Gümüshane Üniversitesi Doga Bilimleri Fakültesi Jeolojik Mühendisi ve Bölüm Baskani Prof. Dr. Nafiz Maden, Dogu Karadeniz’de petrol rezervinin bulunup bulunmadigina dair numune almak için denize açildi. Çayeli ilçesinin yaklasik 7 Mil açiklarinda suyun üzerinde bulunan tabakalardan örnekler alip petrol potansiyelini ögrenmek için Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligina (TPAO) gönderdi.
“Bu bölge Osmanli tarihinden itibaren bilinen bir yer”
Çayeli’nde bulunan petrol rezerv alaninin Osmanli dönemlerine uzandigini ifade eden Nafiz Maden, “Su anda Çayeli’nde 7-8 mil açiklarindayiz. Mevkie gelmeden önce petrol kokusunu aldik. Daha sonrasinda da petrol sizintilarinin üzerindeyiz. Burasi Osmanli döneminden beridir bilinen bir mevki. 1925 yilinda Rize’nin kara tarafinda bir yerel pasaya buranin ruhsati verildi.
Ancak sondaj faaliyeti gerçeklestirilmedigi için 1928 yilinda iptal edilmis. Cumhuriyetle beraber petrol subesi müdürü Cevat Eyüp Tasman, Kemal Lokman ve esi Melike Tasman’la birlikte burada 2-3 defa gelinmis. Bu mevkiden de örnekler alinmis. Bugün bilinen petrol sizintisindan örnekler aldik ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklarina gönderilecek. Jeokimyasal analizleri yapilarak keojen tipi ve petrolün kalitesi buradan tespit edilmeye çalisilacak. Sadece Dogu Karadeniz’de Çayeli’nde yok. Çayeli’nden baska Ünye açiklarinda var. Hatta daha doguda Gürcistan, Batum açiklarinda dört mevkiide petrol sizintilari var. Jeofizik yöntemlerle tespit edilebiliyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklarina ait Barbaros Hayrettin Pasa gemisi su anda Ünye’nin açiklarinda sismik arastirma yapiyorlar. Ondan sonra veriler degerlendirildikten sonra sondaj faaliyetlerine geçilecek” seklinde konustu.
“Burada günde 1 ton petrolün yüzeye sizdigini yilda yaklasik 350 ton oldugunu göstermistir”
Prof. Dr. Maden, petrol rezervinden yilda yüklü miktarda petrolün sizdigini belirterek “Büyük bir alanda sizinti var. Yapilan hesaplamalar burada günde 1 ton petrolün yüzeye sizdigini yilda yaklasik 350 ton oldugunu göstermistir. Bu sizintilardan hafif olanlar günesle beraber buharlasiyor. Agir olan kisimda yine birikerek yine yogunlugu arttigi için toplaniyor. Sondaj gemisi gelmeden önce sismik arastirma yapilmasi gerekiyor. Bu arastirmalar neticesinde sondaj lokasyonunun ilgili uzman kisilerce belirlenecek. Ondan sonrada sondaj faaliyetine geçilecek. Sondaj faaliyetleri sonucunda bu rezervuar alani sismik yorumlamalarla yapilan sondaj alani ve oradan da petrolün çikmasi gerekiyor. Dolayisiyla bir sondaj gemisinin buraya gelip sondajin yapilmasi gerekiyor. Birkaç noktadan sondaj yapildiktan sonra muhtemel rezerv alani hesaplanabilecek” diye konustu.
Rize'nin Çayeli Ilçesi Açiklarinda Petrol Olup Olmadigina Dair Numuneler Alindi
Rize’nin Çayeli ilçesi açiklarinda petrol olup olmadigina dair numuneler alindi.