Rize'de Lise Ögrencileri Okullarinda Kendi Ekmegini Kendisi Pisirecek

Rize'de Lise Ögrencileri Okullarinda Kendi Ekmegini Kendisi Pisirecek

Rize’de ‘Meslek Liseleri Ailelerle Bulusuyor’ projesi kapsaminda Ekrem Orhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde (REOMTAL) ögrencilerin kendi ekmeklerini kendileri üreterek ihtiyaç sahibi ailelere dagitmak amaciyla kurulan firinin açilisi gerçeklestirildi.

Okulda ögrencilerin hamur islerini ögrenebilmesi için firin kuruldu. Hayallerini gerçeklestirmek için meslek okuluna gelen ögrenciler burada mutfaklarda ve konaklama alaninda kendilerini gelistiriyorlar. Okulun yeni projesi olarak kurulan firinin açilisi Rize Valisi Kemal Çeber’in katilimlariyla gerçeklesti.

"Meslek Liseleri Ailelerle Bulusuyor" projesi kapsaminda kurulan firin ile yapilacak ekmeklerin ihtiyaç sahibi ailelere ulastirilacaginin altini çizen Rize Valisi Kemal Çeber “Her bir meslek lisemiz kendi ilgi alani ve egitim verdigi alanda, basta kendi bulundugu mahalle olmak üzere gitgide genisleyen bir çevreyle bulundugu ilçeye veya ile hizmet veriyor. Meslek lisesinde ayakkabi üzerine bir egitim ögretim veriliyorsa orada ihtiyaç sahibi insanlarin ayakkabisini tamir ediyor. Meslek lisesinde marangozlukla ilgili bölüm varsa o yerde bulunan ihtiyaç sahibi insanlarin o tip ihtiyaçlarini karsiliyor. Bazen de böyle kurdugumuz firinlarla yapiyoruz. Biz burada bu ekmekleri üretecegiz hem ihtiyaci olan yurtlarimiza, pansiyonlarimiza verecegiz hem de ihtiyaç sahibi insanlara da buradan ekmekleri ulastirmis olacagiz. Burada amaç egitim ögretim veren kurumlarimizin meslek liselilerimizin bulunduklari muhitte ayni zamanda hizmet kurumuna dönüsmesi. Orada ihtiyaçlari gideren bir mekanizmalardan biri haline dönüsmesi ve verebildigi kadar hizmeti verebilmesi. Hem bu sayede meslek liselerimiz çok faydali bir is yapiyor. Hem ögrencilerimizin aldigi egitimin somut karsiligini vermis oluyor. Hem de basta ihtiyaç sahipleri magdur aileler olmak üzere herkes bu hizmetten faydalanmis oluyor. Rize’mizde bugüne kadar bine yakin hanede 2 bine yakin insanin faydalandigi sekilde ve bin 500’e yakin ögrencinin katildigi sekilde biz bu hizmetleri verdik. Bu firinla beraber artik bu hizmetleri çok daha hizlandirmis olacagiz” dedi.



Gönüllü egitmen oldu

Okula firinin kurulmasiyla 13 yasindan bugüne firincilik yapan 49 yasindaki Fikri Yilmaz, babadan kalan mesleginin sürdürülebilmesi için gönüllü olarak egitimci oldu. Gönüllü olarak ögrencilere ekmek, pide gibi hamur islerinden yapilacak ürünleri gösteren Yilmaz, ögretmenler ve ögrencilere ekmegin nasil yapilacagini ögrettigini belirterek “13 yasimdan beri bu meslegi yapiyorum. Bu meslek bize dededen gelen bir meslek. Amcalarim ve babamda firinci oldugundan dolayi küçük yastan beri mu meslegi devam ettiriyoruz. Bize ricada bulundular burada yardim etmek için bende gönüllü olarak geldim. Hem buradaki hocalarimiza hem de buradaki ögrencilerimize elimizde ki bilgileri ögretmek. Bu isi kendileri yapabilecegi zamana kadar elimizden geldigince yardim edecegiz. Ilerde ayni bizim gibi bu isi tek basina yapabilecekler. Amacimiz burada kaliteli, düzgün isinin ehli kisiler yetistirmek istiyoruz. Ekmegin bastan sona kadar ne gerekiyorsa onlari gösteriyoruz. Firinda ne kadar süre pisecegiyle beraber kisacasi biz imalati ögrencilere ögretiyoruz" seklinde konustu.



Dede meslegini okulda ögreniyor

Okulun egitim gören 9. sinif ögrencisi Halil Ulubay dededen kalma meslegini yapabilmek için bu okula geldigini söyleyerek, "Bu okulda hayallerimizi gerçeklestirmeye çalisiyoruz. Bu okulda konaklama dersleri, temel yiyecek, mutfak derslerimiz, sunum derslerimiz ve müsteriye nasil hitap etmemiz gerektigin dair bir meslegimiz var. Burada ekmegimizin ve yemeklerimizin asamalarini ve tekniklerini ögreniyoruz. Bütün hocalarimiz bize bir sey ögretmek için çaba gösteriyor. Bizi üniversiteye göndermeye çalisiyorlar. Üniversiteden sonra büyük asçi veya büyük restoranlarin patronlari olabilecegiz. Bende dededen gelme bir meslek olarak bu isi yapmayi düsünüyorum" diye konustu.

Lise birinci sinif ögrencisi olan Nursena Aksu da okudugu okula çocukluk hayali olan sef olmak için geldigini belirterek, "Bu okula çocukluk hayalimi gerçeklestirmek için geldim. Gerçekten sevdigim bir okul. Yabanci dil agirlikli çalisiyoruz genelde. Bu zamana kadar çorbalardan hamur islerine kadar gerçekte çok sey ögrendik. Türk mutfagini dünyaya tanitmak istiyorum. Öncelikle Osmanli mutfagini tatbikîde. Hedefim büyük bir restoranda veya büyük bir otelde sef olmak. Biz burada hamur islerinin püf noktalarini ögreniyoruz. Diger ürünlerin tabaklama ve sunumunu ögreniyoruz" ifadelerini kullandi.

Mezun oldugu okulda asçilik ögretiyor

Mezun oldugu okulda asçilik yapan Hayriye Baki Köse ise amaçlarinin mezun oldugu okulda ögrencilere bir seyler kazandirmak oldugunu söyleyerek, "16 yildir Turizm Otelcilik Meslek Lisesi asçisiyim. Ayni zamanda 1997 su anda asçi olarak çalistigim okuldan mezun oldum. Mezun olduktan sonra Üniversitede Gastronomi okudum. Okulu bitirdikten sonra Allah burada bir is kapisi açti bana. Burada ögrencilerle beraber ögretmenlerle beraber bu isi yürütüyoruz. Ben normalde ögrenci mutfaginda çalisiyorum. Bu firin yeni bir proje heyecan verici bir proje. Benim içinde ilk olacak. Ögrencilerle beraber, ögretmenlerimizin esliginde ekmekleri çikaracagiz. Hamur çok zevkli bir sey. Kokusu çok güzel, tutumu çok güzel ama tecrübeye tekabül bir olay. Suan hayallerimin meslegindeyim ve mezun oldugum okulda mezun olacak ögrencilerle beraber çalisma firsati buldum" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile