İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olan ve baykuşlar üzerine araştırmalar yapan Amerikalı Lukas Doğan, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki baykuş türlerini inceleme altına almak için kendisi gibi Amerikalı olan öğrencileri ile birlikte Batum-Rize hattı arasında gezi ve incelemelerde bulunmak için geldiği Ardeşen’de açıklamalarda bulundu. Büyük Annesi Batum Lazlarından Annesinin ise Amerikalı olduğunu söyleyen Lukas Doğan, İngilizce’nin yanı sıra Türkçe ile öz dili gibi Lazca dilini de kullanabiliyor. Batum-Rize hattında araştırmalar yapan Lukas Doğan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde baykuşun uğursuz olduğu yönde bir geleneksel inanışın var olduğunu hatırlatarak “Ben yıllardır baykuş kuşları ile ilgili araştırma yapıyorum, bu kuşlara bakıyorum ve onları inceliyorum ama bana bir uğursuzluk getirmedi. Halen hayattayım” dedi.
İstanbul Üniversitesi’ne bağlı olarak Orman Fakültesi’nde baykuş araştırması yaptığını söyleyen Doğan, “Batum’dan Rize’ye kadar olan bölümde baykuşları araştırıyorum. Bu sahilde değişik bir kuş türü bulduk. Bu kuş turuncu ve mavi renkli yani bildiğimiz normal bir baykuş türü değil. Bu kuş çay tarlalarında yaşıyor. Geçtiğimiz gün Pazar ilçesine bağlu Hudisa köyünde yaptığımız bir araştırmada 2 bin tane fare iskeleti bulduk. Bu da demek oluyor ki bu baykuşun bir çifti yılda 2 bin fare avlıyor. Ama maalesef burada Baykuşlara uğursuz diyorlar. Ama 2 bin tane fare avlayan bir kuş uğursuz olamaz” diye konuştu.
.
Beraberinde, Matah, Kris ile Bioleta isimli 3 öğrencisi ile birlikte Rize ve ilçelerinde gezi ve incelemelerde bulunan Lukas Doğan’a araştırmalarında yardımcı olan Turizmci Mustafa Memoğlu, bölgenin önemli merkezlerini kendilerine göstermeye çalıştığını belirterek Pazar İlçesi Sahi köyünde çeşitli gezi ve incelemelerde bulunduklarını Ardından Ardeşen İlçesinde ki Kültür Park projesi ve bu projede yer alan atmaca heykelini göstermek için buraya geldiklerini söyledi.
Memoğlu, “Biz Lazlarda Baykuş gece ya da sabah öttüğü zaman birinin öleceğine inanırız. Ama yapılan araştırma neticesinde öyle olmadığını öğrendik. Baykuşlar demek ki farelerin çoğalmasını önlüyormuş” dedi.
Rize’de Bulunan Bir Baykuş Türü Yılda 2 Bin Fare Yiyor
Batum-Rize arasında önemli araştırmalar yürüten bilim adamları, Rize’nin Pazar ilçesinde buldukları yeni bir baykuş türünün yılda 2 bin civarında fare avladığını tespit etti.