli bir tohum”

Dagitilan ata tohumlarindan olusan fidanlar sayesinde vatandaslar kendi bahçelerinde üretime devam edecegini belirten Çayeli Belediye Baskani Ismail Hakki Çiftçi, “Çayeli Ziraat Odasi baskanliginin ve yönetiminin öncülügünde ata tohumu dagitimi yapildi. Yurtdisina bagimli olarak yapilan hibrit tohumlar var bunlar bir kez dikilebiliyor. Bir daha arkasi gelmiyor. Ata tohumlari geçmiste ninelerimizin, dedelerimizin tarlaya ektigi ve her yil ondan ürün aldigi tohumlardir. Bu tohumlarla birlikte ülkemizi disa bagimliligini azaltiyor. Yerli ve milli bir tohum. Burada da yogun bir ilgi var. Eskiden annelerimiz misirlarin, kabaklarin tohumlarini alarak tekrardan dikerdi. Simdi de bu gelenegi devam ettirmek için çaba gösteriliyor” ifadelerini kullandi.

“Yerli ve milli olmasi bizim önceligimizdir”

Ata tohumu almak için siraya giren Hamdi Kalyoncu ise, “Ziraat odasinin dagitmis oldugu sebzeleri alacagiz. Organik oldugunu ögrendik. Bundan sonraki yillar içinde tohumlariyla kendimizi devam ettirecegiz. Yerli ve milli olmasi bizim önceligimizdir. Ondan dolayi geldik” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile