Aşut bunda Trieste ve Tripoli ile başlayan ro-ro seferlerinin katkısının büyük olduğunu kaydetti.
Ekonomik krizin yaşandığı dönemde bile İçelli işadamlarının şikayet etmeyerek yeni pazarlar bulduğunu ifade eden Aşut, ne olursa olsun ticaretin durmadığını ve durmaması gerektiğini bilen İçel iş dünyasının tıkanan damarları açacak yollar bulduğuna işaret etti. Aşut, “Bu çözümleri ekonomi bakanlığı ile sıkı bir iş birliği ile ortaya koymuştur. Bu anlamda İçel-Mısır; İçel-Trieste ve İçel/Taşucu-Tripoli Ro-Ro hatları tıkanan bu yolları açmış artan ihracatımızda en önemli etkiyi oluşturmuştur.” ifadesini kullandı.İçel’in lojistik tecrübelerini kullanmasıyla Doğu Akdeniz’de ticaret ve lojistikte önemli rahatlama sağlandığına işaret eden Aşut, “Bu sadece İçel’in Mısır, Lübnan veya İtalya’nın Trieste limanı arasındaki sınırlı bir hareket değildir. Bu hatlar tüm Afrika’yı Rusya ve Asya’ya, körfez ülkelerini kuzeye bağlayan muhteşem bir networktur.” şeklinde konuştu.
“Sadece haziran ayında İçel-Trieste hattında çalışan iki hattımız bin 500 ihracat yüklü aracı Avrupa’nın göbeğine indirmiştir.” diyen Aşut, mayıs-haziran ayalarında İçel-Mısır hattında 600 TIR Afrika ve Arap yarımadasına girmiştir. Taşucu-Tripoli arasında çalışan iki ayrı hattımız hem araç hem de yolcu taşımakta ve sadece haziran ayı ve temmuzun ilk haftasında 225 araç bölgemizin üretimini Lübnan ve dolayısıyla Ortadoğu ve Körfez ülkelerine taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Ro-ro Seferleri Mersin’in İhracatını Artırdı
İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, İçel firmalarının mayıs ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 105 milyon dolara yükseldiğini belirtti.