Rize Valisi Baydas Açiklamasi 'Burada Niyetlenen Sey Ayder'i Gelecege Tasimak'

Rize Valisi Baydas Açiklamasi 'Burada Niyetlenen Sey Ayder'i Gelecege Tasimak'

Rize Valisi Ihsan Selim Baydas, Ayder Yaylasi ile ilgili olarak, “Burada niyetlenen sey Ayder’i gelecege tasimak” dedi.

Rize’nin Çamlihemsin ilçesinde bin 350 rakimdaki dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylasi’nda kentsel dönüsüm çalismalarinda sona gelindi. Bin 600 araçlik olan çevreci otoparkindan yörenin mimarisine uygun insa edilen yapilara kadar yaylanin görünümü degisirken, yaylanin betonlasmis eski görüntüsünden bir eser kalmadi. Ayni zamanda bölgede sayilari giderek artan bungalovlar yer aliyor. Ardesen ilçesi Firtina Vadisi sinirlari içerisinde bulunan bungalovlarin bazilarinin turizm belgesi olmamasi veya kaçak olarak yapilmasinin tespit edilmesi üzerine yikimlari gerçeklestiriliyor. Rize Valisi Ihsan Selim Baydas, Ayder Yaylasi’nda turizmciler ile birlikte Rize’nin turizmin gelistirilmesi için yapilacak çalismalarla ilgili bir toplanti gerçeklestirildi.



“Burada niyetlenen sey Ayder’i gelecege tasimak”

Ayder Yaylasi’nin güzelligini gelecege tasimayi hedeflediklerini belirten Rize Valisi Ihsan Selim Baydas, “Burada niyetlenen sey Ayder’i gelecege tasimak. Biz nasil bir güzellikle bulduysak, önümüzdeki yillarda, önümüzdeki yüzyillarda da gelecek nesillerin, bu güzelligi layikiyla bulabilmesini saglamak. Burada bir çalisma yapiliyor ve korumaya azami önem gösteriyoruz. Bu yolda da ilerliyoruz. Bizim de bugünkü toplantimiz bu istisarelerle bu isi zenginlestirmek. Otoparki bitirdik ama yol insaatina henüz yeni basladik. Yolla ilgili süreç devam edecek. Oteller kismini bitirdik. Mevcut var olan dönüstürmemiz gerekenlerin yikimini yaptik. O süreç isleyecek. Yol kenarindaki tesislerle ilgili süreç isleyecek. Dolayisiyla imkan elverdigi ölçüde istiyoruz ki bir an önce tamamlasin ama her gün önümüze yeni bir çikacak. Biz o yeni meselenin üzerine baska çözümler üretecegiz. Istisareyle gidecegiz. Turizme odaklanmis bir sehiriz ve o odagimizin da merkezlerinden bir tanesi Ayder Yaylamiz. Dolayisiyla burada hem turizm faaliyetini saglikli bir biçimde sürdürmek istiyoruz. Hem de burayi gelecek nesillere, gelecek yüzyillara sikintisiz bir sekilde tasimak istiyoruz" seklinde konustu.



"Kirmizi çizgi olarak Firtina Deresi’ni belirledik"

Firtina Deresi içerisinde yer alan bungalovlarin kaldirilmasi için çalistiklarini ifade eden Vali Baydas, “Bungalovlarla ilgili bir defa ilk tespit ettigimiz 50 noktada dere yatagi içerisinde olanlarin kaldirilmasiyla ilgili çalismalari neticelendirdik. Bungalovlarla ilgili süreci baslattik. Haftalar süren, aylar süren bir hazirlik çalismasi yapiyoruz. Orada evvela kirmizi çizgi olarak Firtina Deresi’ni belirledik. Firtina Deresi’nin içerisinde olanlarin, kaldirilma ilgili süreci kaymakam arkadaslarimiz baslattilar. Burada yikimlar gerçeklestirecegiz. Vatandasimizin yikimlarin kendisinin de yapacagini, o sinirlara riayet edecegini görüyoruz. Çünkü yapici yaklasiyoruz. Diyoruz ki bir burada ruhsatlandirmamiz lazim. Iki mutlak surette bildirime ve vergilendirmeye tabi olmasi lazim. 3 turizm isletme belgesine veya ruhsata sahip olmasi lazim. Bu süreci biz kolaylastirici olacagiz. Buna uygun olmayan yapilarin da evvela yapinin sahipleri tarafindan kaldirilmasini isteyecegiz” dedi.



“Bizim alternatif turizm konaklama alanlarina ihtiyacimiz var”

Alternatif turizm konaklama alanlarinin da Rize’ye ihtiyacinin olduguna vurgu yapan Vali Baydas, “Turizme odaklanmis bir sehiriz. Konaklama yerlerine ihtiyacimiz var ama bunu ruhsatli yapilarla saglamamiz lazim. Bunu vergilendirilmis yapilarla saglamamiz lazim. Denetime tabii yapilarla saglamamiz lazim ve en önemlisi çevreye kötü manada etkisi olmayan, çevresel etkileri sifirlanmis yapilarla yapmamiz lazim. Atigini dereye atacak, vergi ödemeyecek, imara uygun olmayacak, turizm belgesi olmayacak, biz bu böyle yapilari yapip da tahammül edemeyiz. Bunu karsilikli anlayisla, karsilikli müzakereyle hal yoluna koymanin taraftariyiz ve bu yola girdik. Tebliglerde bulunuyoruz vatandasimiz da bu manada yapici yaklasiyor. Israrla ben hep ayni seyi söylüyorum. Bizim alternatif turizm konaklama alanlarina ihtiyacimiz var. Ama vergilendirilmis, ruhsatlandirilmis, turizm belgeli ve resmi olacak. Bu alanda ilerleyecek turizm faaliyeti ve biz bu alanda yapici olacagiz. Vatandasimizin bu manada ruhsat almasi için vatandaslarimizin bu manada vergi yapisina, kültür turizm yapisinin içerisine girmesi için biz bütün bürokrasi olarak elimizden gelen gayreti gösterecegiz ve vatandasimizdan da bu yanda yanimizda oldugunu görüyoruz. Yanimizda olmaya devam edecek. Biz de onlara destek vermeye devam edecegiz ki sehrimizin turizmi bu manada saglikli bir biçimde gelissin” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile