Romanlara Hakaretten Yargılanan Köşe Yazarı İlk Kez Konuştu

Romanlara Hakaretten Yargılanan Köşe Yazarı İlk Kez Konuştu

Bursa'da yerel bir gazetedeki köşe yazısında kullandığı, "Çingeneye beylik vermişler, babasını asmış" ifadesinden dolayı "Romanlara hakaret"ten yargılanan Türkiye Kamu Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, ilk kez konuştu.

Romanlara hakaret etmemesine rağmen hakkında böyle bir dava açılmasının çok garip olduğunu söyleyen Türkoğlu, "Şimdiden sonra ben de ondan, bizi ve kurumumuzu hedef gösterdiği için şikayetçiyim" dedi.

2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "basın yoluyla hakaret" suçundan 2 yıl 8 aya kadar hapsi istenen Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu'nun yargılanmasına devam edildi. Yerel gazetedeki köşe yazısında, "Teşbihte hata olmasın, çingeneye beylik vermişler, önce babasını asmış" cümlesine yer verdiği gerekçesiyle Bursa Romanlar Derneği Başkanı Efkan Özçimen'in şikayeti üzerine yargılanan Selçuk Türkoğlu, hakkındaki iddiaları yalanladı.

"ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ DUYDUĞUM SÖZLERİ KULLANDIM"

Köşe yazısında Milli Eğitim Bakanlığı ve uygulamalarını eleştirdiğini ifade eden Türkoğlu, "Çocukluğumdan beri duyduğum, bildiğim, hakaret içermeyen sözler kullandım. Amacım Milli Eğitim Bakanlığının uygulamalarını eleştirmekti. Benim Roman vatandaşlarla alıp veremediğim bir şey yok. Onları rencide etmek, aşağılamak gibi bir niyetim olamaz. Ayrıca bir hafta sonraki yazımda da yanlış anlaşılmaya yönelik düzeltme mahiyetinde bir yazı daha yazdım" dedi.

"MÜVEKKİLİMİN BERAATİNİ İSTİYORUZ"

Davalı avukatı Selahattin Karaman ise, suçun manevi unsurları oluşmadığı için müvekkilinin beraatini isterken, "Davacı taraf değildir. Davaya müdahil olması söz konusu olamaz. Ayrıca yazı incelendiğinde bunun Roman vatandaşlarla hiçbir ilgisinin olmadığı görülecektir" diye konuştu

"İSTEDİĞİMİZ TEK BİR ÖZÜRDÜ" Davacı Bursa Romanlar Derneği Başkanı Efkan Özçimen ise, davaya romanları temsil etmek için katıldığını ifade ederek, "Biz yüzyıllardır dışlandık. O yüzden Romanlardan ne hakim ne savcı ne doktor ne de vali çıktı. Öğretmen olan davalının köşe yazısında Romanlar için kullandığı sözlerden rahatsızlık duyduk ve bizden özür dilemesini istedik. Fakat bir sonraki yazısında özür dilemek yerine benim tepkimi abartılı bulduğunu söylemiş. İstediğimiz tek bir özürdü. Ondan şikayetçiyim" dedi.

Dava, eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

"BU DAVANIN AÇILMASI ÇOK GARİP"

Duruşma çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Selçuk Türkoğlu, bu davanın açılmasının çok garip olduğunu ifade ederek, "Roman vatandaşlarla ilgili olmayan, tamamen Milli Eğitim Bakanlığı ve uygulamalarını eleştirmek için yazdığım bir yazı yüzünden kendimizi mahkemede bulduk. Tabii burada Roman Dernek Başkanının abartılmış, biraz da şova dönük bir yaklaşımı var. Yoksa bu memlekette hiçbir zaman ayrımcılığı veya etnik temelde farklılığı körükleyen bir tavrımız olmadı. Yıllarca bu ülkedeçeşitli bölgelerin insanları için fıkralar yazılır, yakıştırmalar yapılır. Kimse de bundan alınmaz. 'Senin bu yaptığını Çorumlu yapmaz' denir. Karadenizlilerin Temel ve Dursun fıkraları edebiyatımızı süsler. Ve kimse de bundan alınmaz. Neticede burada ayrımcılığı, farklılığı, ötekileştirmeyi, bu davayı açıp bunu bu noktaya getirenler yapıyor. Tabii ki biz de bu saatten sonra bu kişiler hakkında şikayetçiyiz. Sürekli bizleri ve kurumumuzu hedef göstermesinden rahatsızız. Suçlu olduğumuzu hiçbir şekildedüşünmüyoruz. Hem şahsen hem kurum olarak bu ülkenin her zaman birliği ve bütünlüğünden yana tavrımız oldu. Aksi kabul bile edilemez" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile