Rize'nin Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçesi köy muhtarlarınca ortaklaşa düzenlenen "SİT" karşıtı eylemde, temsili tabut omuzlarda taşınarak, "SİT Alanı yüzünden cenazelerin gömülmesine bile izin verilmiyor" denilerek dereye atıldı.
Hükümet tarafından TBMM 'ye sunulan ve doğal SİT ilan edilmiş alanların statüsü sona erdirerek SİT alanı ilan etme yetkisi Çevre ve Orman Bakanlığı'na devredecek "Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı" geçen hafta yöre halkı ve çevrecilerin katılımı ile Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Vadisi'nde protesto edilmişti.
Bu kez "Yerleşim alanlarındaki SİT alanının kaldırılmasını istiyoruz" diyen bir grup ve onlara destek veren Ardeşen ile Çamlıhemşin'e bağlı 56 köy muhtarı, 7 sivil toplum kuruluşu, bazı siyasi parti temsilcileri, 3 dernek, 4 İl genel meclisi üyesi ve başka illerde yaşayan yöre halkı protesto gösterisi düzenledi.
'Fırtına tek yürek' sloganıyla Ardeşen fırtına köprüsü mevkiinde tulum eşliğinde oynanan horonla başlanan eylemde doğal SİT ilan edilmiş alanların statüsünü sona erdirerek SİT alanı ilan etme yetkisini Çevre ve Orman Bakanlığı'na devretmek için hazırlanan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısını desteklemek, yerleşim alanlarından sit kanunun kaldırılmasını istemek amacıyla Ardeşen ilçesinden Çamlıhemşin ilçesine yaklaşık 150 araç ile uzun bir konvoy oluşturularak tepkilerini gösterdiler.
Daha sonra Çamlıhemşin ilçe girişinde toplanan yaklaşık 500 kişi "Fırtına Tek yürek, Fırtına Vadisi'ni bizde seviyoruz, Atların tepiştiği yerde fare olmak istemiyoruz" ve "SİT'e hayır" ile "SİT, Fırtınadan git" sloganları ve pankartları ile Çat Vadisi ile Fırtına Vadisi'ni ayıran Çamlıhemşin Kemer Köprüsü'ne doğru yürüyüşe geçti. Grubun önünde ilerleyen kamyonetin kasasında ise "Rahmetli SİT'e kapıldı, gitti" yazan bir tabut ile başında bekleyen temsili bir imam yer aldı.
TEMSİLİ CENAZE NAMAZI KILINDI
Grup daha sonra Çamlıhemşin Ayder karayolunu ulaşıma kapatarak temsili cenaze namazı kıldı. Namazı kıldıran imam, "SİT mevtasından razı mısınız" diyerek helallik istedi, ardından kalabalık grup tabutu bir süre taşıdıktan sonra Ayder Köprüsü üzerinden Fırtına Deresi'ne attı.
Grup adına açıklama yapan Adem Korkut, yıllardır yöre halkının vadiyi koruduğunu belirterek bunun yanında SİT kapsamı nedeniyle mağduriyetlerde yaşadığını söyledi. Çevreye duyarlı davranan yöre halkına çevreyi koruma teşviki verilmesi gerektiğini ifade eden Korkut, "Doğaya en çok zarar verenler maden ocakları ile enerji tesisleridir. Bunları engellemek bahanesiyle yöre halkının en temel ihtiyaçlarını kısıtlamak çelişkidir. Komşu illerden hatta ülkelerden getirilen kerestelerle yayla evini tamir eden yöre halkı Fırtına Vadisi'ne zarar vermez. Yöre halkı çok sevdiği için çirkin beton yapılaşmaya gitmiyor. Mecburen bunu yapıyor. Arsa darlığı çok katlı yapılaşmayı zorunlu hale getiriyor. SİT kararı, Fırtına Vadisi insanını kendi yöresinde yaşayamaz hale getirmiştir. Bu insanlara yaşama şansı verilmeden koruma olmaz. Bizler Fırtına Vadisi'ndeki yerleşim, tarım, yayla ve otlak alanların SİT kapsamından çıkarılması istiyoruz. Bu alanlar içerisinde korunması gereken tarihi eserler varsa bunların korunmasını istiyoruz. Ormanlar, akarsular ve göllerin koruma kapsamında kalmasını talep ediyoruz. Yaylalarda mülki idarenin gözetimi altında yerel mimariye uygun barınak yapılmasına izin verilmesini ve yayla yolları açılmasını istiyoruz. Fırtına Vadisi'ni bizde seviyoruz. Atların tepiştiği yerde fare olmak istemiyoruz" diye konuştu.
Rize'de Tabutlu Sit Alanı Tepkisi
Rize'nin Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçesi köy muhtarlarınca ortaklaşa düzenlenen "SİT" karşıtı eylemde, temsili tabut omuzlarda taşınarak, "SİT Alanı yüzünden cenazelerin gömülmesine bile izin verilmiyor" denilerek dereye atıldı