ROMA – Avrupa Birliği (AB) Göç ve Vatandaşlık İşleri Komiseri Dimitris Avramopoulos, AB ile Türkiye arasında geçen yıl varılan anlaşmanın işlediğini ve bunu yaşatmaları için her türlü çabayı göstermeleri gerektiğini söyledi.
İtalya’nın ev sahipliğinde, Almanya, Fransa, Slovenya, Avusturya, Malta, İsviçre, Cezayir, Tunus’un içişleri bakanları, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ve AB Göç İşleri Komiseri Dimitris Avramopoulos’un katılımıyla orta Akdeniz’deki göç sorununa çözüm bulmak amacıyla Roma'da 'Temas Grubu' toplantısı yapıldı.
Toplantının ardından İtalya İçişleri Bakanı Marco Minniti ile ortak basın toplantısı düzenleyen AB Göç ve Vatandaşlık İşleri Komiseri Dimitris Avramopoulos, AB ile Türkiye arasında geçen yıl yapılan göçmen anlaşmasına dikkati çekerek, “AB ile Türkiye arasındaki bu anlaşma işliyor, sonuçlar olumlu. Ege’de geçen yıl 10-12 bin insan denizi geçerken, bu sayının şimdilerde günde 40-50 civarında olduğunu düşünmek bile yeterli. Bunu canlı tutmak için her türlü çabayı göstermemiz gerekir.' diye konuştu.
Türkiye ile yapılan anlaşmanın yine son dönemde bu ülkeyle yaşanan siyasi iniş çıkışlardan ayrı tutulması gerektiğini savunan Avramopoulos, Türkiye ile AB arasındaki göçmen anlaşmasının bir benzerinin gelecekte Libya ile yapılması gerektiğini ifade etti.
Avramopoulos, orta Akdeniz’deki göçmen krizinde AB’nin İtalya’yı yalnız bırakmadığını ve yanında olduğunu da söyledi.
Toplantıya katılan İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni de “Göçmen gelişlerinin, sihirli bir şekilde bugünden yarına bitmeyeceğinin farkındayız. Kim mucize sözü veriyorsa o kamuoyunu vaatlerle aldatma riskine giriyordur.” dedi.
Gentiloni, Afrika’dan Avrupa’ya göçmen gelişlerinin hızını düşürmek ve azaltmak için Avrupa düzeyinde Afrika ülkeleriyle işbirliği içinde insan kaçakçılarına yönelik daha sıkı şekilde birlikte çalışmaları ve uzun vadede bu sorunun köklerine inmeleri gerektiği dile getirdi.
-Bakan Minniti
Toplantıya ev sahipliği yapan İtalya İçişleri Bakanı Marco Minniti de orta Akdeniz üzerinden Libya’dan İtalya’ya doğru artarak devam eden göçmen gelişlerine dikkati çekerek, 'İnsan kaçakçılarıyla mücadele ve Libya’nın istikrara kavuşması aynı madalyonun iki yüzü.' dedi.
Libya’nın kendine ait sahil güvenliği olduğunda bu unsurların o bölgede görevdeki Sofya operasyonu altında koordine edilebileceğini anlatan İtalyan bakan, bu kapsamda; Libya’ya ilk sahil güvenlik motorlarının mayıs ayının ortasına kadar teslim edileceğini açıkladı.
Minniti, sahil güvenlik motorlarına ek olarak Libya’da insan haklarına uygun koşullarda bir göçmen karşılama merkezinin de kurulacağını bildirdi.
İtalya İçişleri Bakanı Minniti, Libya’nın güney sınırlarının da kontrol altına alınmasının önemli olduğunu belirtti.
-Toplantıda alınan kararlar
Temas Grubu toplantısının ardından toplantıya katılan ülkelerin temsilcilerin imza attığı ortak bildiride, göç sorununun idaresinin paylaşılması gereken bir sorumluluk olduğunun altı çizilirken, binlerce insanın Avrupa ve Afrika arasında hayatını riske atmasını önlemek için hızlı, kararlı, ortak eylemlerin yapılması gerektiği ifade edildi.
Bakanlar, ortak bildiride göç akışının kontrolünde işbirliği ve bilgi akışının yoğunlaştırılması üzerinde fikir birliğinde olduklarını açıklarken, göç sorunun köklerindeki nedenlerle yüzleşme, göçün ekonomik boyutunun yapılandırılması, göç yönetim kapasitesini arttıracak projelere ek kaynaklar sağlanması, hem insan kaçakçılarıyla mücadele hem de insan hayatını kurtarmak için denizde ve çölde daha etkin bir işbirliği, sığınmacıların ve mültecilerin koşullarını iyileştirmek, sınır güvenliğini takviye etmek, geri gönderimlerde işbirliğini arttırmak, bilgilendirici faaliyetleri yoğunlaştırmak ve riskleri azaltmak gibi maddeler üzerinde mutabık kaldı.
Avrupa-Afrika Temas Grubu’nun bir sonraki toplantısının gelecek aylarda Tunus’ta toplanmasına karar verildi.
Roma'da Avrupa İle Afrika Arasında Mini Göçmen Zirvesi
AB Göç İşleri Komiseri Avramopoulos: 'AB ile Türkiye arasındaki bu anlaşma işliyor, sonuçlar olumlu. Bunu canlı tutmak için her türlü çabayı göstermemiz gerekir' İtalya Başbakanı Gentiloni: 'Göçmen gelişlerinin, sihirli bir şekilde bugünden yarına bitmeyeceğinin farkındayız'